Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Sólo pro Mahulenu

Středem pozornosti se dnes díky svým aktivitám stala Mahulena. Jakmile pominulo špatné počasí, rozhodla se dohnat vše, co zatím zameškala. Ne vždy se se jí dařilo, přesto však v letových parametrech téměř dohnala Radúze. Odpoledne jsme byli s Lukášem na poslední letošní Tour po čapích hnízdech, takže dění na Kafkově komíně přináším pouze zprostředkovaně. Jak jsme zjistili, leckde se už čapí dorost vydal do světa na zkušenou.

Studená fronta

Již před příchodem studené fronty se v pátek večer začal zesilovat severní vítr. Po 21:30 se od jihozápadu k hnízdu blížila první vlna bouřek, která ho však nakonec minula. Nad jižním obzorem jsme pouze mohli spatřit několik blýskavic. Mládež si lehnula a Bohdan ji následoval, čápata však po chvíli vstala. Bohunka si v silném větru poskočila a před půlnocí všichni čelili větru vestoje. Teplota klesala velmi pomalu, okolo půlnoci bylo ještě +25 °C. Čapí dorost si střídavě lehal a vstával, Bohunčina mateřská péče jim nedopřála klidu. Po 3. hodině stihl Bohdan odhodit granát. Pak se již k hnízdu blížila druhá vlna bouřek. I ty se však rozpadly před dosažením Kafkova komína. Po 4:20 začalo silně foukat a o 20 minut později i pršet. Déšť zvolna sílil, celá čapí rodina stála natočena proti směru větru. Srážky začaly slábnout až před osmou hodinou ranní. Teplota za frontou klesla k +14 °C.

Když přestalo pršet

Bohdan odletěl z komína v 7:54, ještě za deště. Bohunka ho následovala o dvě minuty později a zamířila na hadí loučku. Mladí zatím poskakovali ve větru. Mahulena začala procvičovat výstavbu hnízda. Zároveň to byla právě ona, kdo podnikl v 9:37 první zkušební let. Podmínky považovala nejspíš za dobré a v 9:42 odletěli oba sourozenci na snídani trvající 25 minut. Další krátké lety následovaly před polednem, kdy Mahulena prosvištěla těsně nad hnízdem jako letoun Concorde. O pár desítek sekund později se jí nezdařilo přistání, neboť měla nízkou rychlost a malou výšku. Narazila do okraje hnízda a byla nucena pokus o přistání opakovat. Reparát byl úspěšný.

Mahulena se činí

Delší nepřítomnost čápů na hnízdě nastala po poledni, Mahulena byla pryč přes 80 minut do 14:04. Radúz odletěl s ní, ale na krátkou dobu se ukázal zpět na hnízdě. Odpolední a večerní počasí bylo ideální, slabý severní vítr do 5 m/s, polojasno s teplotou okolo +21 °C. Rodiče se přihnali na komín ve 14:24 s hlasitým klapáním a někoho zastrašovali. Po odletu Bohdana i dorostu ve 14:30 zůstala Bohunka na hnízdě sama, a to až do návratu mládeže v 15:19. Bohunka s Mahulenou po chvíli odlétly a Radúz na komíně osaměl. Mahulena byla pryč necelou hodinu, ani její další start v 17:35 nepohnul Radúze k letecké aktivitě. Takticky vyčkával návratu rodičů, až dočkal v 18:07. Získal tak od Bohdana plnou porci myší a kobylek.  Rodiče po chvíli odlétli, Radúz zůstal na hnízdě sám až do 18:59, kdy se vrátila Mahulena. Znamenalo to, že večer někde poletovala zcela sama bez společnosti rodičů. V 19:47 dorazil Bohdan s velkou kůží, kterou nakonec snědl sám. Radúz se zmocnil menšího kusu masa. Bohunka se vrátila na komín v 19:58 a ukončila tak dnešní letový provoz. Mladí již příliš nežebrali – Radúz se nasytil od Bohdana a Mahulena si nejspíš už nalovila večeři sama.

Letové statistiky

V sobotu podnikli naši mladí čápi celkem 13 letů (Radúz 6, Mahulena 7). Jako první vzlétla v 9:38 Mahulena na krátký kontrolní okruh okolo komína. Taktéž se jako poslední vrátila domů na komín ze sólového výletu, a to v 18:57. Celkem dnes strávila mimo hnízdo přes 5 hodin, což je nové maximum. V akumulované době pobytu mimo hnízdo tak již téměř dostihla Radúze.

Vítr ani déšť nás nerozhází
Mahulena stavbařkou
Mahulena stíhačkou
Občas se nezadaří…

8 komentářů

  1. Dík za další informace o hnízdě a nové zajímavé fotky. Ta formace ve čtyřech je vynikající.

  2. Je to nádhera, vidět, jak se čápata pochlapila, jak ryche dohnala, co probouzelo naše obavy... Jsou úžasní, rodiče to se svými čápaty dokázali... Zaslouží si náš obdiv... I my si zasloužíme to oddechnutí, čas bez obav a radost z čápů na obloze... Ať se jim daří, ať sílí, aby se nám zase na Kara komín vrátili... Alespoň někdo z nich... Upřímně bych tam moc ráda viděla Bohunku... Je pro mne symbolem odvahy, starostlivosti a péče, čehosi, co se podobá lidské zodpovědnosti a lásce...

  3. Díky, jako vždy krásně napsáno. To jsem se zasmála, tomu Concordu byla fakt podobná!

  4. Děkuji za zdařilý článek, hlavně že už všichni jen nestojí na hnízdě a snaží se o potřebné zkušenosti v životodárné trávě pod komínem. Fotky jsou príma :-))

  5. Mahulence držíme palce, aby se vylepšila, je to šikovná holka. Fotky jsou nádherné. Vaše vtipné vyprávèní je báječné. Těšíme se každé ráno, co bude nového v čapí rodince. Hezký den i Vám. 😘

  6. Dnes opět krásný článek, Mahulenka se opravdu podobal letadlu, snaží se i když někdy ten přílet možná i bolí.
    Rodiče čápata vzorně vychovávají.
    Foto celé rodinky je překrásné.
    Autorům moc a moc děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00