Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Bohdanova noční akce

Snad již nikoho nepřekvapilo, že se Bohdan po svém středečním večerním odletu nevrátil na noc na hnízdo a přenocoval mimo něj. Na jeho noční tahy jsme si pomalu zvykli a víme, že se záhy po rozbřesku vždy vrátí domů. Mladí čápi jsou již dost velcí a obejdou se bez jeho dohledu a ochrany. Na tu stačí Bohunka sama. A ráno se beztak vrátí ve stejný čas, jako by letěl pro snídani z komína.

Návrat z flámu

Hnízdo opustil Bohdan ve středu poměrně pozdě, až ve 21:11. Vznesl se nad les a zmizel jižním směrem (vpravo). Už to dávalo tušit, že se nejspíš přes noc neukáže. A tak se i stalo. Noc na čtvrtek byla klidná a jasná, ranní teplota klesla k +10 °C.

Čapí flamendr se ukázal v 5:30 s plným zobákem sena. Když navíc vysypal mladým pořádnou žížalí snídani, nechala Bohunka váleček v šuplíku. Sama pak též donesla další seno a žížaly. Kdo ví, co Bohdan přes noc vyváděl. Skoro se zdálo, že ji celou prohýřil, protože si lehnul doprostřed hnízda a lenivě roztřásal seno kolem sebe. Bohunka mezitím upravovala ohrádku. Po osmé hodině se Bohdan opět rozvalil vedle čápat a užíval si ranního slunce.

Nácvik postřehu

Když byla s mladými čápy na hnízdě Bohunka, vyletěla zpoza větví sršeň. Měla tentokrát větší štěstí než její předchůdkyně. Bohunka ji pouze pozorně sledovala s Radúzem i Mahulenou (sršeň je na snímku nad trsem trávy vpravo). V 10:57 otevřel Bohdan výčep, protože slunce začínalo nemilosrdně pražit. Během odpoledne bylo polojasno s teplotou okolo +28 °C. Bohunka si opatřila bílé ponožky s vysokým ochranným faktorem.

Po poledni se Bohdan znovu uložil na kanape a nevstal, ani když nad hnízdem zakroužil narušitel. Klapání vleže mu postačilo. Ne však neviditelnému cizinci, jehož přítomnost nakonec dovedla Bohunku k návratu na komín. Následovalo dlouhé společné klapání, po kterém Bohdan donesl další vědro vody. Mahulena získala od Bohunky myš, jinak byly k snědku samé kobylky.

Záhadný klapot

I Bohunka si nakonec odpoledne na chvíli lehla s čápaty, než ji přesně v 18 hodin vystřídal na hnízdě Bohdan. K večeři donesl obří porci kobylek, doplněnou několika ještěrkami. Bedlivě pak střežil vzdušný prostor a na někoho klapal. Nad hnízdem nakonec proletěl čáp, ale nejspíš to byla Bohunka. Radúz se večer znovu vydal na průzkum hnízda, nejvíce ho lákal poslední kus zeleně. A samozřejmě nezapomínal na čapí posilovnu. Mahulena se soustředila hlavně na dokonalé zvládnutí chůze.

Bohunka se vrátila ve 20:23, vysypala mladým kobylky a následně se věnovala úklidu podestýlky. Radúz s Mahulenou jí chvíli asistovali, ale hnízdoválení nakonec zvítězilo. Navíc Bohunku cosi neustále dráždilo, stála na hnízdě v pozoru a úsečně klapala. Podobné zvuky vydávají čápi při ohrožení člověkem. Ale klapání možná znamenalo “Bohdane, domů!” Zdálo se totiž, že to zafungovalo a Bohdan se objevil už ve 20:55. Nejspíš byl rybařit, protože mu při návratu kapala ze zobáku voda a následně vyvrhl vodní živočichy. Aby mu Bohunka znemožnila noční toulky, odletěla ještě sama na večeři.

Bohunko, snad se na mě nezlobíš
Ta noční akce mě nějak unavila…
Tříbíme si postřeh
Rodiče nás stále hlídají

7 komentářů

  1. Ha, ha, Bohunka nechala váleček v šuplíku. Krásná a vtipná čeština p. Prouzy mě vždy zvedne náladu. Bohunka uměla zatočit i s toulavým Bohouškem. Čápata jsou čilá a je radost je vidět.

  2. Dění na hnizdě skvěle komentujete, máte dar slova. Je to moc zajímavé. Čápata jsou kouzelná. Děkujeme moc. 👌

  3. Teda Tomáši, opravdu, bílé ponožky s vysokým ochranným faktorem mě dostaly a stále se musím smát...Je to velmi vtipně napsáno!
    Myslím, že byste mohl vydat knihu sestavenou z těchto každodenních popisů... Byla by opravdu skvělá!
    Velké díky, vždy se velmi pobavím! V. Vitoušová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00