Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Nezvyklý návštěvník

Zdravotní stav nejstaršího čápěte se v průběhu dnešního dne dále zhoršil. Oproti ostatním zjevně zhubnulo a téměř trvale sípalo. Deštivé počasí též nebylo přínosem. Prognóza dalšího vývoje není pozitivní. Protože se jedná o problém přirozeného původu, nebude řešen lidským zásahem ze strany záchranné stanice. Ten by navíc ohrozil i ostatní mláďata v hnízdě. Respektujte prosím všichni toto rozhodnutí, jakkoliv s ním nemusíte souhlasit.

Pistolnice Bohunka

V noci na úterý bylo zpočátku jasno, ale obloha se rychle pokryla oblačností. Teplota neklesla pod +12 °C a čápata zůstala celou noc odkrytá. Jako první opustil hnízdo Bohdan ve 4:23, aby se půlhodině vrátil se senem a žížalami. Choré čápě nesnídalo. Oba rodiče pak jako vždy nosili na komín nové větve a upravovali ohrádku. Při dalším krmení snědlo nemocné čápě největší kus ryby podávané Bohdanem.

Krátce po deváté hodině začalo slabě pršet, srážky však zatím nebyly trvalého charakteru. O chvíli později jsme byli svědky Bohunčiných pistolnických reflexů. Na hnízdo ve směru od kamery přilétla sršeň. Kličkovala mezi stébly trávy, až se dostala Bohunce nadosah. A to se jí nakonec stalo osudným. Zobák cvakl, bzučící kořist neměla žádnou šanci. Bohunka sršeň přeštípla a odhodila z komína. Před příchodem deště dosáhla teplota +20 °C.

Deštivé odpoledne

Ještě než se počasí definitivně pokazilo, přinesl Bohdan k svačině myši a Bohunka stihla otočku se senem. Za zesilujícího deště se čápata krčila pod Bohunkou. Ta se je pokusila zakrýt vleže, ale nedařilo se. Většinu času nad mladými stála, stejně i Bohdan. O půl čtvrté se Bohdan vrátil z lovu, krmil zase myšmi. Úplně všechny spořádalo prostřední čápě, ostatní dvě nejevily zájem. Následně jsme mohli spatřit těsně nad hnízdem přelétat volavku. Bohdan se za ní jen pootočil a lehce zaklapal.

Je po dešti

Krátce před 17. hodinou přestalo pršet a čápi se hned začali věnovat sušení a úpravě peří. Mladí povečeřeli a předvedli mohutné čápance až přes okraj hnízda. Druhý nejstarší se navíc předváděl, jak mu jde stání bez opory. Dokonce se pokusil i o pár kroků, ale akce skončila zobopádem. Bohunka donesla bohatou žížalí večeři, o kterou se však podělila pouze zdravá čápata.

Sršeň ulovena
Návštěva volavky

17 komentářů

  1. Je to moc smutné, ale musíme respektovat přírodu.
    Díky za skvělé články, bývají krásně pozitivní.

  2. Myslím,že toto se jen ,tak respektovat nedá ,pan čip není veterinár,nemůže vědět ,zda by capatko šlo vyléčit,už jen ,že tak dlouho bojuje,třeba by stačil lék a bylo by fit ,přístup záchranných stanic je prapodivný,v Polsku ,Maďarsku je to jiné ,není problém capatko sundat ,odvézt k veterinari a vyléčené vrátit ,zde to nikdo ani nezkusi,každý má plnou pusu řeči,jak nebude do přírody zasahovat ,jak eliminace je normální a všimli jste ,že se eliminuji většinou nejmenší poslední narození a letos i velká zdravá caoatka,protože je rodiče neuživí ,díky.nam lidem,pole louky plne chemikálií a nemluvě o sloupech ekekrickeho vedení ,to je zásah do přírody a zabíjení tisícu ptáků a čápů,my lide jim pomoc dlužíme ... místo prázdných řeči ...hlavně ,že si to každý zdůvodni,proč necháme nebohé miminko trápit !!!!!!přístup našich záchranných stanic byl krásně vidět ,při týrání capatka v Oseku,minulý rok ...3 dny bolesti ...

    1. Ano, řeší se problémy způsobené člověkem. Což ale přirozená choroba není. Navíc jak diagnostikujete, o jakou chorobu se jedná? I v tom Polsku psali, že zjištění jestli je nemoc způsobená plísněmi (a jakými) je otázka týdnů. Plísňová onemocnění se navíc nedají léčit antibiotiky (ta naopak stav ještě zhorší). Výstupem na hnízdo se ohrozí i ostatní mladí, protože rodiče minimálně dočasně odletí pryč a zůstanou tak bez ochrany.

      1. Napsala bych k tomu již jen toto ,rozhodně je teď výstup na hnízdo bezpečnější ,než při kroužkování ,kdy jsou capatka větší ,umí chodit ,teď se zdržují v důlků ,nebo kolem,minulý rok i když je pan Kafka odbornik nastala situace ,kdy jedno capatko,jak se bálo došlo až k okraji a on jej na poslední chvíli přitáhl,tedy trochu paradox ,na jednu situaci ,kterou je výstup na hnízdo ,dvojí metr ,poprvé je to nebezpečné,při kroužkování ,nikoliv a krouzkuje se bez obav...co se týká masa,to rozhodně nejím😄

        1. Nejde o samotný výstup na hnízdo, na něm vcelku nic není. Kroužkování se provádí až v okamžiku, kdy jsou čápata dostatečně vzrostlá - a hlavně zvyklá na dlouhodobější nepřítomnost rodičů. V letošním roce nezůstala sama ještě ani na chvilku. Rodiče po vyplašení z hnízda se vrátí možná tak za hodinu a v té době se může stát cokoliv.

    2. Je fakt, že sledovat úhyn v přímém přenosu není to pravé ořechové. Takže by bylo dobře, to prostě nesledovat. Tam kde není kamera tyto události nevidíme a nikdo se tudíž nerozčiluje a neradí těm chytřejším. Jenom bych se radilů zeptala - jíte maso?? Co se týče Polska a Maďarska, neříká se jiný kraj, jiný mrav? No mě se přístup našich ochránců líbí víc.

      1. Tak to ani náhodou, přístup našich ochránců je zdaleka nejhorší, nejlépe nedělat nic. V Česku se nic neřeší, vše je příroda. Příklad by si měli vzít např. z pana Urmase v Estonsku.

      2. Naprostá pravda. Dotyčným nevadí, v jakých podmínkách žilo kuře, které spořádají k obědu, ale nad čápy se rozčilují vlastně jenom proto, že někdo z dobré vůle koupil kameru, platí elektřinu a internet, aby oni mohli zadarmo náhlížet do autentického života divokých ptáků. V Bukách si včera dokonce někdo stěžoval, že Betynka mokne, proč tam dávno nepostavili stříšku. Lidé nechápou rozdíl mezi divokou přírodou a domácími mazlíčky.

    3. V zájmu čápů je, aby přežili nejsilnější jedinci a na další generaci se přenesly nejlepší geny. Máte pravdu v tom, že čápům mnoho dlužíme, ale tento dluh musíme splatit tím, že budeme vytvářet a udržovat co nejlepší životní prostředí, kde budou mít dost potravy a bezpečných hnízdišť. Zachraňování neduživých mláďat má smysl pouze tam, kde v přírodě zbývá několik posledních jedinců daného druhu, jako jsou nosorožci bílí severní. To ale není případ čápů, u kterých bychom měli usilovat primárně o zdravou populaci ve zdravém životním prostředí.

  3. Smutné pokračování s čápětem. Nepřeji mu trápení. Příroda je někdy krutá, ale my lidi ji musíme respektovat. Pěkně jste to Tomáši napsal. Zajímavé jak Bohunka lovila sršeň.

  4. Nic nenaděláme, i to, bohužel, patří k životu, ať už k lidskému, či zvířecímu. Jen doufám, že nedojde opět k nějaké hysterii. Jinak, Tomáši, hrozně moc ráda čtu Vaše články, je to, jak otevřít dobrou knihu. Děkujeme za ně. Ať už se čápíkům jen daří. Pěkné dny.

  5. Momentálně probíhá hysterie kolem hnízda v Dřevohosticích, kde je jedno mládě postižené a není mu pomoci. Lidé z Česka, Polska, dokonce i Francie se tam dovolávají zásahu na hnízdě. Doufám, že návštěvníci Bohuslavic budou rozumnější, byť je to po ztrátě prvního vajíčka a už i jednoho vylíhlého mláděte velmi, velmi smutné koukání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00