Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Za čápy černými

S koncem poslední srpnové dekády zmizeli z našeho regionu zbývající čápi bílí. Osiřela hnízda ve Vrchlabí, Slavětíně i Žirči. Čapí migrace však stále probíhala a v nižších polohách našeho kraje se u vodních ploch i nadále zdržovali čápi černí. Proto jsme s Lukášem v pondělí 29. srpna znovu vyrazili k Třesickému rybníku u Kosiček.

Třesický rybník poprvé

Nejprve jsem se přesunul vlakem okolo našeho prázdného komína do Trutnova, odkud jsme po 15:30 vyrazili autem ve směru na Jaroměř. Nový úsek dálnice D11 značně zrychlil naši cestu, ačkoliv její závěrečnou část jsme absolvovali po původní silnici I/11. Dojeli jsme až k samotnému konci Třesického rybníka, ale žádné čápy jsme nezahlédli. Po vystoupení z vozu nás do nosů udeřil pach uhynulých rybek z přilehlého kanálu. Proti předchozí návštěvě byly zavodněné všechny sádky, které tím pádem nebyly pro čápy až tak lákavé. Na vzdálených stromech seděly volavky, jediný objekt hodný fotografování. Když jsme se k nim přiblížili na zhruba 250 metrů, začaly postupně odlétat pryč.

A pak se to okolo 17. hodiny stalo. Ze skrytého trojúhelníkovitého mělkého rybníka, na jehož existenci jsme zcela zapomněli, vzlétlo obrovské hejno volavek, racků – a černých čápů. Celkem bylo ptáků nejméně sto. Po chvíli kroužení se z hejna oddělili pouze čápi, kterých jsme napočítali okolo 35. Lukáš je fotil v letu než vystoupali příliš vysoko. Hejno se poté rozdělilo na dvě menší, přičemž každé odlétlo jiným směrem (na SZ a JV). Čápi nejevili tendenci k návratu, proto jsme se rozhodli lokalitu opustit.

Újezdský rybník

Nejprve jsme se zajeli podíval k dvěma malým rybníkům severozápadně od Kosiček. Tam jsme na žádné ptactvo nenarazili. Další plánovanou zastávkou byl Újezdský rybník u Sezemic. Dojeli jsme až k Chlumci nad Cidlinou, najeli znovu na dálnici a pádili k východu. Po D35 jsme se snadno dostali až místo. Na vodní ploše však kromě labutí, volavek a kachen žádný čáp nebyl. Potkali jsme zde ornitologa, se kterým jsme ještě zkusili přejet k nedalekému Bohumilečskému rybníku. Tam však také nebylo po čápech vidu ani slechu.

Třesický rybník podruhé

Lukáš neměl jízdy a fotografování zjevně dost. A tak šup znovu na dálnici a hurá na západ ke Kosičkám. Poučeni z odpolední návštěvy, plížili jsme se opatrně k nejvzdálenějšímu rybníku. Žádná volavka nás tentokrát neprozradila. A byli tam! U vzdálenějšího břehu stály ve vodě a lovily desítky volavek, racků a čápů. Lukáš začal rychle fotit, dokud si nás ptactvo nevšímalo. Bohužel po chvíli zareagovaly volavky a během pár desítek vteřin jsme měli celé hejno znovu nad hlavou. Něco jsme však natočit a vyfotografovat zvládli, ačkoliv na odečty kroužků to nebylo. Okolo 19:20 poletovalo ve vzduchu přibližně 25 čápů.

Třesický rybník potřetí

O den později, v úterý 30. srpna, Lukáš neodolal a vydal se na lov čápů znovu, již beze mne. Při jeho příchodu na místo (po 16. hodině) probíhalo kroužení čápů ve vzduchu, jejich počet odhadl na 35. Na přilehlém poli probíhalo kosení kukuřice, které ptáky rušilo. Měl tak čas najít si vhodné místo k pozorování a na něm se ukrýt. Když ruch ustal, po 18:00 se ptactvo postupně vrátilo na vodní plochu a začalo se věnovat sběru potravy (společně s racky a volavkami). Lukáš se pustil do fotografování a nakonec se mu podařilo identifikovat 13 kroužkovaných čápů.

Níže uvedený seznam obsahuje číslo kroužku, místo původu čápa (okres) a rok kroužkování. V případě dostupného odečtového listu je číslo kroužku zároveň odkazem na odpovídající dokument (listy budou postupně doplněny):

65LF Miletín (Jičín) 2017
6637 Barchůvek (Hradec Králové) 2018
66JP Kyjov (Děčín) 2018
67J0 Hnanice (Znojmo) 2021
67AF Heřmanice (Česká Lípa) 2020 – o 4 dny později odečten u Trnavy na Slovensku
6711 Oplany (Praha – východ) 2018
678X Miletín (Jičín) 2020 – jako mládě na hnízdě (zcela vzadu), foto od P. Kafky
678W Miletín (Jičín) 2020
67JH Havlíčkova Borová (Havlíčkův Brod) 2022
68AA Barchůvek (Hradec Králové) 2022
68L4 Lestkov (Chomutov) 2022
TK15 + ELSA A7W58 Oberschieda (Bavorsko, Německo) 2022
19F3 Wólka (Wielkopolskie, Polsko) 2021

Otázka migračních tras

Z výsledků odečtů kroužků čápů černých (a v menší míře i bílých) vyplývá zajímavý poznatek. Čápi nejspíše nemají migrační trasu vrozenou. Po opuštění hnízda se náhodně rozlétnou do okolí, až narazí na “verbíře / navigátora” nebo již na skupinu tímto jedincem vedenou. Vedoucím je obvykle starší, ale nehnízdící čáp, který již trasu zná. K malé skupince se postupně přidávají další a další mladí čápi, až vznikne větší hejno. To pak již zamíří na jih. Klidně se tedy může stát, že se i bohuslavická čápata vydají na západ. I když tento scénář je dosti nepravděpodobný, neboť naším regionem táhne naprostá většina čápů k jihovýchodu.


Fotografování čápů černých u Třesického rybníka 29. a 30. srpna 2022

18 komentářů

  1. Nádhera a opět díky a díky za čas, který věnujete pozorování čápů. Jste úžasní a příští rok ahooooj. 😉👍👍😉.

  2. Nádhera, zrovna mi přišlo milé, že jsem znovu uviděla mnoho čápů v jejich vodním prostředí. Fotky, video i text - díky vám oběma :-)))

  3. Popravdě závidím fantastický zážitek. Krásné fotky, ta bílá volavka jak stojí osamocená hned za fotkou slunce je skvěle zachycená 🙂 Jinak víc a víc propadám kouzlu černých klapaček, jsou vážně takové tajemné a ty metalické barvy co se třpytí na černém peří jsou nádherné. A do toho to běloučké bříško, jsou zkrátka nádherní ti čápi černí 🙂

  4. Při prohlížení jsem jen vydechla: teeeeda to je nádhera, jak vám ty krásné chvíle závidím! Nicméně velké díky, že jste nám tu nádheru zprostředkovali,jste úžasní!

  5. Je vidět, že už teď se Vám po čápech stýská a zkracujete si čas jejich nepřítomnosti. Moc krásné video i spousta fotek. Díky za vaši práci.

  6. Nádherné !!! Tomáši, Lukáši veľká vďaka za sprostredkovanie tejto krásy.

  7. Zdravím, předně gratuluji ke krásnému pozorování a dokumentaci, tohle je sen každého kdo se věnuje BS 🙂 Mám prosím otázku, zaznamenal jsem ve výčtu odečtu kroužku 678X a W Miletín (Jičín) 2020 … což znamená, že jsou tito dva jedinci (souklubenci) ze stejného hnízda? Pokud ano, tak to je velice raritní zjištění, hodné zanést do BS análů, že po 2 letech jsou viděni společně. Může to být pochopitelně jen shoda náhod, ale beztak nesmírně zajímavá okolnost.

  8. Překráaaaaasne fotecky i video ,moc hezké povídání ,nedávno jsem četla článek ,kde odborník tvrdil,tedy odborník na capulky ,že mají migrační trasy vrozené ,nicméně se přikláním k vašemu názoru,také si myslím,že se spíše přidávají ke skupinkám,jež vede starší navigátor ,jenže co my lidé víme,co se těm našim milackum honí hlavou ❤️s jistotou vidíme jen věci pod kamerami ,co si myslí už ne 🤗 zajímavé odkud všude jsou odečtena capatka...❤️

  9. Parádně popsané. Zrovna včera jsem se byl podívat na hnízdo černých čápů u Lestkova, ale vypadá opuštěné. Chtěl jsem udělat nějaké foto,ale našel jsem prázdné hnízdo. Zkusím se poptat jestli už je někdo viděl,abych tam příště nešel zbytečně. Pokud se tam objeví tak dám vědět. Jinak v Klášterci u naší zahrady na komíně bývalého skladu CO už bílí čápy přiletěli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00