Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Poutník v nesnázích

Před devíti dny se na našem hnízdě objevil cizí mladý čáp s ELSA kroužkem CNP CE876. Kromě kamery na komíně ho fotograficky zachytila i Hana K. Pohostinství hnízda si příliš neužil, neboť mu Bohouš velmi záhy ukázal dveře. Během krátké chvíle jsme zjistili, že se jedná o mladého čápa z hnízda ve Veselici u České Skalice. Čáp zmizel v dálavách, ale jeho příběh tím zdaleka neskončil.

V záchranné stanici

Dnes, ve středu 18. srpna, se objevila informace, že Záchranná stanice Huslík přijala do své péče čápa se zánětem očí a silně napadeného vnějšími parazity (původní zprávu si můžete přečíst zde). K odchytu čápa došlo v blízkosti Mladé Boleslavi na rozestavěné budově pomocí podběráku. Po ošetření by měl být co nejdříve opět vypuštěn do volné přírody.

Takové případy se stávají – ale tento jedinec měl kroužek, a na něm číslo CE876… Jednalo se tedy o našeho “poutníka číslo dva” z 9. srpna. Překvapivé však je především to, že se vydal na západ a ne na jihovýchod, jak by se dalo očekávat. Snad se brzy uzdraví a bude moci pokračovat v tahu s ostatními.

5 komentářů

  1. Juj to je dobře, že se povedl odchyt kvůli pomoci čapíkovi Poutníkovi, díky záchranné stanici bude opět brzo v pořádku. Jste skvělí. ☺👍.

  2. Ještě, že existují záchranné stanice s “ptačím doktorem”. Přeji uzdravení a pokračování na jih. Dík za zprávu.

  3. Díky záchranné stanici,držím poutníčkovi pěsti,aby byl brzy zdravý a stihl s partou odletět.Možná hledal u Bohouška pomoc a ten to nepochopil...♥♥

  4. Dobrá zpráva, děkuji za ni. Už jsem ji četla a doufám, že po zbavení parazitů bude moci pokračovat normálně v odletu.
    S tímto máme zkušenost u jiřiček - vloni celé hnízdo (6 mladých) napadli také paraziti, ptáčata odmítala dál v hnízdě přespávat a po odletu jsme zjistili mohutné zamoření. Rodiče mladé dochovají a ti potom nemají klid na normální fungování. I to se v přírodě děje. Je dobře, že se čápíkovi dostane pomoci tam, kde to umí a pohlídají ho ☺

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00