Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Velká párková loupež

Období nadprůměrně vysokých teplot je zpět. Čápi si ale dokážou poradit i v této situaci. Dospělí si navlékli bílé ponožky a zvýšili frekvenci transportu vody na hnízdo. Mladí přesunuli většinu své aktivity na ranní a večerní hodiny, přes den polehávali ve stínu rodičů. K většímu pohybu je vyburcovalo pouze napájení a krmení.

Neděle 26. června – víkendová relaxace

V sobotu večer se jako poslední na hnízdo vrátila Bohunka ve 22:13. K pozdní večeři přinesla kobylky, o které projevil zájem jen Radúz. Noc na neděli byla jasná a klidná, do rána se ochladilo na +13 °C. I přes den se na obloze ukázalo pouze minimum mraků a rtuť teploměru se zastavila až těsně pod hranicí +30 °C.

Bohunka vyrazila pro snídani velmi časně, už ve 3:55. Vrátila se za hodinu a půl s větví a žížalami. Když byl na ranním lovu Bohdan, čápata se věnovala pod Bohunčiným dozorem hygieně a úpravě svého opeření. Bohdan následně donesl seno a hromadu žížal. Poté si všichni společně dali rozcvičku, po které vyrostl Bohdanovi přídavný podvozek. Táta poctivě hlídal potomstvo na komíně a Bohunka sbírala na louce kobylky. Po hmyzí snídani bylo potřeba zahnat žízeň, a tak následoval první let pro vodu. Tankovalo se opakovaně přibližně po 45 minutách.

Po návratu Bohdana z lučního sběru skončily kobylky i s vodou na Mahuleniných zádech. Bohunka se po poledni zalétla vykoupat a zbytek dne uplynul za pokračujícího pravidelného napájení a krmení. Stále převažovaly kobylky, ale Bohdan přinesl i maso a večer kousky ryby. Poslední stravu vydala Bohunka krátce před 20. hodinou, po hmyzí večeři ještě zalétla pro vodu na zapití. Poté se společně s mladými upravila a čekala na návrat Bohdana. Ten se vrátil na komín ve 21:16 a nikdo další již hnízdo neopustil.

Pondělí 27. června – vyloupené uzenářství

I noc na pondělí byla zcela jasná, do rána klesla teplota na +14 °C. Přes den nebylo na obloze příliš mraků, a tak jsme zaznamenali letos zatím nejvyšší teplotu +31,9°. Pofukoval mírný jihovýchodní vítr, večer se zatáhlo oblačností z mohutných bouřek na severozápadě Čech. Horko se sice zmírnilo, ale bylo nahrazeno nepříjemným dusnem.

Tentokrát vyrazil na ranní nákup jako první Bohdan, a to ve 4:33. Měli však nejspíš ještě zavřeno, takže byl za dvacet minut s prázdnou zpět. Bohunka přinesla na hnízdo koňské koblížky, první snídani měla čápata až v 6:32. Mahulena se zmocnila velké myši i hada, Radúz jí ho však vytrhl ze zobáku a spolkl. Bohdan se uvelebil na hnízdě vedle zažívající Mahuleny, Radúz trénoval křídla a Bohunka uklízela.

Když Bohdan zmizel z komína, lehla si mezi čápata Bohunka. Mladí se otáčeli zády ke slunci, tento okamžik zachytil detailní snímek. Už v 8:37 proběhlo první napájení, které se během dne mnohokrát opakovalo. O minutu později dosedl na hnízdo Bohdan. Pravděpodobně se vloupal do uzenářství, protože vysypal dva párky, špekáček a kus salámu. Bohunka však věděla své o přínosu uzenin pro vývoj mládeže, a tak jeden z párků letěl záhy z hnízda. Jakýsi narušitel následně dohnal Bohdana k rychlému návratu na hnízdo a obraně.

Již dopoledne se zvedl vítr, který hnízdo sice mírně ochlazoval, ale zároveň vysušoval. Četnost letů pro vodu tak narostla. Bohdan donesl na komín dvě velké větve a kobylky. Když si chtěl na nohy nanést ochranný krém, málem přitom trefil ležící Mahulenu. Bohunka pokračovala v krmení kobylkami, Bohdan preferoval maso. Odpolední porce masa však mladé čápy příliš nelákala, a tak její část nakonec Bohdan vyhodil. Po večerním ochlazení pomáhali mladí Bohunce se stlaním hnízda a také si nezapomněli zacvičit. Bohdan donesl poslední dodávku masa v 19:28 a poté již zůstal doma. Bohunka ještě odletěla na večeři a Mahulena využila volného prostoru k tréninku.

Bohdan s přídavným podvozkem
Ráno s tátou
Práce, cvičení i odpočinek
Dráčata s Bohunkou
Letí párek, letí vzduchem…

6 komentářů

  1. To je fakt párek, a asi druhý blíž ke kameře! Dlouho jsem ho nemohla na fotce najít, až teď jakoby mi tam přiletěl. Famózní, to se Tomášovi povedlo. Velká párková loupež. Kam ten zásobovač na ně chodí? ;-)))

  2. Pěkná legrace s nákupem
    /vyloupení uzenářství. To jsem se zasmála. Zvedlo mi to náladu.

  3. To jsou tak mistrně popsané události z každého dne, že bych nejraději nic jiného nedělala a jen četla.
    Myslím si, že by knížka z knihkupectví zmizela bleskem. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00