Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Hadi a žížaly

Třetí čápátko během noci ve vajíčku pilně pracovalo, aby se co nejdříve mohlo připojit ke svým dříve vyklubaným sourozencům. Ti totiž rostou jako z vody každou hodinou, takže co nejrychlejší opuštění skořápky je nezbytností. Zbylá dvě vajíčka zatím nevykazují stopy líhnutí, ale ještě mají čas. I když by bylo ideální, kdyby se všechna čápata vyklubala do konce týdne. Nejen kvůli časovému odstupu, ale i počasí. Současné ideální podmínky víkendem nejspíš skončí a nastane chladnější deštivé období. Dnes bylo po většinu dne skoro zataženo beze srážek a teplota se pohybovala mezi +4 °C a +20 °C.

Tříhlavá saň

Bohdan si před půlnocí na čtvrtek lehl vedle Bohunky, vydržel odpočívat celé dvě hodiny. Do rána se s Bohunkou několikrát vystřídal v sezení, ve 4:46 odlétl pro snídani. Na komín se vrátil po 45 minutách s větví a hladovým dráčatům naservíroval porci žížal. Obě čápata pojedla, třetí ještě pracovalo s bouracím kladivem uvnitř skořápky. V 6:24 se začal vrchlík vajíčka odtrhávat a o čtvrt hodiny později zcela odpadl. Necelou hodinu pak trvalo vyproštění se ze zbytku skořápky, které bylo úspěšně zakončeno v 7:28. Jen o pár minut později se vrátila ze snídaně Bohunka.

Neposlušná větev

Okamžitě z důlku odstranila prázdnou skořepinu a zasedla. Bohdan si asi spletl čápata s králíky, neboť se ze své další výpravy vrátil s kopou čerstvě pokosené trávy. Následoval přílet s velkou větví, která nakonec skončila zapíchnutá v Bohunčiných zádech. Bohdan se po anglicku vypařil, a tak si Bohunka musela poradit sama. Vstala a neposlušnou větev se snažila zastrčit za bleskosvod. Třásla s ní tak zuřivě, až kamera málem došla úhony. Když byla s výsledkem dostatečně spokojena, nakrmila čápata a zakryla je. Další svačina od Bohdana sestávala z hada a drobných neidentifikovatelných kousků.

Nejraději bychom spali

Bohunka v poledne krmila žížalami, které je však kvůli sílícímu suchu obtížné nasbírat. Po poledni dorazil Bohdan s hromadou sena a následně do důlku vyklopil novou várku hadů. V dalších hodinách pak hady neustále recykloval, protože samozřejmě byli nad současné dračí síly. Jedno z prvorozených čápat se zmocnilo ocásku ze slepýše. I ten však byl příliš veliký a po marné snaze o jeho spolknutí se o něj postaral Bohdan. Odpoledne se vrátila Bohunka lehce urousaná a předložila čápatům dalšího hada a ještěrku. Její zelená barva byla tak výrazná, až vyvolala pochybnosti, zdali není plastová. Vzorná čapí máma pak střídala zahřívání čápat s péčí o jejich hygienu. Probírala jim zobákem prachové peří a čistila zadečky. Bohunčina pozornost se ne vždy setkávala s nadšením, s plným žaludkem by draci nejraději spali. Podle posudku naší dvorní (či spíše hnízdní) veterinářky jsou čápata po vylíhnutí pohledově zcela v pořádku.

Večeře od Bohdana byla poměrně pestrá – od žížal přes hlemýždě a hada až po myšku. Bohunka věnovala lovu a sběru více než dvě a půl hodiny, se zásobami dorazila domů v 19:45. Šikovně prostřela čápatům tak, aby se každé dostalo k jídlu. Jednalo se navíc o drobné kousky, takže se nasytili všichni. Bohdan zmizel z komína, aby se sám nakrmil. Při jednom z otáčení vajíček Bohunkou se zdálo, že další vajíčko má porušenou skořápku. Zprvu to vypadalo pouze na nalepenou podestýlku, ale ve 20:52 byl skrz malé okénko viditelný pohyb čápěte uvnitř vajíčka. Bohdan přijel z lovu vlakem skoro za tmy ve 21:11.


 

Táto, už jsme tři!
Pořádek musí být!
Bohdane, čápátka nejsou králíci!
Vyrostla mi dřevěná letka
Ta ještěrka je gumová?

15 komentářů

  1. Čápátka jsou roztomilá, nejsou mezi nimi skoro žádné velikostní rozdíly. Bohunka je zkušená matka, čápátka budou určitě dobře prospívat. Přeji jim pevné zdraví do života ! MUDr. Rajchlová Libuše

  2. To je zase krásné noční počteníčko, díky! Hlavně dojemné, ale i pro zasmání - viz dodávka trávy od Bohdana a k tomu Bohunčina věta, že čápata nejsou králíci 🙂 - roztomiléééé! Přejme si, ať se další "mimina" brzy vyklubou, abychom nesledovali smutný marný boj o život benjamínka, jako vloni. Zatím vše vypadá téměř idylicky, kéž to tak bude i dál.
    Moc zdravím a velký respekt k vaší práci !

  3. Nádhera, krásné poctenicko, nemůžu se dočkat rána,až si přečtu nové vyprávění.Miminkum a rodičům přejí jen samé radosti ať se dál daří.Jste kouzelná rodinka.

  4. Moc děkuji za krásnea a dojemné povídání o životě čápi rodinky. Obdivuji vás zájem a vytrvalost. Vždy se na to těším . Ať se Vám daří🍀👍

  5. Sleduji to a moc se mě to líbí přeji jim ať capatka. Dobře rostou k radosti krásných aroztomilich čápů.

  6. Pobavilo! Moc si přeji ,aby byly jen takové pozitivní reportáže. Díky za zlepšení nálady. Lenka

  7. Zdravím všechny na komíně ,je to prostě nádhera...mám návrh...až se budou vybírat jména pro čapíky,co takhle je pojmenovat po těch,bez kterých by nebyl ani živý přenos,ani nové vědomosti ,ani početná komunita čápomilů.TOM,LUKY,DANUTKA,MIREK,RIKINA.Myslím,že by si tuto čest plně zasloužili.Dávám hlasovat .

    1. Myslím, že můžu napsat za každého z výše uvedených, že o poctu tohoto druhu nestojíme. Jména přijdou časem a budou určitě zaslouženější.

  8. Tak dnes bylo ,nejen super
    krásné počteničko, ale i super vtipničko,😃🤣 ,vždy se u čtení zasmeji,ovšem dnešní výrazy, jako Bohdan přijel z lovu vlakem skoro za tmy,nebo Bohdan si spletl čápata s králíky, nebo obě čápata pojedla a třetí pracovalo s bourací kladivem uvnitř skořápky,nemůžu se přestat smát,
    fakt super 🤣🤣🤣🤣🤣..Bohdánku a ty jsi senzační,♥️ jak nosiš trávičku a větvičky ,pro svoje dráčky,co teprve Bohunečka,jak servíruje jídlo, aby všichni měli jídlo,❤️ nebo Bohunečka bojujici s větvi..😛a co teprve prdelky malinkatý🐥🐥🐥❤️❤️❤️jak jsou rozkošni,nádherní a rychle rostou ...momentky jsou také nádherné..

  9. Tolik krásných záběrů a zpráv tak radostných... Moc a moc Vám za komentáře děkuji, Jsou tak detailní a dokonce vtipné s literárním podtextem... Jste úžasní, čapí rodiče Bohdan s Bohunkou jsou dokonale sehraní, čápátka se množí - to se mi to zase bude krásně spát... Děkuji za každé Vaše slůvko, které nás spolu s kamerou přenáší přímo do hnízda...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00