Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Hladová krůta

Na Kafkově komíně se zrodil Otesánek. Prostřední čápě alias “Dvojka” je tak nenasytné, že mu nestačilo ani pět myšek od Bohdana. Zkusilo proto sezobnout Bohunčin kroužek a následně i její pařátek. Po jídle sice hezky roste, ale občas na úkor sourozenců. Zdravotní stav “Jedničky” dnes zůstal stejný, kašle spíše méně. Díky obžerství sourozence toho však příliš mnoho nepojedl. Počasí se opět zhoršilo, po většinou dopoledne pršelo. Na pivovarském komíně v Trutnově bylo dnes živo.

Deštivý začátek dne

Středeční večer byl zcela jasný a teplota tak rychle klesala. Bohdan přiletěl domů ve 21:42. Chtěl čápata na noc zakrýt, ale ta byla tak neposedná, že pokus záhy vzdal. Draci tak zůstali do čtvrtečního rána pod širákem. Po půlnoci začalo oblačnosti přibývat a do rána bylo celé nebe pokryto mraky (minimální teplota okolo +11 °C). Bohunka vyrazila pro snídani ve 4:12, vrátila se za půl hodiny se senem a žížalami. Bohdan donesl další porci žížal. Většinu spořádala “Dvojka”, nemocná “Jednička” nesnídala vůbec. Bohdan se následně věnoval transportu dalších větví na hnízdo.

Krátce před osmou hodinou začalo pršet, déšť definitivně ustal až hodinu po poledni. Bohdan střídavě s Bohunkou sloužili čápatům jako deštník. I tak mladí postupně zmokli. Bohdan přinesl množství myší, které však z naprosté většiny pozřel “Dvojka”. Bohdan po jídle čápata zalehnul, ale jako tradičně ho zvědavci donutili po chvíli vstát. Když zrovna nepršelo, létal Bohdan pro další stavební materiál. Farmu bylo nutné pořádně oplotit, aby se krocani nerozutekli.

Odpolední sušení

Jakmile srážky ustaly, nastalo velké čapí sušení. K němu později dopomáhal i svižný severozápadní vítr s teplotou lehce pod +22 °C. Do večera se nic zásadního neudálo, proběhlo několik krmení, při kterých se dostali k jídlu postupně všichni. Bohunka nosila převážně brouky, Bohdan myšky a pravděpodobně kousky ryb. Večer Bohdan vyklopil velký kus kůže, ale nakonec ho spolkl sám.

Zatímco na pivovaru

Na trutnovském hnízdě se v 6:40 objevili společně Matěj s Majdalenkou. Každý z nich přinesl v zobáku větev. Matěj tak velkou, že v případě jejího pádu do města téměř hrozilo opakování známé scény z Mrazíka. Oba během dopoledne odletěli pryč. V 10:04 se na komíně opět objevili dva čápi. Jednalo se však o zcela cizí návštěvu, ač jeden z čápů měl ELSA kroužek. Na rozdíl od Majdalenky však na levé noze a se značkou PLG 65P71. Jednalo se tedy o čápa z Polska, pravděpodobně ročník 2019. Více se dozvíme po obdržení odečtového listu. Oba se zdrželi do 11:30, načež se vydali na další cestu.

Být deštníkem není legrace
Ranč potřebuje řádné oplocení
Návštěvník z Polska

3 komentáře

  1. Děkuji za skvělé zprávy, když se líhl Bobeš, ještě jsem stránky nesledovala, ale vynikající zpráva.Snad naše malá Jednička všechno přečká ve zdraví a za tři roky si ji můžeme ukazovat na videu, jak se šťastně vrací.

  2. Ha, ha. Krutí přítomnost udivuje. Letos se dějí na hnízdě rozmanité události. Nová sestava rodičů si celkem vede dobře. Dík Vám Tomáši a Lukáši za podrobné informace a krásné fotky s čapí rodinou.

  3. Poděkování za každou zprávu... Učíme se o čápech stále víc...Je to všechno k neuvěření... Těším se, až vzlétnou... Snad si pak rodiče trochu odpočinou. Je to neuvěřitelné, jaká je to štrapáce, odchovat malá čápata... Čtu mezi stěhováním... Na stáří to není nic veselého... Ale čapí rodina nás vždy potěší a nabíjí novou silou...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00