Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Lindheimské otázky a odpovědi

Orkán Sabine rozmetal v noci na 11. února 2020 Wilhelmovi a Wilmě z Lindheimu jejich čerstvé opravené hnízdo. Mnoho lidí se ptá, proč se tak stalo a co bude dál. Správci tamějšího hnízda odpovídají na otázky (volný překlad):

Proč bylo hnízdo vyčištěno?

Wilhelm s Wilmou nelétají na zimu na jih, ale zůstávají v hnízdě celou zimu. V důsledku toho je povrch hnízda zhutněný a mohou se na něm tvořit kaluže vody. To ohrožuje hnízdění a čápata v prvních týdnech života.

Kdy se hnízdo čistí?

Hnízdo se čistí před začátkem rozmnožovacího období. To začíná až v polovině března, takže čištění je plánováno na únor nebo začátek března. Pokud proběhne úklid příliš brzy, existuje riziko, že hnízdo bude brzy znovu zaneseno a nepropustné.

Proč nebylo datum čištění odloženo pro špatné počasí?

Pro čištění je používán hasičský vůz s dlouhým žebříkem (plošinou). Předem domluvený termín lze jen těžko zrušit nebo změnit.

Bude hnízdo po letošní bouři obnoveno, je úplně zničeno?

Při čištění hnízda byla eliminována příčina tvorby louže. Zhutněný a zablácený povrch byl odstraněn. Hnízdní žlab byl naplněn hrubými kousky dřeva, které nemohou propadnout mezerami v hnízdě. Hnízdo nebylo zcela zničeno, pouze byla vyfoukána sláma a drobné kousky dřeva, které tam byly dodány člověkem. Čápi si brzy do hnízda znovu donesou vlastní větve i výstelku.

Zvládnou čápi připravit hnízdo pro mláďata?

Na sousední střeše byla hnízdní podložka připravena pouze částečně. Když se na tomto místě rozhodli čápi zahnízdit, upravili si hnízdo za 3 dny. Čápi staví na hnízdě velmi rychle, je-li to nezbytně nutné. Občas se nezabývají stavbou proutěného okraje hnízda a nosí pouze hnízdní výstelku.

Proč jsou v hnízdě betonové překlady?

Při dřívějším úklidu bylo zjištěno, že dubová prkna odhnívala od hnízdní plochy, překlady uzavírají otvor uprostřed hnízda a chrání vejce i mláďata před pádem do komína.

Proč nebyla hnízdní podložka zcela obnovena?

Celková obnova není z hasičských žebříků nebo plošiny možná. Zadní část komína s upevněním hnízdní podložky není přístupná. Hnízdo je více než 23 metrů vysoko a lze se k němu dostat ze dvora pouze přes střechu přístavby. Když byla instalována stávající platforma, kolem komína muselo být postaveno lešení. Je to náročné řešení, ale jednou bude opět nutné ho absolvovat.

Proč je na hnízdě webová kamera?

Chtěli jsme zjistit, proč přežije většinou 4-6 čápat, ale často jen 2-3, někdy ani jedno. Jsou čápi špatní rodiče? Nemají dost potravy? Bojujeme proti vodě stojící v hnízdě. Všechno ostatní závisí na čápech a samotné přírodě, což nemůžeme a nechceme ovlivnit. Stavíme rybníky a udržujeme mokřady, abychom vytvořili dobré podmínky pro čápy. Mezitím se v okruhu 1500 metrů kolem hnízda s webovou kamerou usadilo dalších 9 párů čápů a daří se jim víceméně dobře. Průměrná míra přežití mladých ptáků se zde téměř neliší od Wilhelma a Wilmy ve sledovaném hnízdě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00