Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

První krůčky

Proti předchozímu dni se zdravotní stav nemocného čápěte z vnějšího pohledu zlepšil. Bylo mnohem více aktivní, jevilo zájem o potravu a mnohem méně sípalo a kašlalo. Nikdo však netušíme, co se děje uvnitř jeho organizmu. I počasí bylo dnes příjemnější, většinu dne svítilo slunce a teplota se pohybovala v přijatelných mezích. Déšť si konečně vzal dovolenou. Čápata tak mohla být mnohem více aktivní a ukázat nám další pokroky ve svém vývoji.

Na vlastních nohou

V úterý večer se Bohdan vrátil na komín ve 21:23 a naservíroval čápatům vydatnou večeři. Protože bylo vcelku chladno a po dešti vlhko, poskládal dráčata pod sebe a zalehl je. Bohunka přiletěla jako poslední ve 21:53. V noci zůstal Bohdan většinou ležet, i když čápata zlobila a vykukovala mu mezi křídly či pod ocasem. Nad ránem se vyjasnilo, teplota klesla k +12°C a úpské údolí zaplnila mlha.

Pro snídani vyrazila Bohunka v 5:01, vrátila se po necelé půlhodině s větví a žížalami. Následovalo obligátní ranní nošení materiálu oběma rodiči. Okolo osmé hodiny se mlha začala rozpadat a na komín dopadly sluneční paprsky. Prostřední čápě alias “Dvojka” nejen dokázalo stát na nohou bez opory, ale udělat i několik krůčků při cestě na toaletu. Přerostlo svého staršího sourozence (kvůli jeho chorobě) a je na hnízdě největším. Při krmení se bezostyšně dobývalo rodičům do zobáku a smýčilo po hnízdě při hledání čehokoliv, co by bylo k snědku.

Rodinná pohoda

Po příletu Bohunky v 9:50 proběhlo první krmení s pokusem o vhazování. “Dvojka” měl však tak silný tah na branku (pardon, Bohunčin zobák), že zcela rozbil sestavu. Bohunka pak takticky vysypala hromádku brouků co nejdále od něj, aby vše nesezobal pouze on. Bohdan přinesl ke svačině myši a hmyz. Po jídle zavládla na komíně líná pohoda, čápata se povalovala a posedávala okolo stále se změlčující jamky. Před polednem oba rodiče kohosi zastrašovali, zatímco mladí nehnutě leželi uprostřed hnízda. Bohunka vystřihla vzorovou holubičku a vyrazila pro další zásoby.

Žijeme sportem

Svačina obsahovala klasické “zetorky”. Nejspíš na čerstvé pokosené louce nasbírala Bohunka množství zelených kobylek. Bohdan donesl rozměrnější kusy, mimo jiné i dlouhou kůži. O tu se pár minut přetahovala “Dvojka s “Trojkou”, až skončila v hrdle nejmladšího. Ten ji však po chvíli vydávil a Bohunka vyhodila pryč z hnízda. Ačkoliv bylo odpoledne dost teplé (přes +24 °C), rodiče zatím vodu na komín nedonesli.

Na první opravdové “buly” došlo v 17:26, kdy Bohunka vyklopila doprostřed čapího kruhu drobný pokrm. Před západem slunce následoval nášup v podobě hromady brouků. Dostalo se na všechny, jen “Jednička” se po jídle na chvíli rozkašlal.

Už si dojdu sám na záchod
Ostraha pokladnice je bdělá
Polední rodinná pohoda
Čas na první vhazování

7 komentářů

  1. Držím, držím palce, snad se to nemocné čápě úplně zotaví. Krásnou vtipnou češtinou nám Tomáš popsal čapí události na hnízdě. Každý den se těším na večer, to přijde pokračování. Dík Tomáši!🙏

  2. Doufejme, že se vše srovná u jedničky, díky za další večerníček-přehled.♥

  3. Děkuji za příjemný popis denního dění. Celý den se na něj těším, i když nahlížím. Přeji všem pěkný den a pohodu na hnízdech i kolem nich

  4. Nádherné zprávy, čtou se jako za odměnu za to utahání, co máme s nekonečným stěhováním... Děkujeme za každou informaci, pročítáme s radostí každé zlepšení zdraví nemocného čápátka...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00