Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Za každou cenu v suchu

Víkendovou vlnu veder ukončil v pondělí přechod studené fronty doprovázený četnými bouřkami. Náš region jimi byl postižen dvakrát, naštěstí byly slabší než na jiných místech naší země. Jednalo se hlavně o prudký déšť, se kterým se již byla čápata schopna vyrovnat. I přesto se je Bohunka pokusila chránit zalehnutím. Večer se počasí uklidnilo a leckdo by byl ochoten tvrdit, že přes den nemohlo opakovaně pršet. Jak by naše čápata mohla být tak čistá?

Dopolední příval

Z nedělní večeře se Bohdan vrátil ve 21:46. Následující noc byla ještě skoro jasná a teplá. V pondělí ráno ukazovaly naše teploměry okolo +15 °C. Pro snídani se jako první vydal Bohdan ve 4:27, vrátil se po 45 minutách se senem i jídlem. Bohunka krmila v 7:14. Poté vyrazila pro seno a již v 8:50 pro vodu k řece. Dopoledne se totiž rychle oteplovalo a před příchodem první bouřky přesáhla teplota +26 °C. Černé mraky však zakryly oblohu a začalo se ozývat temné dunění. První pokus Peruna se však minul účinkem, bouřka hnízdo obešla a spadlo pouze několik kapek.

Další pokus již byl podstatně úspěšnější. Těsně před příchodem druhé bouřky se na komín vrátila Bohunka s hmyzí svačinou. Bohdan bez obav vyrazil na lov. Když začalo prudce pršet, Bohunka se rozkročila nad oběma čápaty a zalehla je. Bouřku doprovázel hlavně vydatný déšť, vítr příliš nefoukal. I tak zhruba na deset minut vypadla dodávka elektrického proudu v Bohuslavicích i u mne doma. Nečas rychle pominul a čápi se začali sušit.

Po poledni donesl Bohdan žížaly a larvy, načež začalo slabě pršet. Dešťové přeháňky se několikrát opakovaly, při silnějších se čápata schovávala hlavami pod Bohdanův ocas. Bohunka podávala svačinu po 15. hodině, Radúz se nasytil tučným potkanem.

Odpolední opakování

Za pásmem neškodných přeháněk se začaly formovat odpolední bouřky. K hnízdu dorazily okolo 15:45, kdy s čápaty pobývala opět Bohunka. Tentokrát si již nelehla, ale nechala mladé schovat se pod svůj ocas. Toho využila hlavně Mahulena, Radúz jako správný tvrďák vydržel sedět na dešti. Po skončení bouřky se doma objevil Bohdan a hladové draky nakrmil. Čápance na okrajích hnízda smyl déšť a zesilující severozápadní vítr byl ideální k sušení mokrého peří. Bohdan si zaskákal ve větru nad hnízdem, zatímco Radúz po něm natahoval zobák.

Bohunka se vrátila s večeří, v jejímž rámci se objevil i had. Bitva o něj byla krátká a jako vítěz z ní tentokrát vyšel Radúz. Po jídle pokračovali všichni v úpravě peří. Zapadající slunce posledního jarního večera pozlatilo vrchol komína. Čápata odpočívala po náročném dni a z klidu byla vyrušena až příletem Bohdana ve 20:40. Vyklopil hromádku žížal, zatímco Bohunka vyrazila na poslední večerní lov.

Bohunčina péče
Tati, co to vyvádíš?
Přetahování o hada
Zlaté hnízdo

4 komentáře

  1. Divím se divím, že jsou teď tak časté bouřky. Držím palce, aby je déšť na hnízdě nevyplavil. A zítra bude kroužkování. Již se těším.

  2. Moc se těšíme na ktoužkování. Už jsou z dětí pořádní čápíci. Vám děkujeme za perfektní vyprávění. Máte dar povídání. 👌❣

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00