Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Zadušeni mateřskou láskou

Jeden by řekl, že v budce musí být ptákům lépe, než na otevřeném čapím hnízdě. A přesto sklízela během dnešní noci “zubatá” právě v sýkorníku…. Ještě včera večer chňapalo po večeři pět zdravých a silných sýkorčat. Dnes ráno byla však naživu už pouze dvě. Co se stalo?

Následující teze se nezakládá na pravdě a je uvedena na pravou míru v komentáři pod článkem. V rámci objektivity ji však v článku zachovávám v původním znění:

Samička Treperenda vycítila, že venku bude velmi chladno, a proto se snažila co nejvíce mláďata zahřívat. Dělala to však natolik intenzivně, že tři mladé sýkorky zahynuly umačkáním a zadušením. Co se následně stalo s těly uhynulých sýkorek? Samička je postupně protáhla vletovým otvorem ven a odstranila. Stalo se tak v 10:41, 17:48 a 17:51. V sýkorníku tak zůstávají pouze dvě sýkorčata.

2 komentáře

  1. Dobrý den, byl jsem upozorněn na tento článek. Prosil bych o víc podrobností, zejména na základě čeho je možné jednoznačně tvrdit, že mláďata uhynula umačkáním a zadušením? Mláďata v hnízdech hynou z různých důvodů, ale tento je zcela nepravděpodobný - upřímně si nedovedu představit, jak by k něčemu takovému došlo. Mnohem pravděpodobnější je úhyn následkem vrozených vývojových vad nebo nejspíše nakrmení mláďat potravou postříkanou nějakým jedem (postřikem na stromy). Abychom mohli příčinu skutečně stanovit, musela by proběhnout pitva a laboratorní rozbor, jinak jde vždy jen o doměnku. Ovšem tvrzení, že samička umačkala svá mláďata tím, že na nich seděla, je téměř jistě mylná interpretace, která může čternáře mást a uvádět v omyl, protože je prezentována jako fakt, nikoli jako domněnka pisatele.
    S pozdravem, Zdeněk Vermouzek

    1. Dobrý den,
      děkuji za reakci a názor odborníka. Pokud by to nevadilo, rád ho zveřejním v samostatném článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00