Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Pařátky vzhůru!

Silné bouřky, řádící v pondělí večer na jihu a západě Čech, se našemu hnízdu zcela vyhnuly. Naopak přinesly vítané ochlazení, pouze dopoledne spadlo pár kapek deště. I přes vhodnější počasí nebyla dnes čápata příliš aktivní, většinu dne věnovala odpočinku. Jen občas došlo na trénink křídel, případně úpravu zevnějšku. Dnes také proběhlo kroužkování čápat na hnízdech v Žichlínku (čtyři) a v Ústí nad Orlicí (čtyři).

Krasoň se předvádí

V pondělí večer se Bohunka vrátila na hnízdo ve 21:19. Všichni jsme napjatě očekávali, jaký bude noční vývoj bouřkové činnosti. Vcelku překvapivě byl téměř nulový, po půlnoci se sice rozvinula konvekce i v okolí Bohuslavic, žádná bouřka však hnízdo nezasáhla. Díky poklesu teploty těsně pod +20°C nenastala v našich končinách vzácná tropická noc. Bohdan ve 4:33 pohlédl zblízka do kamery a radostně si poskočil v zesilujícím větru. Jeho zdrojem byla jediná bližší bouřka, ze které bylo slyšitelné hřmění. Záhy se však rozpadla. Po protažení křídel ulehl Bohdan po boku čápat, z hnízda vyrazil až v 5:01.

Hrátky s křídly

Ráno a dopoledne nosili dospělí na hnízdo převážně stavební materiál, vydatnější snídaně od Bohdana přišla až v 7:31. Kus masa spolkla Mahulena. O chvilku později začalo slabě pršet, ale počet dešťových kapek nestál za řeč. Mladí se po dešti pustili do ranní hygieny, Radúz se při protahování těla opřel křídlem o Mahulenu. Ta mu to o něco později oplatila přikrytím při hnízdoválení. Během dopoledne se dočasně vyjasnilo a teplota okamžitě vyskočila vzhůru. Čápata hned začala žebrat o vodu. Bohunka si ale místo napájení lehla na hnízdo, zatímco Mahulena stála na hlídce.

Zákeřný vítr

Před polednem se obloha opět zatáhla, zvedl se severní vítr a citelně se ochladilo. Nečekaný závan větru málem překotil obě čápata ve chvíli, kdy se věnovala péči o svůj zevnějšek. Ačkoliv se jejich pařátky náhle ocitnuly ve vzduchu, podařilo se jim udržet rovnováhu. Když Bohunka donesla svačinu, Mahulena posunula hnízdoválení na vyšší úroveň a kobylky zobala vleže. Po 15. hodině se znovu vyjasnilo a teplota vystoupila k +25 °C. Bohunka přiletěla s vodou, Bohdan přinesl další kobylky a hada. Plaz nebyl zrovna skladný, ale v krátké chvíli skončil v Mahulenině volátku. Král hnízda se poté krášlil před kamerou a při té příležitosti nám zblízka ukázal, jak vypadá jeho zobák ze spodní strany. Večeře od Bohunky byla zaměřena na procvičení vyjmenovaných slov po M. Na hnízdě se totiž objevil hmyz, myš i hlemýžď. Labužník Radúz pohltil jak hlodavce, tak francouzskou delikatesu. Bohdan se doma objevil ve 20:07, pouze však podráždil hladovce a zase zmizel. Definitivně se vrátil o deset minut později a Bohunka konečně mohla vyrazit na večeři. V noci lze očekávat další kolo bouřkové aktivity.


 

Mahulena pod Radúzovým křídlem
Radúz v objetí Mahuleny
Málem nás převrhl vítr
Pohled na spodek Bohdanova zobáku

10 komentářů

  1. Opakovaně si uvědomuji, kolik je za takovými večerníčky práce. Pečlivé prohlédnutí celého záznamu, vybrání zajímavostí, srozumitelný komentář. Pařátků vzhůru si jde všimnout při pečlivé prohlídce; francouzské delikatese a vyjmenovaným slovům jsem se musela, a ne poprvé, smát i nahlas. Kde ten Bohdan ukořistil uzeniny?

    1. Dobrý den! Váš komentář komentáře je opravdu výstižný. Lépe bych to nesvedla, snad vás to potěší?

  2. To je nádhera, vidět je tak všechny čtyři... Mám obrovskou radost, jak prospívají... A těch událostí... Moc veliké díky za ty skvělé a veselé povzbudivé komentáře...

  3. Vzdy se moc tèším na Vaše povídání. Je to moc zajímavé i veselé. Máte skvělé připominky. Je to nádhera. Dagmar.

  4. Ha,ha. Bohunka vyhodila párek z okna. Kde ho asi Bohdan ukradl? Potěšení vidět zdravá mláďata!

  5. Opakovaná pochvala za pěkný a vtipný report. Párky asi někde přebývaly při nějakém grilování a šikulka rodič je hodlal zrecyklovat na hnízdě ;-)))

  6. Je to vždy zážitek, ty vaše postřehy a události z dění na hnízdě, děkuji a těším se na další povídání .....

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00