Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Cizí hospodář

Délka pobytu našich čápat mimo hnízdo se každým dnem prodlužuje. Mahulena dnes strávila létáním a lovem celkem čtvrtinu dne. Na prázdném komíně se dopoledne objevil nečekaný návštěvník. Neměl však žádný výrazný znak, podle kterého by se dala určit jeho totožnost. Důležité bylo, že jeho přítomnost se obešla bez jakéhokoliv konfliktu. Alespoň oživil hnízdo v nepřítomnosti jeho právoplatných majitelů.

Odlet do čapí školy

Noc na neděli byla jasná a zpočátku klidná. Teplota klesla pod +10 °C, vítr ji ale ještě před východem slunce popohnal o pár stupňů výše. Mladí v noci příliš neleželi, ještě před východem slunce si zašermovali zobáky. Poté si zaskákali a pohráli s větvemi. Okolo hnízda prolétla volavka a Radúz pohlédl zblízka do kamery. Naštěstí ho nenapadlo zkoumat ji i zobákem. Bohdan opustil hnízdo v 6:46, načež se Bohunka pustila do úklidu. Mladí jí přitom zdatně asistovali. V 8:17 vzlétl Radúz, po něm Bohunka a jako poslední Mahulena. Během dvou minut bylo hnízdo prázdné. Okolo 9. hodiny trůnil Bohdan na lampě u řeky a Bohunka vedla dopolední lekci základů lovu na “hadí loučce”.

Neznámý cizinec

V 9:54 dosedl na prázdné hnízdo cizí čáp. Že se jedná o neznámého návštěvníka bylo jasné na první pohled. Čáp neměl žádný kroužek a byl nádherně čistý. Nemohlo se tedy jednat o Bohdana a nejspíš to nebyl ani Matěj. Byl to dospělý čáp, letos pravděpodobně nehnízdící. Tito jedinci se často stávají navigátory hejn čapího dorostu při prvním tahu na jih. Návštěvník se procházel po hnízdě, několikrát se do něj vyčápil, zvedal zobákem seno i větve. Hezky se nám ukázal před kamerou. Časem si klekl a ve finále krátce hnízdoválel. Přesně po hodině pak z komína odlétl, aniž se střetl s kýmkoliv z domácích.

Výlet nad Svatoňovice

V 11:45 přilétla na komín celá čapí rodina, pobyla však pouze chvíli. Ve 12:05 odlétli mladí s Bohdanem a Bohunka zůstala sama na hnízdě. Často kohosi zastrašovala (nesjpíš kolem prolétající ptactvo), lehla si na 20 minut před příletem mládeže. Ta se vrátila ve 13:46, čistila si peří a odpočívala. Radúz si kleknul tak, že mu Mahulena tvořila jakousi lavičku. Bohunka se šlechtila, odlehčila si odhozením granátu a opět zastrašovala. Po odletu čápat opustila v 15:11 komín. O půl hodiny později jsme přímo nad naším domem zahlédli kroužit dva čápy. S ohledem na následný čas návratu Radúze a Mahuleny zpět na komín (15:57) si dovolím tvrdit, že to byli oni. Letové počasí bylo opět ideální, skoro jasno a teplota téměř +23 °C.

Večerní hody

Jednalo se zároveň o poslední dnešní let, po kterém se již mladí čápi nehnuli z domova. V 17:27 bránili hnízdo před nám neviditelnou hrozbou a když se o hodinu později ukázala doma Bohunka, předvedli dokonalý “zobákový tanec“. Z mámy vytřásli kobylky a myši. Za dvacet minut dorazil Bohdan a naservíroval další chod. Bohunka se mezitím vypařila a po dokončení krmení odlétl i Bohdan. Pozdě večer se začal zvedat vítr, čápy ale k aktivitě tentokrát nevyprovokoval. Ve 20:28 přinesla Bohunka velký kus ryby, který vybojoval Radúz. Za deset minut (ve 20:37) se vrátil i Bohdan, též s lehkým příkrmem. Pak již všichni postávali na okrajích hnízda. Červánky zapadajícího slunce je přebarvily na plameňáky.

Letové statistiky

V neděli vylétli mladí čápi z hnízda celkem 7x (Radúz 4x a Mahulena 3x). První let byl zahájen v 8:17 (Radúz), poslední ukončen v 15:57 (Mahulena). Doba trvání nejdelšího pobytu mimo hnízdo činila 206 minut (Radúz), nejdelší celková absence přesáhla 6 hodin (Mahulena). V níže připojeném videu od Lukáše je zachycen let vlčického čápa v termice. V 45. sekundě záznamu dochází k odlehčení za letu vyčápnutím.


 

Haló, tady Radúz(a)
Vítej, krásný čapí cizinče
Radúzova nová lavička
Šavlový tanec

6 komentářů

  1. Nemohl být tím návštěvníkem Bohoušek /že se tam choval jako doma/? V poslední době nemohu sledovat život našich milých čápů,proto se chci se zeptat,co je s Bohdanem-Krasoněm?
    Kateřina

    1. Bohouš to nebyl, čáp byl od pohledu poměrně mladý a při příletu na hnízdo ho nijak "nepozdravil".

  2. Chtěla jsem se zeptat. Když odlétá rodinka, jsou pospolu a nebo se rodinka rozdělí. Ptám se, protože mně to zajimá.
    Fotky jsou nádherné o komentáři nemluvè. Dèkuji za odpověď. 👌

    1. V naprosté většině případů odletí jako první čápata (ne vždy společně, jako zde předloni vyrazil na vlastní pěst Bivoj) a rodiče později, až si odpočinou a zesílí. Ale třeba v roce 2019 nám odlétla celá rodina společně.

  3. Raduzku , Mahulenko jste sikulky ,jak krásně trénujete ❤️❤️😃,ta fotečka Raduzka u kamerky je rozkošna a video ,let termikou ,nádhera to pozorovat ,jak plachtí...také mne napadlo ,zda to nebyl Bohoušek,ale,jak bylo psáno ,ten by hnízdo vítal,tak nějaký poutnicek..
    🤗

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00