Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Poděkování nepostradatelným

Čtvrtá sezóna strávená s našimi čápy dospěla před dvěma týdny ke svému konci. Ačkoliv byla zatím ze všech nejnáročnější, skončila opět úspěšně. Již za krátký čas to budou čtyři roky, kdy byl na “Kafkově” komíně zahájen provoz první kamery. Tehdy nikdo z nás netušil, jak výrazně tento počin ovlivní život náš i čápů. Že z pouhé zvědavosti několika jedinců vznikne rozsáhlá komunita lidí s podobnými zájmy, že se čapí rodina stane mostem spojujícím ty, kteří by se jinak možná nikdy nesetkali. I nad prázdným hnízdem se budeme scházet při čekání na jaro, kdy komín znovu ožije radostným čapím klapáním. A kdo měl v letošním roce (nepočítáme-li Bohunku s Bohdanem) hlavní podíl na hladkém průběhu přenosu z hnízda a fungování našeho společenství?

Hlavní zúčastnění

Bez pokračující spolupráce s firmou KARA Trutnov, a.s. by vysílání z „Kafkova komína“ nebylo možné. Majitel firmy pan Zdeněk Rinth nám opakovaně vyšel vstříc a pokud bylo nutná návštěva areálu podniku, ochotně nám vstup umožnil. Mohla se tak uskutečnit jarní úprava hnízda a úklid střechy pod komínem, kroužkování čápů i vyzvednutí ostatků uhynulé Kleopatry.

Již druhým rokem probíhá po dohodě s pivovarem Krakonoš spol. s r.o., jmenovitě s ředitelem panem Karlem Jankem, druhý přenos z čapího hnízda v kvalitě 4K. I zde byl přístup na komín neomezen, avšak s ohledem na průběh hnízdní sezóny nebyl v letošním roce nutný.

Zcela zásadním předpokladem pro fungování přenosů zůstává účast firmy HD Internet s.r.o, která nadále poskytuje své technické prostředky a síťovou infrastrukturu. Každému je zcela jasné, že především bez Lukáše Rongeho by žádné čapí přenosy nebyly, stejně jako by nefungovaly tyto webové stránky. Lukáš stejně jako v předchozích letech věnoval množství času (i mimo zaměstnání) správě a údržbě fyzického zařízení (i programovému vybavení) nutného pro správně fungující přenos. Opakovaně neváhal zasáhnout, kdykoliv to bylo třeba. Zároveň se také staral o servis webových stránek.

Petra Kafku letos čekal pouze výstup na bohuslavický komín, podílel se však i na kroužkování čápat v Mladých Bukách, Vrchlabí, Žirči, Slavětíně a mnoha dalších hnízdech v okolí. Spolu s námi dohlížel na celý průběh hnízdění. Na konci sezóny nám pomohl doplnit seznamy jím kroužkovaných čápů v našem regionu i informace o jejich případných odečtech.

O mediální prezentaci se v letošním roce staral převážně Český rozhlas Hradec Králové, jmenovitě především Pavla Kindernayová. Ale protože čapí horečka je zjevně velmi nakažlivá, neušel ji snad žádný z ostatních zaměstnanců rozhlasu.

„Spolek čapích přátel“

Cenné služby kolektivu prokázali i tito členové naší komunity:

Rehek 56 – poskytovatelka veterinárního poradenství

Jana Niklová – sběr statistik letů mladých čápů a  tvorba denních soupisů zajímavých událostí na hnízdě

Danutka N – moderátorka chatu na YouTube, dohled i nad děním v hnízdě na pivovaru

Zdena „Rikina“ Lédlová – sledování letů mladých čápů, sledování hnízda v Lindheimu a pozorování čápů při podzimní migraci

Josek Ščípa alias Pepík Básník – autor čapí poezie a malovaných kamínků

Irena Najmanová –  po přestěhování se do Trutnova do Bohuslavic již pouze dojíždějící, přesto již čtvrtým rokem zajišťující pozorování v okamžicích a místech, kdy je kamera slepá (sezení čápů na střechách či lampách)

Hana Kučerová – aktivní pozorovatelka čápů, sledování dalších hnízd v širším okolí

Miroslav „Lokeťák“ Rezek – moderátor chatu na YouTube.

Dalibor Zvoník – moderátor facebookové skupiny a tvůrce vícejazyčných videozáznamů z ostatních čapích hnízd

Lucie Páchová-Porter – moderátorka facebookové skupiny

Blanka Hakenová – sběratelka čapí poezie pro následné zveřejnění na webových stránkách

Johannka J – sběratelka čapí poezie pro následné zveřejnění na webových stránkách

Táňa P – autorka velmi kvalitní čapí poezie

Zdena Té, Věra Vydrová – moderátorky facebookové skupiny

Celá komunita čapích přátel si i letos zaslouží poděkování za vzorné chování. V náročných situacích (jakými byla nepřítomnost Bohouše, opakované bitky na hnízdě, úhyn Ječmínka a Kleopatry) se dokázala chovat slušně a racionálně. I těžkými chvílemi jsme zvládli projít se ctí, stejně jako Bohunka s Bohdanem. Snad bude sezóna 2023 klidnější. Hlavně ať nás neopouští dobrá nálada a hezké mezilidské vztahy, které jsme společně vybudovali.

Písničky od srdce (Český rozhlas Hradec Králové) 28. srpna 2022

45 komentářů

  1. Tomáši,
    krásně napsáno, všem jsi poděkoval, ale velké poděkování patří i Tobě, za veškerý servis, který nám poskytuješ.
    Díky za krásné večerníčky, moc hezky se to čte.
    Všem děkuji, že se mohu účastnit ve Vaší společnosti.

  2. Velke podekovani vsem vyse uvedenym a Tomasovi za neunavnou a laskyplnou angazovanost a umozneni sledovat capi zivot v cele pestrosti.

  3. Napsal jste to moc krásně, myslím za nás za všechny. Jsem tak ráda, že mě před lety dcera na tuto skupinu upozornila a že jsem mohla díky vám všem nabýt takových informací o životě čápů. Je povznášející pocit, že v dnešní hodně složité době jsou tady lidé, schopni poskytovat nezištně tolik radosti ostatním.
    Moc děkuji a těším se na další čtení o našich miláčcích.

  4. I Vám patří veliké díky za úžasné čapí večerníčky.Bylo to krásné,bylo to letos moc rychlé,jak nás opustili.Všem moc díky,že můžeme sledovat živě zázraky přírody 💕

  5. Ve výčtu jmen výše tu chybí jedno jméno, a sice jméno pana Tomáše Prouzy, který svými brilantně zpracovanými zprávami o dění na hnízdech a kolem nich nám donesl tolik nových poznatků, že za to si zaslouží veliké poděkování. Bez jeho krásných, precizní češtinou napsaných Večerníčků, bychom mnohé nevěděli. Díky, díky, díky, pane Prouzo. Vaše Večerníčky by se měly dostat do učebnic přírodopisu ve školách. Moc bych si to přála. Ještě jednou velký dík.

  6. V tomto krásném "děkovacím" článku na prvním místě by měl být být uveden autor většiny zajímavých článků a všech nádherných a vtipných večerníčků, vlastně pravý otec celého informování o dění na bohuslavickém komíně firmy Kara a v jeho oklí, autor celých stránek o čapím hnízdě v Bohuslavicích a Trutnově na pivovaře, no prostě nebýt pana Tomáše Prouzy alias @Meteo a Lukáše Rongeho, nevěděli bychom už 4 roky o čápech téměř nic. Tomáš poděkoval všem zainteresovaným, myslím, že bychom měli všichni poděkovat jemu, protože to je právě on, který za to za všechno může ! Proto si tedy dovoluji tímto tak trochu napravit ten náš dluh. TOMÁŠI , LUKÁŠI, DĚKUJEME MOC A MOC. Těšíme se na sezony další.

  7. Děkuji, děkuji, děkuji za vše všem, kteří se podílejí na přenosech a informacích. Tyto záběry jsou nejkrásnější podívanou! Nemůže se jim vyrovnat žádná televize! Čápům přejeme šťastnou cestu, šťastné přezimování a aby se nám ve zdraví vrátili! Budeme na ně trpělivě čekat a věřit, že se opět objeví na svých hnízdech.

  8. Tomáši a Lukáši moc Vám děkuji za krásné a vtipné večerníčky a nádherné fotografie.
    Dále samozřejmě velký dík i všem ostatním za to co pro čápy děláte.
    Děkuji mockrát. Těším se na další sezónu.

  9. Překrásná čapí sezóna skončila. Já, která bydlí na dálném severu, ve Stockholmu, si velice vážím všech krásných textů, fotek z čapího a mého českého domova. Kolikrát mi ukáplo hodně slz, jak v radosti, tak i v žalu. Děkuji vám všem co se podílíte na této krásné pospolitě kolem milovaných čápů. Těším se na návrat Bohunky a Bohdana. 🥰

  10. Příjemné chvíle jsem s vámi všemi prožila, mnoho nového se naučila a těším se na pokračování.

  11. Také moc děkuji všem za letošní sezónu a zvlášť Tomáši vám. Přes zimu budeme vzpomínat, těšit se z příspěvků Rikiny a netrpělivě čekat na nový přílet do hnízda... 🙂

  12. Děkuji, děkuji, děkuji všem, kteří se podíleli na přenosech z čapích hnízd, nadšencům Spolku čapích přátel a nám nejbližším přes kamery i písmo, Tomášovi a Lukášovi. Viděla jsem krásu, život, četla jsem a dověděla se mnoho zajímavého co mně potěšilo, zaujalo a poučilo.
    Těším se na Vás v budoucnu.💖💖💖

  13. Tomáši krásně a úžasně napsané. Všem velké díky. Čtyři roky každodenního sledování uteklo jako voda. Letos mě hodně potrápilo zdraví, ale pohled na hnízdo je magické. Budeme se všichni těšit na příští rok na přílet Bohunky a Bohdánka. Tomáši, Lukáši i všem ostatním velké díky, za vše co děláte s láskou a plným nasazením. Díky.

  14. Velké poděkování všem, jste opravdu úžasní. Nabídli jste nám něco, co tady už dlouho chybělo a co nám žádný televizní program neposkytne.
    Zvlášť patří poděkování panu Prouzovi za vtipné a krásnou češtinou napsané Večerníčky. Číst je byla velká lahůdka a já se už proto moc těším
    na pokračování v nové sezóně. 🙂

  15. Všem Vám výše jmenovaným obrovské díky za nádherně zprostředkované každodenní příběhy čapí rodinky. Budeme se moc těšit na další letošní pokračování. Ještě jednou DÍKY VŠEM. 💕💕

  16. Milí jmenovaní, přímo nejmenovaní i ostatní milovníci čápů kolem hnízd s kamerami, připojuji se k vděčným divákům a čtenářům Večerníčků i dalších informací. Je to pěkná záliba a zdroj poučení o přírodě tak, jak ji ani média nedokážou přiblížit. A kolem kamer spousta fanoušků, kteří strávili mnoho hodin pozorováním dobrých i horších událostí, mezi něž se počítám i já a další, které jsem nadšením nakazila. Budu ráda čekat a účastnit se společných chatů. Díky všem :-)))

  17. Tomáši, stejně jako ostatním, mi tam chybí jedno jméno. A protože výše již bylo vše napsáno, tak DÍKY. Ahoj, hezký zbytek roku všem a v příštím roce zase znova v kině U Čápů. Zdraví Saša

  18. Velké díky všem a zejména Vám. Sleduji příspěvky třetím rokem a nemohu se jich nabažit , chytlo to i mého manžela, který více inklinuje k technice než k přírodě. Těším se na příští rok. Přeji všem, nejen čápům, pevné zdraví a štěstí. Věra

  19. Dobrý den. Především poděkování za krásné čapí chvilky všem,kteří se o přenos,komentáře,atd. starají. Není to jenom pouhé koukání na hnízdo a čápi,je v tom i velký kus poznání přírodních zákonů,zároveň uvolnění mysli a zlepšení nálady v dnešní divné době. Zároveň i díky komentářům je to krásná protiváha komerčním zprávám,nemožným novinářským lžím ,které člověka pronásledují denně i když je nechce vnímat.-- Myslím si,že videa ze záznamů by měla být používána ve školách místo nevýrazných hodin v přírodopisu,zejména proto ,že znalosti o přírodě u dnešní mládeže,neboli u mobiloidů--je naprosto zoufalá. Dík a vzhůru k dalším čapím časům.Luděk.

  20. Moc moc děkuji, že jsem mohla Vaším prostřednictvím sledovat tato krásná zvířata aaaaaaaaaaaaa těším se na další rok :_)

  21. Také se připojují ke slovům díků,výše jmenovaným a hlavně Vám Tomáši a Lukáši velké díky ,za vasi starost ,obětavost ,díky které můžeme být svědky této čapí nádhery ,a za vaše úžasné a vtipné večerníčky ,někdy smutnější ,jindy veselé,mockrát jsem se pěkně rozesmála a dodnes ,když si vzpomenu na některé pasáže musím se smát ..🤗myslím , že pozorování našich capich miláčku se nic nevyrovná❤️❤️❤️❤️,srdíčka je tu bez vás smutno..

  22. Moc hezké a veliké díky všem lidičkám, kteří této nádherné přírodě věnují svůj čas. My jsme nadšenci celá rodina a příští sezónu se opět těšíme na shledanou. 😘😘👍👍.

  23. Krásne poďakovanie Tomáši všetkým, ktorí sú s nami na komíne, a vďaka ktorým môžeme sledovať život bocianov - a veľká vďaka aj Tebe za všetko, čo robíš pre komunitu a za skvelé "večerníčky" a humor.
    Teraz už len vydržať jeseň a dlhú zimu - s touto partiou na bohuslavickom komíne a priateľmi v Makove sa to dá! Vďaka priatelia za to, že ste tu.

  24. Mnoho díků padlo od mých předřečníků a já nemohu víc, než se k díkům připojit.Mnohokrát všem úžasným lidičkám, včetně Tomáše děkuji!

  25. Všem moc velké díky! Poprvé jsem odkaz na čapí hnízdo dostala v r. 2020. Od té doby jsem se toho o čápech dozvěděla velice mnoho zajímavého a poučného. Takže ještě jednou velké díky! V Třebíči máme pěkné hnízdo, přenos funguje, naše čapí rodinky sleduji, ale pro zajímavosti a pro potěšení pravidelně a ráda chodím k vám.

  26. Kdo se jednou zadívá do čapích očí, už se od nich nedokáže odtrhnout. Je v nich kouzlo, kterému se snadno podlehne. Tak tomu bylo už od pradávna, kouzlo štěstí, míru, svobody, oddanosti, divokosti a zároveň klidu a pohody. Čápi zosobňovali štěstí a rodinnou pohodu. Podle legendy hnízdo čápů na střeše domu, nebo v jeho okolí, znamenalo prosperitu a mír a ptáci sami byli posly mateřství. Spojovali lidi svým mírumilovným chováním a tak tomu je i do dnes.
    Tomáš s Lukášem jdou v jejich stopách. Tomáš svým literárním umem a vedením skupiny čapích fanoušků a Lukáš díky profesionálním znalostem ovládat kamerovou i fotografickou techniku. Při čtení článků od Tomáše se nám derou slzy do očí od radosti a bohužel i někdy od smutku a při sledování přímého přenosu v čapích hnízdech našich miláčků umožněnou Lukášem je tomu také tak. Chtěla bych oběma poděkovat za vše, co nám svou činností dávají, za to, jak nás opět provedli po celou letošní hnízdící sezónu u Bohunky s Bohdanem. Kluci díky a ať se vám i nadále ve vaší práci daří.
    Rikina Zdena

  27. Přidávám se ráda ke všem čapím přátelům k jejich poděkování Vám všem, kteří jste nám spolu s čápy a čápaty připravii tolik nevšedních a krásných zážitků nad vším, co jste pro nás dokázali natočit, láskyplně napsat a přeposlat... Od té doby, co Vás mám, je můj život mnohem bohatší, zajímavější, víc vím o přírodě a čápy doslova miluji... Díky Vám, srdečné díky za bohatsví, které nám tak nezištně a obětavě předáváte...

  28. není co dodat....
    Těším se, že se ve zdraví všichni dočkáme příletu čápů a pokračování večerníčků a celé milé komunity
    Všechno dobré, čápomilové!

  29. Vše bylo krásně a výstižně napsáno přede mnou všemi milými čápomily a já se velice ráda připojuji. Se slzičkou v oku děkuji Tomášovi, Lukášovi, Daliborovi i Rikině a dalším milým lidem milující přírodu za nádhernou sezónu a je mi velkou ctí být členem této úžasné komunity jak tady, tak na FB. Děkuji...děkuji! Bohunečko a Bohdane a všem migrujícím ptačím stvořením přeji šťastný let, dlouhý ptačí život a už teď se těším na březen 2023 a na vás, milí čápíci a přátelé. Buďte všichni zdraví.

  30. Velký dík patří všem nadšencům , kteří se o čápy i čápomily starají..I já jsem se zadívala do čapích očí, poznala jsem jejich radost , starost, zármutek i naději.
    Jsem šťastná za ty krásné chvíle při pozorování života našich dlouhých zobáčků. .
    Přeji jim všem šťastnou dalekou cestu a radostný návrat k nám.
    Všechny kolem našich hnízd velmi pozdravuji. V.Vitoušová.

  31. Připojuji se k díkům všem jmenovaným (samozřejmě především Tomáši Prouzovi), díky všem! Kéž se na rok sejdeme všichni ve zdraví, kéž naši čápi znovu překonají nástrahy dlouhého letu i pobytu v Africe a uvidíme je za rok na hnízdech, třeba přiletí už i předloňská čápata, aspoň některá. Na Radúze a Mahulenu se těšíme za tři roky. I přes zimu běží stránky na fb, takže občas nahlédnu.

  32. Po tolika slovech díků je to těžké ... Připojuji se k vám všem a mockrát děkuji Tomášovi za nádherné večerníčky, Daliborovi za nádherná videa, Lukášovi za to,
    že vůbec máme možnost naše čápíky sledovat a všem dalším.
    Sleduji hnízdo již 3 roky, ale zdá se mi, že tato hnízdní sezona uběhla hrozně rychle. Ať nám uběhne stejně rychle následujících 200 dnů a dočkáme se návratu našich miláčků.

  33. Tak trošku jsme zapomněli poděkovat našemu poctivému "kočímu" naší fb skupiny, panu Daliboru Zvoníkovi, který s úžasnou grácií tuto velkou skupinu ukočíroval, ale hlavně mu patří velký dík za jeho krásná, s citem zpracovaná videa a jeho moc pěkné fotografie. Děkuji Vám pane Dalibore a těším se na další Vaši osvětovou práci. Ať se Vám i nadále daří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00