Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Den plný překvapení

Neděle překypovala čapí aktivitou a přinesla mnohá překvapení. Ta se týkala nejen návštěvníka “Poutníčka”, ale i našich čápů. Na hnízdě se příliš neposedělo, poletovalo se až příliš..

“Poutníček” a Bohouš

Bohunka opět přenocovala mimo hnízdo, mladí strávili noc ve stoje s Bohoušem. Krátce po půlnoci na neděli dorazil nad komín déšť ze zaniklých bouřek nad Čechami. Z dálky sice zahřmělo, ale přímo nad hnízdem bouřka neprošla, pouze vydatněji zapršelo. Do rána zůstalo oblačno s teplotou okolo +15 °C. Poutníček též přespal někde v okolí hnízda, ale když se na něm pokusil přistát, Šemík ho v 6:10 vyhnal. Jako první vyletěl z hnízda v 6:26 Horymír, následován po chvíli Vesnou. Po krmení Bohoušem opustili v 7:29 všichni mladí hnízdo na více jak 2 hodiny a odletěli na snídani. Pouze Vesna se vrátila v 7:43 proto, aby znovu vyhnala Poutníčka.

Poutníček se ale nevzdal a v 8:15 přistál na komíně v době, kdy na něm byl pouze Bohouš. Nedůvěřivě na sebe hleděli, ale Bohouš nechal hosta na pokoji a raději se věnoval úpravě svého zevnějšku. Poutníček ulehl na hnízdo a slabě kvičel. Bohouš v 9:37 odletěl a cizí mladý čáp zůstal na hnízdě sám. O pět minut později přilétla Bohunka, Pětníček žebral sousto i u ní. O další minutu později se začali vracet domácí mladí a Vesna udělala s cizincem krátký proces.

Exkurze v bývalém domově

Před polednem dočasně zesílil vítr a mladí zaklekli. Rodiče opustili komín a krátce před polednem se vypařili i mladí. Za malou chvíli se objevila zpráva, že na pivovar se vrátil Kuba. Nebyla to pravda, ale situace byla přesto zajímavá. Všichni se totiž soustředili na čápa se špinavým krkem, ale zcela jim uniklo, že čápice není Betynka, nýbrž Bohunka. Na v té chvíli prázdném pivovarském komíně přistála Bohunka jako první ve 12:13. Zcela prázdný vlastně nebyl, seděla na něm poštolka. Bohunka si poskočila ve větru a ve 12:15 za ní přistál Bohouš. Následovalo další poskočení, když se ve 12:19 objevil Brunclík a za ním dva další mladí (nebylo možné je identifikovat). Ve chvíli, kdy se Brunclík rozhodl přistát na komíně, Bohouš odstartoval, následován Bohunkou. Hladovci vyslídili rodiče i v tomto útočišti.

Odpolední výlety

Před 13. hodinou už byli všichni mladí opět doma v Bohuslavicích, Bohouš se vrátil spolu s Bohunkou ve 13:02 a všichni zastrašovali Poutníčka. Už nebyl vítán ani dospělými čápy. Během odpoledne se pokusil o ještě jedno přistání, ale vykázal ho pro změnu Šemík. Sotva bylo zažehnána hrozba pátého hladového zobáku, podávali rodiče dvojitou večeři. Mezi řadou odpoledních letů jsme si mohli užít pohled na “jednonohé komando“. Při krmení od Bohouše v 18:20 se do skrumáže takticky připletl i Poutníček a než ho Šemík po dvou minutách vyhnal, stihl i něco sezobnout. Při dalším pokusu o návrat po něm však ostře vyjel zobákem sám Bohouš. Brunclík se ohnal po Šemíkovi, ale ten ho hned klapotem ujistil, že je domácím a ne cizincem. Po celý den panovalo polojasno s teplotou do +24 °C, večer však nad hnízdo dorazily dešťové přeháňky.

Neděle přinesla rekordní počet letů, do 20. hodiny celkem 50. Nejčastěji létal Šemík (14x), následován Vesnou (13x), Brunclíkem (12x) a Horymírem (11x). První let proběhl v 5:48, poslední skončil v 18:45. V 18:21 musel Šemík nouzově opustit komín s kořistí v zobáku.



 

Poutníček a Bohouš
Poutníček o samotě
Rodinná návštěva na pivovaru
Jednonohé komando

10 komentářů

  1. The "Pilgrim" seems to be younger than the others (he has much darker legs even than the young people in the brewery) and perhaps he is really looking for an adoptive family to accompany him on his departure for the south .... who knows what his story is. ... surely he was not born in beautiful families like those of Bohuslavice, Trutnov or MB

    1. Ne, ti mají plastové kroužky jako naši a navíc se o obou ví - jeden sedá na sloupu vedle hnízda a druhý je s hejnem čápů ve Vlčicích.

  2. Je mi ho líto, určitě se buď ztratil nebo jeho rodiče již nejsou na živu. Měl by se naučit lovit.♥

    1. Mně ho je taky líto,třeba to je vážně sirotek ♥ a hledá u někoho azyl....marně 🙁

  3. Neuvěřitelné zápletky na všech hnízdech. Všichni soucítíme s Poutníčkem, tak brzy bez domova, jinde posedává osamělý Pankrác hledící ke hnízdu, skýtajícímu tolik bezpečí. Bohoušek s Bohunkou utíkají před nenajedenými mláďaty na cizí hnízdo a Bukáček tráví další společnou noc s Markétkou. Čapí výrostci, houfující se ve vrcholu trojúhelníka Trutnov - Mladé Buky - Vlčice. Lukáš putující mezi bouřkami, hledaje pohledy a výhledy pro další skvělé fotky.
    Co bude zítra?

  4. Velice zajímavá situace s Poutníčkem. I u čápů existují zamotané relace ve společenství, jako u lidí. A domácí se nechtějí dělit s pátým. A zajímavé, že Bohuslavičtí zavítali do Trutnova. Hnízdili tam někdy dřív?

    1. Bohunka hnízdila na pivovaru v roce 2017 a možná dokonce už v roce 2016, než se přestěhovala do Bohuslavic. Takže to hnízdo moc dobře zná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00