Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Opravdu není duben?

Odpočet času do letošního definitivního opuštění hnízda vypršel dnes o deváté hodině ranní. Zdá se však, že Bohouš s Bohunkou se k němu zatím nechystají, ačkoliv počasí připomíná spíše podzim. Naopak se chovají, jako by právě přiletěli na počátku dubna.

“Podzim” pokračuje

I středa byla velmi chladným dnem – ranní teplota klesla až k +8 °C, naopak odpoledne nepřesáhla +19 °C. Po většinu dne bylo skoro zataženo, večer navíc slabě zapršelo. Jako první opustila ráno hnízdo Bohunka v 6:24 a slétla na louku pod horní silnicí. Bohouš ji následoval po pěti minutách a po půl hodině se oba společně vrátili s objemnými balíky sena v zobácích. Bohunka ihned novou podestýlku rozestlala po hnízdě.

Bohouš při chuti

Následovalo další společné opuštění hnízda na necelé dvě hodiny. Po návratu měl Bohouš choutky, ale Bohunčina záda mu zůstala zapovězena. Když Bohunka uklízela, Bohouš si odplivl přímo doprostřed hnízda. Na odpolední výlet vyrazili spolu ve 12:21, zakroužili nad lesem a až do 18:08 se neukázali. Po večerním návratu se milovník Bohouš konečně dočkal. Bohunka poté zůstala odpočívat na hnízdě, Bohouš v 19:07 vyrazil na večeři ze které se vrátil ve 20:33.

Zateplení na zimu
Bohouši, kam to házíš?
Konečně úspěch!

 

6 komentářů

  1. Co tomu říkáte p. Prouza. Snad tu nechtějí přezimovat, to by přece byla jejich smrt. A choutky má Bohoušet stále. 👍

  2. Díky, super pane Prouzo za informace i obrázky pro příjemně strávený dnešní večer. Je to zajímavé, že
    Bohoušci svým dalším setrváváním v hnízdě, jak se jeví, narušují harmonogram předpokládaného jejich odletu a doufám, že to nebude pro ně nebezpečné, když pozdě vyletí.....

    1. Pozdě nad odlet rozhodně není, loni odletěli 21. srpna a spousta dalších čápů ještě později. I v širším okolí stále zůstávají dospělí na hnízdech.

  3. To jsou události... Seno na hnízdo v obou případech vypovídá o potřebě vzájemného sdílení, kterého si Bohunka s Bohoušem příliš nedopřáli, protože rodičovské povinnosti s původně pěti čápaty ? je zaměstnávaly naplno... Je vidět, že únava obou čápů byla nadměrná - a tak odpočinek i delší pobyt na hnízdě s čapí láskou jsou na pořadu dnů... Líbí se mi, že si po odchovu mláďat mají co říct... Ale je pravda, že není duben, že je spíš čas připravit se k odletu... Šťastný let, Bohunko a Bohoušku... Vraťte se nám...

  4. Je vidět,že tady se cítí doma a šťastní a nebýt našeho zimního období,možná by se nepouštěli na náročnou dalekou cestu....Pane Tomáši,kde končí čápi svou životní pouť,když zestárnou,zůstanou v teplých krajích a už se k nám nevrátí?

    1. Odpověď na tuhle smutnou, avšak k životu patřící otázku neznám. Dokud mají dostatek síly, pak stále cestují tam a zpět. A když přijde jejich čas, zůstanou tam kde se zrovna nalézají... Většinou k tomu dojde právě při migraci. Z hlediska logiky by spíše zůstali na jihu, protože domů se vrací kvůli rozmnožování. Ale čáp zůstává plodným až do vysokého věku - Wilhelm v Německu měl čápata i v 32 letech (a pak na podzim beze stopy zmizel).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00