Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Cestovatelé z Batňovic

Na základě domluvy o sdílení informací, týkajících se odečtů zde kroužkovaných čápů, jsme od pana Kafky dostali dnes zprávu o identifikaci čápat z Batňovic. Ta opustila hnízdo ve stejný den jako naše, tedy 11. srpna. Už o dva dny později v pátek 13. srpna je odečetl a nahlásil pan Peitner. Mimochodem tentýž pozorovatel ohlásil přesně před rokem pozorování Bivoje u Krasíkova.

Trojice mladých čápů (CE892 – CE894) se nacházela na východním okraji obce Žichlínek v okrese Ústí nad Orlicí. Ano, jedná se o Žichlínek, ze kterého je též přenášen živý přenos z čapího hnízda. Na hnízdě se však mladí neobjevili, udané souřadnice byly přibližně 500 metrů severovýchodně od něj. Čtvrtý a nejmladší ze sourozenců (CE895) nahlášen nebyl. To nutně neznamená, že se mu něco přihodilo. Buď se sourozenci neletěl (již na domovském hnízdě drželi tři starší více pospolu) nebo se zrovna někam vzdálil. Uvedená lokalita se nachází 82 kilometrů od batňovického hnízda.

Je docela dobře možné, že v okolí se v té době pohybovali i naši mladí. Od lokality, kde byl loni zjištěn pobyt Bivoje se totiž tato nachází necelých 5 kilometrů daleko. Jedná se pravděpodobně o tradiční pobytovou lokalitu při podzimní migraci mladých čápů z našeho regionu.

Odečtový list CE892
Odečtový list CE893
Odečtový list CE894

9 komentářů

  1. Děkuji, je to dobrá a zajímavá zpráva. Trochu jsem od začátku (od kroužkování) měla strach o to nejmenší, ten vahový - a pravděpodobně i věkový - rozdíl byl velký. To ovšem skutečně neznamená, že se mu něco stalo.

    1. Na domácím hnízdě byl naprosto rovnocenný ostatním, mohl se chytit jiné party nebo byl zrovna někde schovaný. V roce 2019 u Holešova přišlo také pozorování pouze Slávka "Letce" a Bobeše, bez Víti....

  2. Dobrý den,
    podle videa na stránce https://www.youtube.com/watch?v=aZ42tWFUgAo pan Kafka kroužkoval batňovické čápy ELSA kroužky, které jsou z plastu a mají chyboražbu "CNP". Proč se tedy prosím na oficiálním dokumentu objevilo "Kovový kroužek CZP CE 892" a ne to, jak to skutečně je? Děkuji za odpověď.

    1. Protože ten výpis generuje program automaticky a asi v něm tato odchylka není zanesena. Kód CZP (chyboražba CNP) není až tak podstatný, důležitá je unikátní kombinace CE892 - ta není s ničím zaměnitelná.

  3. Čtvrtý mladý čáp byl ještě ve středu 18.8. doma v Batňovicích. Viděla jsem ho kolem poledne sedět na hnízdě (podle tmavého zobáku by to měl být on). Večer kolem půl sedmé přelet neznámého čápa nad silnicí ve směru od hnízda k Velkým Svatoňovicím cca 100m severovýchodně od domu p. Prouzy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00