Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Jak to bylo se sýkorkami

V průběhu noci na dnešek uhynulo čtvrté sýkorče z původních pěti. V sýkorníku tak zůstalo pouze jediné mládě, které zatím vypadá v pořádku. Okolo 12:30 odstranila samička mrtvolku a dále krmí zbývající mládě.

K možné příčině úmrtí mladých sýkorek se po dotazu jedné z pozorovatelek hnízda vyjádřil ředitel České společnosti ornitologické Mgr. Zdeněk Vermouzek:

“Občasné úhyny mláďat v hnízdech jsou normální záležitostí, ale úhyn 4 mláďat v takto krátké době už není úplně obvyklý. Současně to ale není nic extra výjimečného. Pokud měla modřinka jen 7 vajíček, signalizuje to, že možná sama nebyla v nejlepší kondici, možná i to se projevilo na zdravotním stavu mláďat. Další variantou, kterou bych považoval za nejpravděpodobnější, je, že někde v okolí někdo stříkal stromy nějakým insekticidem a modřinky nakrmily mláďata takto otrávenou potravou. Mláďata přirozeně snesou menší dávku jedu než dospělí, takže uhynou i tehdy, když to dospělí přežijí. Je to ale jen úvaha, na důkaz by bylo potřeba provést laboratorní vyšetření. Rozhodně nejde o onemocnění Suttonellou, protože to by uhynuli všichni členové rodiny.”

Zároveň se omlouvám všem čtenářům tohoto webu, které jsem svým předchozím vyjádřením ohledně umačkání / udušení mladých sýkorek uvedl v omyl. V budoucnu se budu snažit nevyjadřovat se kategoricky k tématům, vyžadujícím hlubší znalost ornitologické problematiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00