Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Zázrak zrození

Bohdan vždy dělá vše na maximum a jeho potomci se proto museli projevit stejně. Během noci rozbořili stěny křehkého vězení a podívali se na svět dříve než ostatní čápata. Předběhli tak těsně nejen hnízdo ve Vrchlabí, ale i v Ústí nad Orlicí a Rychnově nad Kněžnou. V rámci registru hnízd se v Česku stal Kafkův komín dvanáctým s vylíhnutými čápaty. A hned dvěma najednou – tak těsná dvojčata jsme tu zatím nikdy neměli. A třetí sourozenec se již také dobývá z vajíčka.

Jdeme na to!

Poslední noc již nebyla zcela klidná, oba rodiče vnímali pohyby čápat a práci jejich zobáčků na stěnách vajíček. Bohdan zasedl ve 23 hodin, Bohunka ho vystřídala krátce po půlnoci. Posléze leželi spolu vedle sebe až do začátku svítání. Bohdan vyrazil na snídani v 5:01, vrátil se domů s větví a vystřídal Bohunku. V té chvíli již mělo první vajíčko naprasklý vrchlík. Když Bohunka odlétala v 5:57 z hnízda, vrchlík byl již téměř celý odlomen. Za dalších deset minut bylo již první čápátko způli venku ze skořápky a druhé začínalo odlamovat vrchlík vajíčka. Uplynula další hodina a oba sourozenci vězeli ve skořápce již jen spodní polovinou těla. Bohunka přilétla ze snídaně s větví a věnovala se peříčkúře.

Jsou to dvojčata!

Pod Bohdanem mezitím probíhal historický okamžik. Když v 8:14 vstal, prvorozený byl již zcela osvobozen ze zajetí vajíčka. Bohunka o chvíli později odstranila z důlku prázdnou skořápku. Jakmile ulehla, druhé dráče se také pustilo do díla. V 10:06 byl úkol splněn a z důlku nám kynuly dvě kývající se hlavičky. Čapí máma vyhodila i druhou skořepinu, aby měli mladí více místa. Čerstvý otec se vrátil z lovu a hned se hrnul ke krmení. A nebyl by to Bohdan, aby neservíroval vydatné porce. Z jeho zobáku tak vypadl slepýš a hlemýždi. Na novorozence příliš rozměrná sousta, a tak Bohdan většinu znovu pohltil, jen had skončil vedle ohrádky.

Neklidné ovzduší

Po návratu na komín Bohunka slepýše vyhodila pryč z hnízda, přičemž jedno z čápat lehce přišlápla. Ve stejný okamžik byl viditelný malý otvor ve třetím vajíčku. O chvíli později oba rodiče někoho zastrašovali, po zbytek dne byl již klid. Počasí bylo líhnutí příznivě nakloněno. Ráno bylo sice chladnější (minimum +4 °C), přes den bylo polojasno s teplotou blížící se k +19 °C. Déšť nehrozil, pouze celý den vanul silný jižní vítr. Čápata před ním byla skryta v hloubi důlku, rodičům však občas působil potíže při balancování nad jamkou. Bohdan často mával křídly, aby udržel rovnováhu. Odpoledne podávala Bohunka ještěrky, ale opět se jednalo o příliš velké kusy. Čápata ale hladem netrpěla, první den po vylíhnutí žijí ještě z vaječné zásoby.

I třetí chce ven

Bohunka zastlala jednu ze skořápek do ohrádky, druhou postupně uzobával Bohdan. Ten později krmil čímsi “povařeným”, Bohunka večer vyplivla tmavou hmotu, připomínající loňské brouky. Čápata zatím o jídlo nejevila přílišný zájem, i když jejich křik se ozýval i zpod ležícího rodiče. Kromě něj bylo slyšet i pípání třetího čápěte, linoucí se skrz stále se zvětšující otvor ve třetím vajíčku. Bohdan donesl v 19:17 na komín obrovskou větev a zatímco se ji snažil uložit do ohrádky, nad hlavou mu prosvištěla dvojice kachen ve stíhací formaci. Jamile byl s prací hotov, vystřídal Bohunku, která ihned vyrazila na večeři. Za čtvrt hodiny však byla zpět s listím a mechem, až poté se vydala na lov. Bohdan podal neidentifikovatelnou večeři, ze které si čápata něco málo uzobla. Bohunka dorazila z pozdní večeře až za šera ve 20:50.


 

Dvojitý Calimero
První čápátko je venku ze skořápky
Udržujeme pořádek a uklízíme odpad
I druhé čápátko si našlo cestu z vajíčka
První krmení v Bohdanově stylu
Bohunko, dávej pozor kam šlapeš!
Třetí do party je na cestě

20 komentářů

  1. Hurá, nádhera. Buďte vítáni čapí dvojčátka. A třetí čápě je na cestě. Bude teď radost každý den. 👍🥰

  2. Dobrý večer všem sledujícím, líhnutí letos probíhá u nás skvěle. Snad to nezakřiknu, třetí i čtvrté vajíčko by se mohlo líhnout zítra. Zbývá to poslední a věřím, že se nebude opakovat předloňský rok. Čapíci jsou silní, životaschopní, od Bohdana potravu zkoušejí a myslím že úspěšně. Celé odpoledne jsem sledovala hnízdo v Rychnově, tam se to zpozdilo, dnes byl již 35 den pro líhnutí vajíčka z 5.dubna. Ideální píp bylo správné , 33 den, ale nyní to jde pomalu. Může to být silnější skořápkou nebo něčím jiným. Přeji všem hnízdům pohodu a klid k vyvedení potomků ať máme radost a krásné podívání. Děkuji Tomášovi a Lukášovi za záslužnou práci .

  3. Čápata vítejte ve světě lidí, kteří se na vás moc těšili a budou vás sledovat.
    Je to skvělá zpráva, krásné povídání a nádherné fotografie.
    Moc jim držím palce a děkuji 😘

  4. Moc děkuji za úžasnou reportáž. Z dvojčat mám velkou radost. Jsem velmi dojatý. Gratuluji milému čapímu páru.💕 Taky dnes musím hodně myslet na Bobese. Sdílí se mnou narozeniny. Ať se má velký bratr dobře a jeho malí sourozenci rostou a daří se jim.💗🍀 Jsem zvědavá, jestli bude pravděpodobně dvojnásobné narozeninové dítě. Byl by to i pro mě pěkný narozeninový dárek. Přeji vám dobrou a šťastnou novou sezónu se spoustou radosti, dostatkem jídla a dobrým počasím. 💗🍀 Marion

  5. Hurá,hurá,hurá...a je to tady.Staří latiníci říkali NOMEN OMEN ,a měli pravdu.Jsou to božani.Velké díky všem lidem,kteří stovkám lidí různého věku a povolání umožnují se shromáždit u počítačů a obohatit si život o nové vědomosti a zážitky.Myslím,že nejen já to vnímám takto intenzivně.Tak ted jen zbývá všem prckům popřát hodně síly a rodičům dobré ulovky.Čápům zdar a B+B zvlášt.

  6. To je úžasná zpráva! Čápátka jsou přímo boží. Děkuji za krásné čtení a za krásné fotografie. 🙂

  7. Sláva, máme malé opeřenečky. Přejeme jim hodnè sil do začátku. Skvělé povídání. 💞💞

  8. Hura.Uz je to tady.A ted budou mit rodice fofr.Az se vyklubou ostatni sourozenci tak bude v hnizde mela a tlacenice.At se capatum dari.M

  9. Video je nádherné. Myslím, že někteří rodiče by se měli od těchto "opeřených" co učit. Čapim miminkům i jejich rodičům hodně zdravička :)) a díky za video 🥰

  10. Nádhera,velká gratulace. Prckove vítejte na světě. Ať se vám všem mrnouskum i rodičům daří.

  11. Je to moc fajn, že budeme mít na co koukat, že čápomilové? Tak hlavně jen vše dobré všem sledovaným i nesledovaným živočíškům přejme.♥

  12. Bohunečko a Bohdánku, gratuluji již ke 3 čápátkům,jsou náááádhernií,k pomazleni🐥🐥🐥🥰❤️❤️❤️,Vám miláčkové malinkati,přeji hodně štěstíčka a zdravíčka, dlouhý čápátkový život ,ať se vyhnete všem nástrahám a zlým lidem..jste ,tak rozkošni, jak se máte k světu, úžasný zázrak zrozeni..🙂🤗,moc krásné videjko,I momentky a nádherné počteníčko..

  13. Tedy Bohdan je opravdu individualita. Jeho zoufalé mávání křídly, když poprvé uviděl klubající se čápata, mne rozesmála. Jako by si říkal: Jauvajs, jauvajs, honem, co teď mám dělat? U jiného čápa jsem to neviděla. Nádhera, že můžeme být při zrodu nového života. Děkuji.

  14. Tak velká gratulace rodičům.Ať Vám rostou jak z vody a pro nás pokoukáníčko které se jen tak nevidí. A samozřejmě se suprovým komentářem za který moc díky.

  15. Díky za potěšení z narození krásných čápat. Přejeme jim jen to nejlepší v tomto nyní ne zrovna klidném světě... Milen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00