Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Zmoklý průzkumník

Žádná průkopnická aktivita není zcela bez rizika. O tom se dnes na vlastní kůži přesvědčil Jednička. Přechod studené fronty přinesl proměnlivé počasí s přeháňkami a bouřkami. V první polovině dne se této situaci musel přizpůsobit i život na komíně. Odpoledne už byla čápata opět aktivní a postupně rozšiřovala svůj akční rádius. Večer pak došlo k problému s nepatřičným předmětem na hnízdě.

Noční otužování

Po svém pondělním večerním návratu vyzobával Bohdan poslední zbytky skořápek zapomenuté v ohrádce. Poté naservíroval čápatům kousky ryby a po chvíli na ně zalehnul. Protože v noci na úterý bylo docela teplo (minimum okolo +9 °C), nechávali rodiče mladé delší dobu na čerstvém vzduchu (i hodinu). Bohunka opustila komín ve 4:12, vrátila se po půl hodině s větví a žížalami. Po nakrmení pak mladé ještě na chvíli zakryla. Dráčatům se už ale spát nechtělo a raději si procvičovala křídla. Krátce před šestou hodinou donesl Bohdan seno a další žížaly.

Sám v dešti

Jako již tradičně následovala ranní donáška větví a podestýlky, především v podání Bohdana. Jednička zkoumal Bohunčin kroužek a poté se vydal na další výpravu mimo jamku. Ta ho natolik unavila, že zůstal ležet vedle Bohdanova valu. A právě tam ho v 8:45 zastihla přicházející bouřka. Za prvních padajících kapek zakryl Bohdan ostatní čápata a Jednička zůstal sám na dešti. Déšť rychle zesiloval, Jednička se proto přikolébal vedle Bohdana a prosil ho o úkryt. Bohdanovi se příliš nechtělo, ale nakonec vstal a schoval pod sebe i jeho. Chvíli stál jako deštník, ale voda z jeho křídel stékala mezi čápata do důlku. Proto si nakonec znovu lehnul.

Bouřka rychle skončila, ale srážky pokračovaly po téměř celý zbytek dopoledne. Jakmile Bohdan na chvíli vstal, následovala ihned dračí kanonáda. Bohunka se vrátila se zelenou trávou za kroužkem, nakrmila mládež hady a žížalami. Vystřídala Bohdana a zakryla čápata. Přesně v poledne dorazil Bohdan se senem a dalšími žížalami. Bohunka postávala nad důlkem a sledovala odpočívající potomstvo. Pobyt na čerstvém vzduchu však netrval dlouho, nad komín dorazila další přeháňka.

V důlku nás to nebaví

Ráno před příchodem srážkového pásma se poměrně rychle oteplilo až k +18 °C, přes den se pak teplota po ochlazení pohybovala převážně okolo +15 °C. Záleželo na tom, zda zrovna padaly kapky deště nebo mezi mraky vysvitlo slunce. Jak jen to bylo možné, nechávali rodiče čápata odkrytá. Starší z nich pak vylézala pravidelně ven z jamky za účelem čápení i odpočinku. Důlek tak dnes poprvé opustil i Čtyřka. Ve 13:17 přistál Bohdan s obří větví a vyklopil mezi čápata vydatný hadí oběd. O více jak půlmetrovou užovku probíhala přetahovaná, nakonec ji ale spolkl Bohdan.

Po zbytek odpoledne a večer probíhala pravidelná krmení, Bohunka přinášela hady a brouky, Bohdan zůstával u osvědčeného plazího menu. V 15:38 se k hnízdo přiblížila slabá bouřka a zvedl se vítr. Bohdan automaticky zalehl, přičemž Jednička znovu zůstal ležet vedle něj mimo důlek. Protože tentokrát na déšť nedošlo, pod tátova křídla se nehrnul. O něco později se již povalovali v otevřeném důlku všichni společně. Následovala večeře o dvou hadích chodech, doplněnou Bohdanem o kousky ryby. Před půl sedmou večer zasáhla hnízdo ještě jedna přeháňka, takže se Bohdan musel znovu ujmout funkce deštníku.

Problém s nebezpečným vláknem

Po dešti postával Bohdan nad spícími čápaty a čekal na návrat Bohunky. Ta dorazila s větvemi v 19:15 a do důlku vyvrhla množství hadů. Pětka se v tom okamžiku začala chovat podivně, padala na záda a neměla chuť k jídlu. Jak se ukázalo, již delší dobu jí ze zobáku viselo slabé, ale pevné vlákno. Ve 20:07 se na hnízdo vrátil Bohdan se zcela zablácenými pařáty a vysypal čápatům hromadu žížal. Při boji o ně se Pětka vlákna zbavil, jenže než ho Bohdan stihl odstranit, spolkl ho Jednička. Po čase stráveném pod Bohdanem se mu ho sousto obalené vláknem podařilo vyplivnout. Bohdan ho následně chtěl vyhodit, ale nepodařilo se mu to. Až Bohunce se po návratu ve 20:34 povedlo vlákno vytrhnout, jenže kus masa na jeho konci sezobl pro změnu Bohdan. Stál pak na okraji hnízda a vlákno mu vlálo ze zobáku. Zda se vlákno podařilo odstranit z jamky úplně, se dozvíme až zítra.


 

Tati, pustíš mě domů?
Panečku, venku ale leje!
Draci spí, tak se trošku protáhnu
Bohdanovo okénko do dračí sluje
Bohunka odstraňuje nebezpečné vlákno

10 komentářů

  1. Prší prší jen se leje
    Jednička se zimou chvěje
    tati pusť mě do stanu
    nebo rýmu dostanu 😀

  2. Ani nevím co psát, je mi smutno,ted jsem si přečetla ,že žofinka♥️ odešla za duhový most,už tě nic miláčku malinkatej nebolí, byla jsi slabounká od malička,déle jsi se
    i klubala,je mi to moc lito😭a vy ostatní dráčci, ať se Vám daří a krásně rostete a vše je už jen dobré..🐥🐥🐥🐥♥️♥️♥️♥️

  3. Ha, ha. První čápě zkusilo opustit teplo domova, ale rychle se vrátilo. Je to jak u našich dětí. Všechna mláďata jsou stejná. 🤗

  4. To zase včera byl náročný den pro čápata pršelo jen se lilo a v důlku se už moc těsno ven zatím chodí Jednička a prozkoumává za dozoru táty nebo mámy okolí komína. Chci se zeptat pane Tomáši kdy se začnou čápata kroužkovat ? Tak přeji tam všem ať se jim hezky daří a hlavně ať jsou zdraví a silní aby mohli v srpnu odletět.

  5. Je radost se na ně dívat a zjišťovat jak rostou.Myslim,že rodiče musíme pochválit jak se starají.To někteří lidští rodiče nedokáží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00