Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Čekání na přídavek

Dnešní titulek se vztahuje ke dvěma dějům. I přes otvor ve čtvrtém vajíčku jsme se zatím vylíhnutí dalšího čápěte nedočkali. A ta, která již na světě jsou, se stávají čím dál více nenasytnějšími. Počasí nám stále přeje, v Německu panují vytrvalé deště, které si vybírají na čápatech krutou daň. Bohužel také v Ústí nad Orlicí v noci na dnešek z neznámých důvodů uhynulo jedno z tamějších trojčat.

Úklidová horečka

Po Bohdanově pozdním návratu přeběhl po kameře pavouk Lojzík, většinu noci zahřívala čápata Bohunka. I tak byla noc díky zvětšené oblačnosti docela teplá, do rána se neochladilo pod + 8°C. Jako první se v 5:07 vypravil z komína Bohdan, přinesl zpět čerstvé seno. Jeho spotřeba nyní poroste, protože čápata zatím vykonávají potřebu pod sebe a v důlku zůstávají zbytky potravy. Proto probíhá mnohem častější výměna podestýlky. Bohunka vyrazila pro snídani v 5:23, vrátila se po 90 minutách a vysypala před čápata klubko žížal. Nejmladší si zobnul pouze málo, v cestě k prostřenému stolu mu bránilo vajíčko.

Krmné dávky rostou

Bohdan se nejprve věnoval dřevorubeckým aktivitám, donesl dlouhý prut a při dalším návratu s otepí klacíků předvedl přistávací piruetu. Při dopoledním krmení spolknulo nejmladší čápě malého slepýše. Též se zdálo, že i v pátém vajíčku je otvor, toto pozorování se ale až do večera nepotvrdilo. Oběd od Bohdana byl vydatný, sestával z hadů a drobných kousků masa. Po poledni Bohdan pečoval o potomstvo a vyhříval se na sluníčku. Teplota těsně překročila hranici +20 °C, později se ale obloha zatáhla a na hnízdo dopadly přeháňkové kapky.

Večerní hody

Ve 14:10 dorazila domů Bohunka a následovala svačina z téměř samých ještěrek. Čápata už byla schopná menší exempláře pozřít. Po dobu Bohdanova téměř tříhodinového odpoledního lovu Bohunka zahřívala potomstvo. Občas vstala, překulila zbývající dvě vajíčka a očistila čápatům zadečky. Bohdan se vrátil po 17. hodině sice s prázdným zobákem, ale plným voletem. Všichni tři draci se dosyta nacpali malými hady, ještěrkami a “povařeným” masem. Následné dešťové přeháňky si pod tátovými křídly ani nevšimli. Hlad se ale znovu neodbytně hlásil a spolu s ním i zvědavá hlavička pod Bohdanovým křídlem. Čápata již druhý den po vylíhnutí zaklánějí hlavy a žádostivě klapají zobáčkem.

Bohunka byla přistižena při večerním lovu přibližně 3,5 kilometru jižně od hnízda. Vykračovala si po louce nad Radčí u Úpice. Bohdan nakonec neodolal hladovému dračímu žebrání a vysypal lehký přídavek. Na návrat Bohunky čekal zbytek čapí rodiny až do 20:35. Bez nakrmení mladých vystřídala Bohdana, který hned odlétl na pozdní lov. Při obracení vajíček byl konečně potvrzen otvor i v posledním z nich. Bohdan se vrátil domů až za tmy ve 21:35 a měl štěstí, že z dálky nahlas klapal. Bohunka už totiž zpod křídla pomalu vytahovala váleček.

Slepýše si dám – mňam, mňam, mňam…
Nemějte strach, jsem stále s vámi
Tati, nebyl by v záloze nějaký zapomenutý had?

15 komentářů

      1. Mno, já u nás ve stodole také jednoho Lojzíka "choval".
        A když jsem pak u něho vzal kartonovou krabici, tak z ní vylezlo 276 ± 2 minilojzíků. 😀

  1. Jsou tři, jak tři králové. Zajímavé pozorovat líhnutí i těch dalších čápat. Jen aby to netrvalo dlouho, jinak by to ovlivnilo jejich vývoj.

  2. Pěkné čtení, je pravda že apetit těch třech čapíků je veliký. Tím že Bohunka večer nekrmila, snížila tak jejich růst a já si tak uvědomuji , její velkou rodičovskou zkušenost. Ty dvě poslední kuřata ve zdraví přivést na svět. Dnes se to snad povede, třicet dnů pro to páté uplyne zítra a to ke správnému vývoji stačí.Moc jim přeji štěstí,aby je deště neohrozili a všichni ve zdraví přežili. Dodám ještě k dnešnímu příspěvku. Ráno mi na profil přišlo video o Bublovi. Je prý v Německu, je v pořádku. Sdílením ve skupině jsem zavalena komentáři čekatelů na zprávu jak Bubla dopadl. Je to nápor protože sleduji hnízda a také to bude rušit současnou realitu. Prosím o pochopení. Děkuji.

  3. Čápátek v Německu je mi moc líto i malého Uršulacka....😥❤️nádherné momentky ,ten malej miláček co vykukuje z pod křídla ,jsou to dráčci, když už spolknou slepýšé 😃,rostou z hodiny na hodinu...náááádherné je pozorovat..

  4. Už loni jsem zde je sledovala. Každý den čekám a vaše vtipné povídání pane Prouza. Je pravda že by už měla vykouknout na svět zbylá dvě čápata aby na chudinky pak zbylo něco do bríška.

  5. Je to úžasné, tak skvělé zprávy o celé rodince... Prima máma, prima táta, zdatné tři kousky mláďátek, nechci to zakřiknout, ale v této konstelaci rodičů a sourozenců by to mohla poslední dvě čápata zvládnout... Moc se mi líbí to něčí přirovnání k bušení kladívkem zevnitř zobáčkem, aby se čápátko dostalo co nejdříve ven... Veliké díky za každé slůvko komentáře a záběry kamery... Všichni jsme Vám moc vděčni a máme Vás rádi...Obohacujete nejen naše vědomosti o čapích rodinách, ale probouzíte a také prohlubujete v mnohých z nás lásku a úctu k přírodě.... Moc a moc děkuji... Nikdy jsem se nedívala na oblohu tak často jako jako od té doby, co znám bohuslavické čapí události... Vím, že nejen můj život je mnohem šťastnější díky Vám, kteří nám to všechno zprostředkováváte...

  6. Paní Zdenko cítím to přesně jako vy,jako by jste mi to psala přímo z hlavy.A troufám si řici,že pozorování čápů upevnilo nejednomu člověku duševní zdraví.Jsou to prostě božani.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00