Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Rozpálené hnízdo

O víkendu udeřila první letošní letní vedra. Ačkoliv na severovýchodě Čech nedosahovaly teploty tak vysoko jako na západě, přesto jsme v neděli zaznamenali první tropický den. Teplota přesáhla hranici +30 °C. Čápatům byl dnes jeden měsíc a jsou již dostatečně velká a opeřená, aby se s tímto počasím dokázala vyrovnat. Byl to pro ně takový malý trénink na Afriku. Ostatně rodiče jim stále poskytovali stín a nosili vodu z řeky.

Sobota 18. června – gaučový obránce Bohdan

Noc z pátku na sobotu byla zpočátku jasná, nad ránem se však zatáhlo nízkou oblačností, teplota klesla na +12°C. Čápata byla v noci dosti neklidná, často se budila a pohybovala po hnízdě. Bohunka odletěla pro snídani ve 4:55, vrátila se po necelé hodině se senem a žížalami. Při ranním úklidu hnízda asistovali i oba mladí, po poctivě odvedené práci si Bohdan ulehl mezi ně. Ani narušitel ho z pohovky nezvedl. Drsný “Krasoň” ho odstrašil klapotem v horizontální poloze. Ranní slunce nasměrovalo všechny přítomné čely ke kameře.

V 10:16 nastal pravý čas pro první let pro vodu, čápata zůstala sama doma. Následovalo dvojité napájení od obou rodičů krátce po sobě. Většina odpoledne byla strávena poleháváním ve stínu rodičů, neboť obloha se již dávno zcela vyjasnila a teplota přesáhla +29 °C. Dospělí čápi dohlíželi na dodržování pitného režimu a doplňovali ho lehkou stravou ve formě kobylek. I Bohdan tentokrát nosil hmyzí svačiny.  Bohunka se vrátila na hnízdo už v 19:14, Bohdan pak ve 21:08. Asi se poněkud nudil, neboť si tříbil svůj postřeh lovem komárů, rojících se nad okrajem hnízda.

Neděle 19. června – Mahulena přebírá iniciativu

Závěrečný den týdne začal pod jasnou oblohou, na které se až do večera objevil pouze jediný mrak. Teplota se tak pohybovala mezi +14 °C ráno a +31° C odpoledne. Během dne vanul čerstvý jihovýchodní vítr, který v nárazech přesahoval rychlost 10 m/s (36 km/h).

Bohdan vyrazil pro snídani ve 4:18, vrátil se po 80 minutách. Nejspíš lovil v řece nebo nějaké mokřině, protože měl pařátky od bahna. Mladým vysypal jakési larvy či červy. Radúzovi se do nich příliš nechtělo, ale Mahulena se jimi doslova nacpala. Bohunka následně donesla seno a začala opravovat barikádu z větví přímo nad žebříkem. Že by tušila úterní návštěvu? Další dodávka sena skončila na Radúzových zádech, který s ním pochodoval po hnízdě. Bohunce se vylomila další černá letka, kterou nakonec odloupla zobákem a věnovala ji čápatům k hraní. Vítr ji nakonec zahnal k okraji hnízda, kde přežila i jeho silné poryvy.

Bohdan již za sílícího větru přinesl další červy. Svačinu v 10:50 podávala Bohunka a Bohdan o pět minut později roztočil pípu. Při polední siestě nám Mahulena ukázala “holubičku” vleže, když si protáhla pařátek i křídlo zároveň. Hnízdo začínalo připomínat rozpálený gril, a tak Bohunka neustále pendlovala mezi řekou a komínem. Při jednom z jejích návratů jí Mahulena ukázala, že už se těší, až jednou budou létat společně. Na čapí loučce za řekou se odpoledne objevil balíkovač, který svázal již usušené seno.

K večeři přinesla Bohunka mimo jiné hada. Jako první se ho zmocnil Radúz, ale jeho laxního přístupu ke konzumaci využila Mahulena a hádě nakonec zmizelo v jejím volátku. Vybojovala si i kus masa od Bohdana a pozdě večer dalšího hada opět od Bohunky. Radúz se zatím pod otcovským dohledem učil správné práci s podestýlkou. Ve 20:32 přilétal od lesa se komínu cizí čáp, nejspíš byl dole na louce sbírat “zetorky”. Po jeho přeletu se na hnízdo přihnala Bohunka, která při přistání ztratila další černou letku. S Bohdanem společným klapotem doprovodili cizince pryč od komína. Bohdan poté ještě vyrazil na pozdní večeři, zatímco čápata pročesávala hnízdo při hledání něčeho k sezobnutí.

Jsem drsný i vleže!
Vyrašilo mi nějaké divné peří…
Další letka poletí
Holubička na pohovce
Zrcadlový obraz
Sláva, konečně had!

5 komentářů

  1. Neobyčejně vtipně popsaný čapí život v tropickém vedru. Díky Tomáši za vtipnou češtinu, která mi vždy zlepší náladu. V Čechách máte vedra a já při momentální návštěvě hor v Norsku, mám jen + 16. Těším se na úterý

  2. Tomáši, díky za večerníčky, jsou osvěžením v tom vedru. A "Zrcadlový odraz" je nádherný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00