Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Trénink křídel

Dnešní Radúzův opakovaný trénink křídel přesunul Kafkův komín v registru do “červené” kategorie hnízd s plně opeřenými a vzrostlými čápaty. Letky našim mladým čápům porostou ještě minimálně měsíc. To je přesně doba, která zbývá do jejich prvního letu. Ostatně odpočet do tohoto okamžiku byl již včera přidán na úvodní webovou stránku. Také proběhlo kroužkování čápů na hnízdě ve Slavětíně.

Bohdanovy potíže

Středa byla dalším dnem s krásným letním počasím. V noci bylo sice oblačno, ale ráno bylo poměrně chladné s teplotou okolo +7 °C. Okolo poledne se vyjasnilo, v průběhu odpoledne však oblaků přibývalo. Déšť ale nehrozil a teplota dosáhla k +25 °C.

Bohunka opustila hnízdo ve 4:21, aby se po necelé půlhodině vrátila s žížalami. Bohdan mezitím 17 minut marně dávil obsah spižírny. Ze zobáku mu však kapaly pouze sliny. Po návratu Bohunky odletěl raději na lov. Bohunka se v 5:08 pustila do úklidu, při kterém jí asistovala Mahulena. O hodinu později sama Mahulena pustila do přerovnávání ohrádky. Po návratu Bohdana se společně s Bohunkou snažili vhodně umístit včera donesený samorost. Při dalším příletu Bohunky proti ní Mahulena útočně vyrazila. Máma měla totiž plný zobák sena a nemohla se tak ohlásit klapotem.

Bohunka vyklopila hromadu kobylek, o které projevil zájem i Bohdan. Jenže než se dostal na dosah, byly již dávno vyzobány hladovými draky. Následně donesl horu sena, kterou Bohunka rozestlala vleže mezi mladými. Další donáška sena pak byla na ní, spolu s ním přinesla menší hádě (získala ho Mahulena) a další kobylky. Bohdan měl stále problémy s vyvržením potravy.

Myší palivo pro křídla

Stoupající teplota znamenala signál k zahájení napájení. Bohunka donesla vodu ve 12:20 a znovu ve 14:04. Bohdanovo trávení se konečně umoudřilo a jeho zobák vydal hada a několik myší. Většiny kořisti se zmocnil Radúz. Odpoledne přinesla Bohunka další seno, společně s ještěrkou, myší a dalšími kobylkami. Po krmení ještě “sestřelila” jakýsi létající hmyz, který neopatrně zabrousil nad hnízdo. Deset minut po svačině odletěla pro vodu k řece a čápata tak o samotě sledovala právě projíždějící vlak. Večer se Radúz pustil do tréninku křídel. Tato aktivita se mu natolik zalíbila, že ji několikrát opakoval. Po návratu Bohdana jsme byli svědky boje o sousto přímo v tátově zobáku. Mahulena oplatila Radúzovi odpolední porážku a zmocnila se nejméně pěti myší.

Po večeři se Radúz vydal na výpravu do posledního zbytku džungle před kamerou. Několikrát po sobě také vypustil zkapalněné myši, zatímco Mahulena si hověla uprostřed hnízda. Pak se pokusil vestoje podrbat nohou na zobáku, ale tato akce zatím zjevně ležela mimo jeho možnosti. Bohunka se vrátila ve 21:11 opět se senem, mladým přinesla ještěrku a myš. Bohdan i přes pokročilou denní dobu opustil komín a zmizel vpravo vysoko nad lesem. Snad se zase nebude věnovat karbanu s holubem.

Polský návštěvník na pivovaru

Možná si vzpomínáte na čápa s polským kroužkem, který se objevil 9. června na pivovarském komíně v Trutnově. Dnes dorazil jeho odečtový list. Vylíhnul se v roce 2019 v polské obci Kijów, což je téměř 100 km východně od Trutnova. Jeho rodné hnízdo ale leží nedaleko česko-polských hranic, severně od města Jeseník.

Kroužkování ve Slavětíně

Proti původnímu plánu proběhlo kroužkování na hnízdě ve Slavětíně už dnes. Provedl ho opět Petr Kafka krátce před 15. hodinou. Jedno z čápat se snažilo uniknout, ale profesionální lovecký zákrok zmařil jeho snahu. Celé kvarteto nakonec zklidnil látkový přehoz. Mladí čápi dostali ELSA kroužky se značkami CZP CH199 – CH202. Náš Bobeš má kroužek CE202. To znamená, že za 3 roky už bylo tímto typem kroužků značeno okolo 1000 čápat. Na záznam z akce se můžete podívat v připojeném videu:


 

Se srdíčky na zádech
Radúz začíná trénink křídel
Souboj v tátově zobáku
Odečtový list PLG 65P71

Jedna odpověď

  1. Neuvěřitelné, kolik se toho vejde do Bohdana a pak zase ven. Kolik myší a ještěrek najednou? Jak daleko dolů to spolkne než to vyvrhne nahoru? Jaké štěstí, že u lidí je to jiné. Zajímavé vidět další kroužkování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00