Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

První krok k dospělosti

Dnes nastal velký den, kdy se z malých čápat stali mladí čápi. Kroužkováním definitivně skončila etapa bezbrannosti malých mláďat a začalo období příprav na první let. To potrvá zhruba další měsíc. Do té doby mladým čápům doroste kompletní opeření včetně letek. A ty jim následně umožní, aby ovládli vzdušné moře.

Budování barikády

Počasí bylo v tento slavnostní den ideální. V noci bylo skoro jasno, ráno klesla teplota lehce pod +8 °C. Dopoledne bylo na obloze docela dost mraků, ale během dne se vyjasnilo a teplota vyšplhala k +21°C. Občas slabě profukoval severní vítr.

Jako první opustil hnízdo Bohdan ve 4:22. Vrátil se téměř přesně po hodině s nákladem sena a snídaní pro čápata. V terénu ho vystřídala Bohunka, která ze své výpravy přinesla větev a žížaly. Po snídani se oba rodiče věnovali úklidu hnízda. Bohdan donesl pěkný samorost a následně začaly velké stavební úpravy. Jako by Bohunka tušila, co se chystá, začala budovat co nejpevnější ohrádku přímo nad zakončením žebříku.

Kroužkování

Pod hnízdo jsme dorazili krátce po osmé hodině ranní. Zatímco probíhala příprava k výstupu na komín, Bohdan donesl na hnízdo kopu sena a čápata téměř zastlal. Bohunka odletěla ve chvíli, kdy se začalo ozývat první cvakání jistící karabiny. Lidskému vetřelci tak čelil na hnízdě sám Bohdan. Výhružně krátce klapal zobákem a roztahoval křídla. Nakonec komín opustil, ale po celou dobu kroužil v jeho okolí. Klapání jeho zobáku připomínalo krátké dávky ze samopalu. Když se Petr Kafka vyhoupl nad okraj hnízda, obě čápata ležela. Trochu jsme měli obavy, zda si nebude Radúz hrát na hrdinu, ale nestalo se tak. Pouze se přesunul na vzdálenější okraj hnízda, kde však zalehl.

Jako první tak přišla na řadu Mahulena, která dostala na pravou nožku plastový ELSA kroužek se značkou CZP CH182. Bude ho tedy nosit na stejné straně jako Bohunka. Protože číselná řada kroužků s kódem CE již byla vyčerpána, nastupuje letos nově kód CH. Pro Radúze musel pan Kafka vylézt na hnízdo a přitáhnout si ho k sobě. Radúz obdržel ELSA kroužek se značkou CZP CH181 na levou nožku. Oba tak od sebe rozeznáme na první pohled. Protože byla čápata celkově velmi klidná, nebylo nutné použít tkaninu k jejich zakrytí. Kontrola hnízda na přítomnost cizích předmětů byla negativní, takže zbývalo již jen očistit vlhkým ubrouskem obě kamery a hurá dolů. Pobyt kroužkovatele na hnízdě trval necelých pět minut.

Boj se stresem

Po překonání žebříku směrem dolů vítal Petra Kafku potlesk přítomných zaměstnanců firmy KARA, kteří tak ocenili jeho výkon na komíně. Jakmile Bohdan zjistil, že vetřelec se z hnízda stáhnul, ihned se na něj vrátil. Mladí čápi tak byli o samotě necelých 11 minut. Jak se zdálo, Bohdan nejspíš zažil kroužkování poprvé v životě a po celý zbytek zůstával velmi ostražitý. Proti Bohoušovi se však vrátil domů velmi brzy.

Bohdan se na hnízdo vrátil v 8:33, Bohunka až v 9:20. Přinesla s sebou listí a nezdála se být příliš vykolejená. Z mladých vstal jako první Radúz v 9:36, protože čapí potřeba se neodbytně hlásila. Okolo desáté hodiny si Bohunka lehla k čápatům. Tato akce nejspíš uvolnila nahromaděné napětí, a tak v 10:23 vstala i Mahulena a mladí čápi se začali normálně pohybovat po hnízdě. I přesto zůstávali rodiče ve střehu a občas vydávali krátké výstražné klapání, které slýcháme velmi zřídka. Vlastně jen při setkání čápů na hnízdě s člověkem. Bohdan vyplivl ve 13:36 velký kus masa, vypadající jako kuřecí stehno. Mahulena ho bez problémů pohltila. Bohunka se pak pustila do opravy ohrádky nad žebříkem. Odpolední svačina od Bohdana sestávala z hadů a “zetorek”. Jen se po ní zaprášilo. Večer mladí pospávali a Bohunka se věnovala dalším opravám hnízda. Bohdan se vrátil ve 21:22 s mírně zabahněnými pařátky. Zítra by se život na hnízdě měl vrátit zcela do normálu.


Kroužkování na dalších hnízdech

Po bohuslavických přišla na řadu mladobucká čápata. Jejich kroužkování proběhlo po deváté hodině ranní. Petr Kafka vylezl na hnízdo po hasičském žebříku a rozdal čtyři další čapí “občanky”. Na pravé nožky byly též nasazeny ELSA kroužky.  Čápata dostala jména Myšpulín – CZP CH183, Bobík – CZP CH184, Fifinka – CZP CH185 a Pinďa – CZP CH186. Zároveň byly z hnízda odstraněny nepatřičné předměty.

Kroužkování ve Vrchlabí okolo 14. hodiny bylo doprovázeno dalším problémem. Jeden z dospělých čápů se v minulých dnech zranil a nebyl schopen letu na hnízdo (natož krmení).  Nakonec se ho podařilo odchytit a byl převezen do ZS Jaroměř k vyšetření. Protože zbylý rodič by nezvládal krmit čtyři čápata, bylo nejstarší odebráno z hnízda a dočasně umístěno do ZS Jaroměř. V následujících dnech bude pravděpodobně adoptováno do jednoho z hnízda na Náchodsku s menším počtem mláďat. Na hnízdo byl vložen příkrm ve formě kuřátek, které však dospělý čáp následně vyházel. Zbývající tři čápata obdržela ELSA kroužky CZP CH187 – CH189.

Poslední Petrem Kafkou navštívené hnízdo bylo v Libštátu krátce po 16. hodině. Zdejší čápata byla velmi bojovná a zkrotil je až trik s kouzelným ubrusem. Dostala ELSA kroužky (každé na jinou nožku) se značkou CZP CH190 a CH191.


 

Bohdan – ochránce draků
Kroužkování Mahuleny
Kroužkování Radúze
Návrat Bohdana
Já se na to vyčápnu!
Už se nebojte, máma je tu s vámi!

 

11 komentářů

  1. Slavnostní den v životě čápat i našem. Děkuji za videa i snímky a za citlivé provedení kroužkování na více hnízdech. Pěkná jsou i jména všech "mladých čápů", snad jim v dalším životě přinesou štěstí. Radost z nich už mám i dnes. Děkuji panu Kafkovi i náhradním tatínkům z loňského roku při odchování Bukáčkových mladých :-)))

  2. Veliké poděkování p. Kafkovi a ostatním co se podíleli na kroužkování čápat. Velice zajímavé to vidět. Teď jim “občanka” otevřela cestu do čapího společenství. Doufejme, že ve Vrchlabí vše dobře dopadne.

  3. Ďakujeme pánovi Tomášovi za podrobný opis veľkej udalosti. Vidieť, že jeho život je spojený s bocianami rmi a prírodou. Kiež by sme mali viac takýchto pánov Tomášov!

  4. Pan Kafka je srdcař, to není jen "obyčejné" kroužkování. Děkujeme za krásné povídání i kroužkování 💕

  5. Dobrý den, též moc děkuji za zprostředkování této velice zajímavé podívané a p. Kafkovi za nanejvýš profesionální a zároveň citlivý výkon. Všem čapím rodičům, jejich čápátkům a velké rodině jejich příznivců a ochránců ZDAR!

  6. Nádherné videa i fotky ,je vidět,že pan Kafka to dělá s láskou ,tak Mahulko a Raduzku už jste kousek blíže k dospělosti❤️❤️..

  7. Všechna čápata, jak jsme šťastně viděli, byla citlivě okroužkována - a stali se z nich mladí čápi... Děkujeme našim odborníkům a jejich strážcům za ně všechny, nejen Radúze a Mahulenu... Ať co nejlépe prospívají, aby si rodiče také mohli trochu odpočinout před tím velkým letem do dáli... Moc, opravdu moc za ně děkuji...

  8. Naše zlatínka dostala prstýnky a z čapích miminek se nám stala čapí mládež;-) Přeji té mládeži štěstí a krásný dlouhý život! Pan Kafka nám opět zprostředkoval krásný zážitek, velké díky jemu i všem, co se na něm podílejí.

  9. Mám kamaráda - zapáleného ornitologa ze Stvolínek u Č. Lípy (PAVEL KŮRKA) - je to také "blázen" do ptáků zvláště vodních - brodí se vodou v rákosí ke hnízdům do úplného nastydnutí bez ohledu na své zdraví - i tady kroužkování čápat je skoro "na hraně" hazardu se zdravím, ale díky Vám - zapáleným "bláznům" je ochrana přírody u nás tam, kde je! Moc Vám fandím a přeji všechno dobré a hlavně zdraví! Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00