Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Prázdné hnízdo – září 2022

První měsíc bez čápů na hnízdě je za námi, do jejich očekávaného jarního příletu zbývá přibližně 196 dní. Odhadovaným termínem návratu je 1. duben 2023. Po odletu Bohdana a Bohunky se na hnízdě žádný jiný čáp už neobjevil. Byli jedni z prvních v našem kraji, kteří se vydali na dalekou cestu. Postupně je následovali ostatní čápi a koncem srpna nezůstal na monitorovaných hnízdech už ani jeden. Mezi posledními cestovateli byli čápi z Vrchlabí, Žirče a Slavětína.

Podzimní let do Afriky

U všech našich čápů (vyjma Bohdana) musíme spoléhat na odečty kroužků. V letošním roce o nich zatím žádná informace nedorazila, takže si polohu a kondici jejich nositelů můžeme pouze domýšlet. Srovnáním doby odletu a současných pozic německých čápů vybavených vysílačkami je možno usuzovat, že mladí čápi i jejich rodiče již pravděpodobně dorazili na africká zimoviště.

Ptačí návštěvníci

Opuštěné hnízdo nezůstalo zcela prázdné. Stejně jako v minulých letech ho navštěvovali různí jiní ptáci. Zatím jsme mohli pozorovat rehka, konipase a holuba. Rehek se na komíně cítil jako doma a v poslední době se objevoval denně, sedal si i na kameru a těšil nás svým zpěvem. I rostlinstvo využilo nepřítomnosti čápů ke svému nerušenému růstu. Trs trávy na pravé straně hnízda se po deštích zazelenal a ve větru se nyní kývá několik zrajících klasů. I na dalších místech začínají vyrážet z podestýlky zelené lístky.

Jako první přistál dva dny po odletu čápů na hnízdě konipas. Jednalo se jen o krátkou návštěvu, od které jsme ho znovu nespatřili. Bohdan s Bohunkou odletěli včas, neboť závěr srpna byl poznamenán zhoršením počasí. Dostavil se trvalý déšť doprovázený silným větrem. Jeho poryvy byly tak mocné, až z hnízda smetaly Bohdanem donesené větve. Nakonec se postaraly i o poslední památku na letošní hnízdní sezónu. Bohdanův černý prapor se vymotal z větví a též odlétl do dáli.

Cesta k podzimu

Na konci srpna zasáhla hnízdo mohutná noční bouře. Byla doprovázena četnými blesky a přívalovými srážkami. O den později se na komíně ukázal rehek, který se od té chvíle pravidelně vracel. Usadil se na hromosvodu a pozorně sledoval okolí. V sobotu 4. září se v Trutnově konal regionální den železnice. Této akce se účastnila také parní lokomotiva Velký bejček, která celkem čtyřikrát projela po trati okolo “Kafkova komína”. Dostavil se i starý známý holub Valda. Partnera na karban na hnízdě sice nenašel, alespoň si vychutnal odpolední průjezd historické vlakové soupravy.

Když na hnízdě zrovna nepobývali ptáci, kraloval na něm hmyz. Rodina pavouka Lojzíka šmejdila po kameře, do mikrofonu občas zabručela prolétávající sršeň a nad hnízdem se rojili francouzští vosíci. Začátek září byl sice ještě docela teplý, začaly se však objevovat ranní mlhy, ohlašující blížící se nástup podzimu. Mezi 7. a 10. zářím zazlobila bouřková série, přičemž večerní bouřka 9. září byla neuvěřitelně bohatá na blesky. Pak již následovalo výraznější ochlazení trvalejšího charakteru. Návštěvy rehka se stávaly častějšími, občas si s sebou přivedl i partnera a hopsali společně po hnízdě.

Hoši, to jsou ty naše klacky!
Černý prapor odlétá
Noční bouře
Rehek na hromosvodu
Holub Valda a Velký bejček
První měsíc po odletu

11 komentářů

  1. Je dobře, že je hnízdo sledováno i po odletu čápů. vzpomínky zůstanou, díky vám. Vzhledem ke svému věku doufám, že uvidím návrat našich miláčků.☺♥

    1. Paní Růženko
      Moje babička se ve stáří vždy na něco těšila . Co chce ještě vidět a zažít . Běžné dny ,nebylo potřeba žádných zázraků Dožila se 98 let.

  2. Veliké díky za poetické zprávy z hnízda. 196 dní do příletu a zahájení další čapí sezóny, tak můžeme začít stříhat metr. Zdravím všechny čapí obdivatele a přeji příjemný podzim. 👍🥰

  3. Na hnízdo koukám, každý den a říkám si, že je bez našich miláčku smutnę,jak se asi mají ,zda jsou v pořádku ....❤️,holoubek určitě hledá Bohdãnka na karty 😀,tak ,alespoň občas, nějaký živý tvoreček,těším se na podzimní barevné lístky na stromech ..srdíčka opatrujte se...❤️❤️❤️❤️

  4. Je překrásné číst komentáře k čapímu hnízdu které se pomalu ubírá k zimnímu spánku. Je moc hezky napsané jaký je na něm život po opuštění čapí rodinkou. Poděkování za krásné a výstižné až poetické komentáře. Velké díky a těším se na opětovné setkání při jarním osidlování hnízda s krásnými komentáři. Díky za sebe a díky těm kteří posílali také své příspěvky.

  5. Moc se těšíme na návrat našich čápíků. Doufáme, že bucou v pořádku a na jaře se zase vrátí. Vám všem moc dèkujeme za krásné vyprávèní. Bylo s Vámi a čápíky moc hezky.

  6. Děkuji za krásné články psané pěknou češtinu bez moderních zkomolenin, ke kterým se vracím vždy když mi je smutno. Jen ten o odletu Bohunky a Bohdana si nepouštím, protože vždycky brečím. Moc se těším na jaro a doufám, že se oba v pořádku vrátí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00