Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Na jedné noze

Oba mladí čápi pokračovali v tréninku křídel a získávání dalších životních zkušeností. Zatímco Mahulena se učila chodit po hnízdě a nesměle mávat křídly, Radúz již mimo výše uvedeného zvládl stoj na jedné noze, zároveň s podrbáním se na zobáku. V posledních dnech poněkud vázlo zásobování potravou, Bohdan trávil na lovu až příliš času. Je však pravdou, že krmení dvou potomků není rozhodně tolik náročné, jako čtyř.

Pátek 24. června – Bohdanův obtížný lov

Ve čtvrtek večer se jako poslední vrátila Bohunka, a to až za šera ve 22:35. Noc na pátek byla klidná a jasná, teplota klesla na +11 °C. V průběhu dne oblačnosti přibývalo, až se večer zcela zatáhlo. I tak odpoledne teploměr ukázal až +29 °C.

Páteční letecký provoz zahájil Bohdan ve 4:13, z terénu se vrátil po 70 minutách s větví a bez snídaně. Bohunka také donesla větev, přičemž se Bohdan marně snažil vydávit něco k snídani. Po neúspěšném pokusu raději hlídal mladé a všichni společně se věnovali čapí hygieně a kosmetice. Před osmou hodinou přinesla Bohunka čerstvé listí a hrst kobylek k snídani. Po té si lehla na hnízdo a chvíli odpočívala.

Lehkou svačinu donesl Bohdan a jakmile se opět vrátila Bohunka, chytil sílící vítr do křídel a dlouho kroužil nad lesem. Na lovu byl hodinu a půl, donesl mladým ke svačině další zelené kobylky. V poledne již bylo na komíně vedro, a tak oba rodiče krátce po sobě donesli vodu k napájení. Radúz následně předvedl, že se již dokáže podrbat na zobáčku i vestoje. A také klapat hlasitě jako dospělý čáp.

Bohdan odpoledne donesl další kobylky, stejně tak jako Bohunka k večeři. Monotónní menu Mahulenu neuspokojilo, a tak se pustila do zbývajícího trsu trávy. Okolo 18. hodiny se obloha zatáhla a ochladilo se, což vybudilo mladé k pohybové aktivitě. Po 18:50 začalo nakrátko slabě pršet, bouřky i silnější srážky se ale hnízdu vyhnuly. Bohdan se vrátil na komín až ve 21:48. Už jsme si pomalu začínali myslet, že opět přenocuje mimo domov. Bohunka už večeři nestihla, a tak si zobla malinko z přídělu kobylek a brouků pro čápata. Krátce po 22. hodině začalo opět pršet, tentokrát již výrazněji. Mladí zůstali sedět na hnízdě bez zakrytí.

Sobota 25. června – večerní rybí steak

Slabé dešťové srážky pokračovaly i po půlnoci na sobotu, díky zatažené obloze neklesla ranní teplota pod +16 °C. Bohdan vyrazil pro snídani ve 4:22, aby se vrátil v 6:44 s větví. Do hnízda vysypal menší množství žížal a jakýchsi larev. Až v tu chvíli mohla odletět Bohunka, která strávila na komíně celých 11 hodin bez jídla (nepočítáme-li několik večerních kobylek). Ze snídaně se vrátila po osmé hodině. Draci řvali hlady, ale nic na ně nezbylo.

Bohdan donesl na komín snad největší náklad sena, jaký jsme kdy zatím viděli. Následně ho z rozjímání vyrušilo troubení od Ireny N., která projížděla okolo autem. Bohunka donesla listí, kobylky a hraboše, kterého spolkla Mahulena. Po poledni oba dospělí někoho zastrašovali, přičemž jsme si mohli dobře prohlédnout, jak dlouhé nohy má Bohdan (po kom je asi bude mít Radúz?). Následovala halda sena od Bohunky a marné dávení svačiny. Vypadla pouze malá jednozobka.

Odpoledne se obloha vyjasnila a teplota vyskočila k +25 °C. Z Bohunky nakonec vypadla pravděpodobně rybí kůže, kterou spořádal Radúz. Bohunka pak zaletěla pro vodu z řeky pro svlažení žíznivých zobáčků. Večer donesl Bohdan seno a kobylky, Bohunka totéž. Za dozoru Bohunky se Radúz promenoval po hnízdě a předváděl se. Ani Mahulena se nechtěla nechat zahanbit. Bohdan se vrátil domů ve 20:24, konečně s pořádnou večeří. Naservíroval mladým slušný kus povařené ryby. Bohunka odletěla na večeři a čápata se s plnými žaludky rozvalila uprostřed hnízda.

Hromadná čapí hygiena
Už se podrbu na zobáku i vestoje!
Rodinná večeře
Víc se mi už naložit nepodařilo
Kdo má nejdelší nohy?

4 komentáře

  1. Ha,ha. Fotka s měřením nohou je jedinečná. Zatím ještě vede otec Bohdan. Krásné fotky, vtipný text. Pobavila jsem se.

  2. Krásný večerníček. Bez něho jako by nebyl pořádný den. Díky za jeho tvorbu oběma autorům a přeji pěknou sobotu s řadou zajímavých postřehů :-)))

  3. Opět velmi krásný a vtipný článek, čápata rostou, moc mě pobavilo měření délky nohou, moc děkuji, jste úžasní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00