Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Elvířin let do nebes

Včerejší dramatický první let Elvíry ztvárnila Lucie Krystlíková ve formě vyprávění z pohledu hlavní aktérky této události. Se svolením autorky ho zde opět zveřejňuji, jistě se vám bude také líbit.

Čápoviny aneb Elvířin let do nebes

Jmenuji se Elvíra Čápová, jsem čáp, bytem Kafkův komín, Bohuslavice. Moje ségry Iris a Vilemína už mají své první lety za sebou, ale já jsem se úplně kvůli zánětu v očku na let necítila. Co jsem ale cítila, byla velká podpora vás čápomilů, kteří jste mi přáli brzké uzdravení. No, a můj den D je tady. Vím, že vy, lidičky, máte rádi napětí, tak já vám dnes ty vaše nervíky trochu pocvičím.

Dopoledne nic nebude, já si hezky počkám na odpoledne, abych měla víc sledujících. Přece jen beru ohled i na ty, kteří chodí do práce a rádi by mě také viděli ve vzduchu. Sice nevím, co práce je, ale hodně z vás tam prý chodí. Docela by mě zajímalo, co se tam dělá? Třeba bych mohla dát podnět správci kamery na našem komíně, aby nám na hnízdo taky namontoval kameru pro sledování pracujících lidí, abychom věděli, co to ta práce vlastně je. Možná by se nám zalíbila natolik, že by se z nás, tažných ptáků, stali ptáci pracující a nikam do Afriky bychom se nehrnuli. Kdo ví?!

Odpoledne jako dělané na můj první let. Sice jsem chtěla letět až zítra, ale to se tu chystá nějaké srocení čápomilů či co, takže bude pod komínem asi narváno. Dneska je tam jen jeden pozorovatel, Mirek Lokeťák. No, nemyslete si, my čápi o vás všech moc dobře víme, takže ani tahle návštěva nám nezůstala utajena. Také bude větší prostor, aby pan Lokeťák udělal nějaká má fota či videa. Tedy možná, jestli se mi bude chtít pózovat.

Posilněná jsem, větřík fouká, takže teď by to šlo. Je 21. července 2023, a blíží se 14 hodin 13 minut a 27 vteřin, moje chvíle. Cítím to v peří! A už je to tu! Já letíííííííím! To je taková krása!

A teď vám to trochu zdramatizuji. Žádný návrat do hnízda po pár vteřinách jako u mých sester nebude. Mrkejte, kam si to zamířím. Přeeesně! Na čapí loučku! A teď můžete hádat! Vrátím se na noc domů nebo ne? Jen já vím, že se vrátím, hihihi. Ale pochopte:

Chci-li se hvězdou stát,
musím vás šokovat.
Musím se odhodlat k velkému činu,
a proto několikrát komín minu,
loukou se budu toulat krokem čapím,
snad do zobáku i něco lapím,
pak roztáhnu křídla a vydám se k výšinám,
až tam, kde svůj domov na komíně mám.

Božíčku, já jsem z toho letu úplně začala básnit. Snad se na mě Pepík Básník nebude zlobit, že mu fušuju do řemesla.

Tak teď už chápu, kde taťka Bóďa a mamka Bohunka berou ty kobylky a jiné drobné dobroty. Louka je dokonalá samoobsluha. Jen by mě zajímalo, jak to, že mamka se z lovu vrací čistá a taťka poněkud, jak to jen kulantně říci, zaneřáděný. I když… Steaky se tady ulovit nedají, tak pro ně taťka asi létá jinam. Musím vyšpiónit kam! Ale nemyslete si, já i ségry taťku milujeme stejně jako mamku, i když se jeho fiží nebělá jako padlý sníh. Je to prostě náš taťka Bohdánek, ochránce rodinného valu.

Jo, mimochodem, sníh! To je další slovo, které mi není úplně jasné. Předpokládám, že sníh je bílý, ale nikdy jsem ho neviděla, takže nevím, co to je a ani jak vypadá. Musím tedy věřit lidským rčením.

Jé, támhle na střeše je taťka. Letím za ním. Hele, dokonce jsem donutila sletět i ségry. Asi ve mně dřímá síla čapí osobnosti, hihihi.

Volnost je úžasná, ale je na čase uklidnit vaši nervozitu a vrátit se domů. Ségry už jsou na hnízdě i s taťkou. Co to slyším? Hladový řev! Tak to se musím hned vrátit, aby na mě nějaká čapí lahůdka vůbec zbyla. Já vím, já vím, můžu si něco ulovit sama, ale od rodičů chutná všechno líp.

Viděli jste to taky? Iris s Vilemínou mě nepoznaly a normálně si mě dovolily z hnízda odehnat. No nic, budu muset na přistání ještě jednou. Teď už je jim snad jasné, že jsem to já.

A jsem doma! Jo, a to drcnutí do kamery bylo schválně, abych vzbudila ty, kteří u sledování přenosu při čekání na mě usnuli, hihihi.

Tak přátelé, tímto se s vámi loučím a končím reportáž z mého prvního leteckého dne. A hrdě hlásím, že už jsem též vzduchoplavec. Určitě vám všechno ze svého pohledu povypráví ještě Tomáš ve večerníku a Lukáš nabídne několik fotografií. Je mi jasné, že nezapomenou ani na video z mého přistání. Mimochodem: „Pánové, prosím, vyberte nějakou pěknou fotku, ať tam vypadám jako skutečná hvězda, která si užila svých 250 minut slávy.“

23 komentářů

  1. Piękna i wzruszająca historia pierwszego lotu Elwiry . Ja śledzę bardzo często życia bocianów na kominie choć rzadko tu pisze . Elwira wyjątkowo przypadła mi do serca , z powodu chorego oczka , bardzo martwiłam się , czy w ogóle poleci.I stało się poleciała.Zycze dużo zdrówka , szczęścia i wysokich lotów dla Elwiry i jej siustr.

  2. Tedy krásně napsáno,jen u toho názvu mě teď ráno málem kleplo,ach moje srdce se rozbušilo,slzy v očích a strašně jsem se lekla.Teď už vím,že se nic nestalo zlého,že je to jen povídání z prvního letu.

  3. Děkuji paní Krystlíkové za poutavý příběh očima Elvírky moc jsem se pobavila měla by to vydat knižně.

  4. Milá Elviro. No, jsem jen hloupý člověk, který potřebuje k letu kovová křídla, tak co já vím? Ale zdálo se mi, že jsi měl v plánu udělat jen krátký skok přes cvičiště, ale pak nějaký pitomec posunul ten zlobivý komín tak, že už pod tebou nebyl, takže jsi musel vymyslet plán B, což se ti moc povedlo. Ale samozřejmě, mladé princezny mají vždy svou vlastní verzi a ta se rychle stává oficiálním příběhem. Dobrá práce!

  5. 👍👍👍😃😃 Lucie,smekam.Nadherne poctenicko.Hlavne jsem stestna ze nas Elvira nezklamala a hura,uz leta.Tak hodne krasnych letu.Ta to nanda i segram.Tak se tesim na dalsi cteni.M

  6. Ha, ha. Překrásně napsané. Pobavila jsem se. Je vidět, že je více talentů mezi milovníky čápů. Veliké díky pisatelce textu. Těším se na pokračování. 🙏👍

  7. To je také moc hezké povídání.. a přimlouvám se za nějakou opravdu sexy fotku, ať má Elvírka tu slávu se vším všudy 🙏

  8. Tak to je naprostá fantazie, úžasné, nádherné mockrát děkuji 😃😃😃👍👍👍🙏🙏🙏

  9. Moc krásné povídání, , děkujeme Elvirko Čápová za tvůj pohled na včerejší den...😄🤗

  10. Každý den sleduji nové příbĕhy čapí rodinky,které mĕ nĕkdy dojímaji až k slzám a díky reportážím jsem poznala jak starostliví jsou rodiče čápat,jak pečuji o stravu,dostetek vody a pořádek na valu.Díky autorům.Čapí rodince přeji šťastné dny na komínĕ i mimo nĕj.Až se s námi budou loučit bude mi moc smutno.

  11. Nazdar Čápomilové, připomnělo mi to Karla Čapka a jeho vyprávění o Dášeňce. Vlahopřeji!!! Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00