Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Svátek senoseče

Meteorologické léto začalo a spolu s ním dnes nastal první letošní letní den, při kterém teplota vyšplhala slabě nad +26 °C. Pokračující teplé a suché počasí bylo ideální pro zahájení senoseče. I v Bohuslavicích vyjely traktory na louky a čápům začaly hody. Snadno dostupná potrava však přilákala i cizí nehnízdící čápy z okolí, a tak měli Bohdan s Bohunkou stále koho zastrašovat. Vysoká teplota také znamenala časté lety pro vodu k napájení čápat.

Bohdanova večerní výprava

Bohdan se ve středu večer vydal na závěrečný lov ještě po 21. hodině, domů se vrátil ve 21:54. Bohunka pečovala o čápata i důlek, později se věnovala svému vzhledu – stejně tak i Bohdan. V průběhu noci na čtvrtek přetrvávala na obloze pouze vysoká oblačnost, do rána se ochladilo k +5 °C. Ve 4:08 vyklopil Bohdan vařené maso pro dvě dráčata a ve 4:23 odlétl pro snídani. Přinesl seno a žížaly, načež pro jídlo vyrazila Bohunka. Následovala úprava hnízda a rovnání ohrádky. Bohunka po úklidu vyhodila granát, jedno z čápat si z něj cosi uzoblo. Druhá snídaně od Bohdana obsahovala žížaly, hada a hlemýždě.

Hurá na “zetorky”

Kromě udržování pořádku na hnízdě se mladí učili i zacházení se dřevem při budování ohrádky. Čápata se po práci uvelebila u Bohdanova valu, Bohunka si lehla vedle nich a prováděla jim peříčkúru vleže. Slunce nemilosrdně pražilo, a tak se Bohunka musela vydat pro vodu již v 9:24. Napájení proběhlo během dne celkem čtyřikrát. Ráno se u křižovatky silnic (nalevo mimo záběr kamery) sekala tráva, čemuž samozřejmě čápi nemohli odolat. Bohunka se procházela hned za traktorem a sbírala “zetorky”. Po návratu se šlechtila a mávala nad čápaty křídly. O malou chvíli později vyrazila opět pro vodu. Nad hnízdem se objevila nám neviditelná hrozba, Bohunka ji zastrašovala a zajímavým způsobem částečně schovala čápata pod sebe. Když jsem doma vyhlédl z okna, viděl jsem vysoko na obloze kroužit velkého dravce. Možná právě on byl důvodem Bohunčiny reakce.

V okamžicích klidu se Bohunka chtěla podrbat pařátkem na krku, což však vedlo k nechtěnému proklepání jednoho z čápat, které ve stejný okamžik chytilo její nožku do zobáku. Okolo hnízda se začali pohybovat cizí čápi, proto se Bohdan přiřítil domů k obraně. Když nebezpečí pominulo, vysypal čápatům myš a hromadu brouků. Ti se z něj kutáleli jak jackpot z jednorukého bandity. Po vydatné porci přepadla čápata žízeň. Bohdan se letos poprvé odhodlal ponechat je na hnízdě samotná a odlétl pro vodu. Kapacita jeho cisterny se zdála být větší než v případě Bohunky, a tak zbylo i na sprchování.

Batňovická dvojka

Odpolední klid byl neustále narušován přelety cizích čápů, kteří ale nejevili zájem u hnízdo, nýbrž o čerstvě pokosené louky v okolí. Bohdan a Bohunka zastrašovali samostatně i společně, občas jsme zahlédli cizince kroužit v dálce nad lesem. Dráčata se většinu času povalovala ve stínu rodičů, občas se zvedla k tréninku stání na nohou. Zvládala stát bez opory již delší dobu a přidávaly se první pokusy o nejisté kroky. Bohunka se odpoledne vykoupala a následně sušila ve větru.

K večeru se nad lesem za hlasitého Bohdanova odstrašování vznášeli dva čápi. Dost možná se jednalo o dvojici z Batňovic, kde se včera objevil druhý čáp. Dnes po poledni jsem měl možnost oba sledovat nedaleko mého bydliště na pokosené louce, ze které již bylo odvezeno seno. Větší z čápů (nejspíš samec) měl na pravé noze nad patou zelený plastový kroužek a pod ním nad prsty ještě kovový. Kód jsem nebyl schopen odečíst, ale velmi pravděpodobně by se mohlo jednat o čápa z Polska.

Co bude dnes k večeři?

Neustále hladová dráčata netrpělivě vyhlížela Bohunku, zatímco Bohdan bděl nad klidem na obloze. Jedno z čápat při návratu Bohunky zrovna stálo v přistávací dráze, takže měla plná křídla práce s včasným zabrzděním. Ke střetu nakonec nedošlo, čápata se dočkala večerní porce brouků a Bohdan se vznesl do vzduchu. Za necelou půlhodinu byl ale zpět, protože některý z čapích sousedů, vracející se z lučních hodů, narušil bezletovou zónu okolo komína. Bohdan mu ukázal správný směr a vydal se na poslední dnešní lov. Čápata se povalovala po hnízdě jak rozházené kuželky a tiše kvičela. Kromě Bohunčina zobáku jim čechral pírka i sílící severní vítr. Bohdan dorazil ve 21:10 a zatímco rozpoutal rybí hody, Bohunka ještě opustila komín.

Opakujte po mě…
Nebojte, já vás nikomu nedám!
Táta je stejně nejlepší výčepní
Pozor tam na té ranveji!

12 komentářů

  1. Za devaterými horami a jednou řekou bylo malé čapí království.Král Bohdan a královna Bohunka tam spolu vládli a měli tři děti.Starali se o ně vzorně.Krmili je,napájeli a bránili je i své království proti cizákům.Žili si svůj čapí život a ani nevěděli,že ve svém království nejsou sami,že mají mnoho oddaných poddaných,kteří se snaží naučit čapí řeč.To proto,aby jim mohli co nejvíce pomáhat,než se královský pár s princátky a princeznami vydá na dalekou cestu za sluncem a teplem.A protože každá pohádka končí dobře,tak věrní poddaní věří,že královská rodina v pořádku odletí a Bohunka s Bohdanem se příští rok zase vrátí.
    / když Večerníček ,tak proč ne i s pohádkou...zdravím všechny ,díky Tomášovi a Lukášovi ..krásné fotky)

  2. Nadherne ctenicko.Bohdan a Bohunka maji co delat ,ještě ze maji vodu pobliz a nemusí letat pro ni daleko.Je videt ze i krmeni rodice umi obstarat.To nalitaji denne kilometru aby rodinka byla v pohode,ale capata rosto jako z vody a delaji radost nejenom rodicum ale i nam je sledujeme.M

  3. Krásná pohádka, díky za ni i za článek. Je fajn, že nastalo zetorkování, i když se u něho sejde více čapích konkurentů. Každý chce sezobnout co nejvíc, když ho při příletu na hnízdo čekají hladová hrdélka. Ale při jídle se neútočí ;-)))

  4. Nádherné fotky,hlavně první snímek,jsou seřazení opravdu jako jednička,dvojka a trojka.A dělají radost Bohdanovi i Bohunce a taky všem nám,co jim moc fandíme.A na tu knihu už by to bylo.Diky za další krásné povídání.Hezky dny vám ,capatum i rodičům.☀️😊

  5. Tak srdíčka, to se máte, když začalo zetorkováni,samé dobrůtky 😃😛,moc krásné momentky ,hlavně jak Bohunečka chrání dráčky 🤗i krásné počteničko ,ta fotečka s Bohunečkou,jak zetorkuje je super 😃..Bohdánku krásně cepuješ úpskou limču😃..a vy dráčkové moc hezky se snažíte trénovat a umíte i pěkné povaleničko...😃😛🐥🐥🐥♥️♥️♥️

  6. Přeji krásné páteční ráno vám všem. Opět krásný a veselý příběh ze života jedné čápí rodinky. Dráčata jsou každým dnem větší a samostatnější a přinesenou stravu se poctivě dělí. Chci se zeptat stále nevím kdo je Bohunka a Bohdan na živém vysílání jsem viděla že jeden je okroužkovaný a druhý ne tak kdyby jste mě to mohl napsat moc cám děkuji jste skvělý vypravěč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00