Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Konec? Ba ne, to je začátek!

Na každém konci je krásné, že něco nového začíná. Nečekaně brzy skončila podívaná na naše čápata, když letošní čapí generace právě dnes složila zkoušku dospělosti a otevřel se jí celý širý svět. Definitivně přeťala pouta s rodným hnízdem a vydala se vlastní cestou. Radúz s Mahulenou nejspíš ještě nevyrazili přímo k jihu, ale už se samostatně připravují ve skupině vrstevníků k podzimní migraci. Jak dlouho se na hnízdě zdrží Bohunka s Bohdanem teprve ukáže čas. Snad nás ještě nějaký čas budou těšit svou přítomností, než se vydají přezimovat do teplých krajin. Svůj úkol úspěšně splnili a mají plné právo na odpočinek před dlouhou cestou.

Poslední společná noc

Nikdo jsme samozřejmě netušil, že noc z neděle na pondělí je poslední, kterou tráví čapí rodina ve čtyřech. Bohdan si již brzy večer ustlal vedle mládeže, kterou jako vždy opečovávala Bohunka. Po půlnoci Radúz vstal, hodinu po něm i Mahulena. Ráno bylo opět zcela jasné a chladné, teplota klesla pod +8 °C. Jako první opustil komín Radúz v 5:38, Bohunka o dvacet minut později. Mládež postávala na hnízdě a rýpala zobáky v ohrádce. Nic k snědku tam ale nenalezli. V 6:29 si mladí dopřáli lehkou rozcvičku s poskoky a v 7:57 odlétli oba společně na snídani na hadí loučku. V 9 hodin přilétl na prázdné hnízdo Bohdan a po půl desáté si na půl hodiny lehnul. Radúz s Mahulenou zatím brouzdali po hadí loučce, byli vidět i v záběru kamery. V 10:32 dorazila na hnízdo Bohunka. Upravovala si zevnějšek a zbavila se vývržku.

Na shledanou, čas vyrazit!

V 11:28 se přihnali oba dorostenci domů s vidinou svačiny od rodičů. Ti je však krmit nechtěli a urychleně opustili hnízdo. Nejspíš ani netušili, že své potomky vidí naposledy. V 11:29:00 se Mahulena naposledy vznesla z rodného hnízda. Radúz ji ihned následoval. Ve 12:44 se Radúz naposledy vrátil domů, Mahulena kroužila okolo komína. Ve 12:47:04 Radúz odstartoval, aby se už na hnízdo nevrátil. Oba zmizeli z dohledu a již jsme je znovu nespatřili. Pro let měli ideální podmínky, nevýrazná kupovitá oblačnost naznačovala výskyt vhodné termiky. Vanul slabý východní vítr a teplota těsně překročila +24 °C. Oba rodiče se vrátili společně ve 14:35, Bohunka se přihnala tak prudce, že při brždění málem přepadla z komína. Společně s Bohdanem pak zastrašovali nám neviditelnou hrozbu. Další klapot následoval o půl páté večer a nebyl tak agresivní. Možná se loučili se svými dětmi? Nikoho nebylo vidět, takže šlo spíš o romantické přání.

Zůstali jsme sami

O blížícím se konci hnízdní sezóny začala vypovídat klesající čistotnost čápů. Bohunka se neobtěžovala vyhodit pryč svůj vývržek a potřebu vykonala s klidem uprostřed hnízda. Bohdan zatím vzorně chodil čápit k ohrádce. Pod komínem se prohnala volavka a ve stejnou dobu prolétlo nad Mladými Buky pět čápů. Protože všichni místní byli v té době doma, muselo se jednat o cizí návštěvníky. Možná to byli právě naši mladí spolu s čápaty z Vlčic. Ta se totiž také vydala do světa. V 17:37 odletěla Bohunka na večeři, Bohdan vyrazil o půl hodiny později. Bohunka se vrátila, znovu se vyčápla do hnízda a zmizela. V 19:55 přistál na komíně Bohdan s černým igelitovým pytlem na zobáku, následován v těsném závěsu Bohunkou. Při společném klapání s ním mával jako s černým smutečním praporem. Zprvu se odpadu nemohl zbavit, ale při následném úklidu hnízda ho ztratil a Bohunka ho ihned odklidila k ohrádce. Pak již následoval večerní klid, v jehož průběhu si Bohdan na chvíli lehnul doprostřed hnízda.

Za chvíli čápi z dohledu se ztratí,
nebrečme, na jaře se vrátí.
A každý s nimi letět by chtěl.
Přejme jim šťastný vítr do křídel !

Táňa P.


 

Poslední společná noc na hnízdě
Poslední odlet Mahuleny z hnízda
Poslední odlet Radúze z hnízda
Bleskový přílet Bohunky
Bohdan a jeho černý prapor

9 komentářů

  1. Jak symbolické vidět mávat Bohdana s černým praporem, jako na rozloučenou s dětmi. A nastal den jejich odletu. Přeji jim šťastný dolet do Afriky a šťastný návrat zpět domů do Čech. Bohunka a Bohdan byli opravdu vynikající rodiče a vychovali nové potomky. Poděkování Lukášovi a Tomášovi za možnost sledovat další sezonu čapího života. 👍🇨🇿🙏

  2. Krásně, až dojemně napsané... Jo je to život, něco končí a něco začíná. Děkujeme za pěkné články,vždy výstižně a podrobně popsané a naším čápikum hodně sil, šťastný let a také návrat... Bylo to fajn😄🌹

  3. Krásné dojemné čtení, Bohdan a Bohunka čápata vzorně vychovali a teď je čeká dlouhá cesta, přeji celé rodince šťastný let a moc bych si přála, aby se všichni v pořádku vrátili.
    Tomášovi a Lukášovi moc a moc děkuji za krásné povídání a fotografie. Jsem moc ráda, že takoví čápomilové existují.
    Ještě jednou všem obrovský dík.

  4. Tomáši a Lukáši, posílám vám taky velké poděkování za obětavost , starostlivost a laskavost, kterou jste věnovali všem čápíkům i nám, čápomilům.
    Bylo mi hrozně smutno, když naši mladí tak náhle odlétli, asi jsem čekala, že bude nějaké rozloučení či co... Ale je to příroda, oni sami vědí, jak to má všechno být..
    Budu ráda, když se budeme moci ještě nějakou chvíli těšit z přítomnosti Bohunky a Bohdana. Odvedli jako rodiče velmi namáhavou a obětavou práci, dali mladým vše, co budou pro život potřebovat. .Přeji jim všem šťastnou cestu za moře a šťastný návrat zase k nám.. Za vše děkuji, V.V.

  5. Moc děkuji za krásné povídání a fotografie oběma pánům, jste skvělí. Odlet čápat mě nějak dostal i slzička ukápla. Až odletí Bohdan s Bohunkou, tak stejně se budu koukat na prázdné hnízdo a sledovat příspěvky a těšit se na příští rok. Za vše děkuji.

  6. Dobry den,od včerejšího dne se vyskytuje cca 20-30 čápů v Sedloňově.Je možné že je to letošní mládež před odletem.

  7. Raduzku,Mahulenko,tak rychle jste odlétli,😭trénovali jste pár dnů ,ani lovit jste ,ještě pořádně neuměli,srdíčka moje ❤️❤️,snad se vše doucite před odletem, Mahulenko,jsem šťastná ,že jsi zvládla ,tak těžkou nemoc ,já vím,že jste už cítili váš čas vydat se za svobodou,čapatka buďte opatrní ,jste ,ještě děti bez zkušeností ,moc si přeji,ať o vás někdy v budoucnu uslyším,máte ty nejlepší geny svých rodičů .
    🥰,šťastnou cestu za svobodou a dospělosti ..❤️❤️

  8. Moc děkuji za možnost dozvědět se tolik zajímavých informací ze života čápů, k tomu ještě tak pěknou formou! Jste oba úžasní! Snad si ještě chvilku užijeme rodičů a pak zbude jen těšit se na jejich přílet v novém roce.

  9. To nám ti naši "drobečci" udělali překvápko! Nedávno poprvé vyletěli a já jim přála, ať jim silná křídla pomáhají a zanesou je jen na bezpečná místa. Dnes jim to přeji dvojnásob a připojuji...šťastnou cestu a někdy na shledanou. Děkuji za krásná slova a opět úžasnou dokumentaci obrazem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00