Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Počasí v hnízdní sezóně 2022

Po statistice leteckých schopností čápat přichází tradiční zhodnocení hnízdní sezóny z meteorologického hlediska. Použitá data nejsou přímo z hnízda, ale vychází z mých soukromých domácích měření. Stanice se nachází přesně 4,9 km jihovýchodním směrem od hnízda, ve stejné nadmořské výšce jako pata komína. Údaje jsou tedy srovnatelné, pouze v případě srážek se mohou výrazněji lišit, pokud se vyskytovaly intenzivnější přeháňky nebo bouřky. Nově jsou dostupná i online data (i dlouhodobé statistiky) ze samotných Bohuslavic. Tamější stanice se nachází hned nad železničním viaduktem.

Hnízdní sezóna 2022

Vybrána byla data z období mezi 31. březnem (přílet prvních čápů) a 16. srpnem (odlet Bohdana s Bohunkou). Celková délka trvalé čapí přítomnosti na hnízdě činila v letošním roce 138 dní.  Bohunka byla na hnízdě od 4. dubna, Bohdan od 8. dubna. Bohunka tak na hnízdě zažila poslední záchvěvy zimy spojené se souvislou sněhovou pokrývkou. V níže připojené tabulce (dokument ve formátu pdf) najdete průměrnou denní teplotu, minimální a maximální teplotu a do 6. června i denní přízemní minimum. Dále pak průměrné množství oblačnosti během dne, druh a denní úhrn srážek, maximální rychlost větru a jeho směr, počet bouřek a výšku sněhové pokrývky. V poznámce jsou k jednotlivým dnům přiřazeny důležité události čapího života. Letošní meteorologické podmínky nebyly pro čápy vůbec jednoduché a na mnoha hnízdech si znovu vybraly daň nejvyšší. Nepřímým způsobem bohužel zasáhly i do událostí na Kafkově komíně.

Jaro

Bohunka si i přes změnu partnera dokázala poradit se všemi situacemi, které před ni proměnlivé středoevropské počasí postavilo. Na počátku dubna se jednalo o dozvuky zimy, včetně opakovaného sněžení. Stejně jako loni byl duben velmi chladný měsícem, navíc poměrně bohatým na srážky. Květen byl teplotně průměrným, časté a vydatné srážky pokračovaly. Ačkoliv se všechna čápata zdála zprvu v pořádku, za teplejšího počasí došlo ve vlhké podestýlce k růstu plísní. Ty přivodily úhyn nejméně jednoho z čápat. Kvalitní konstrukce hnízda zabránila jeho zatopení i za velmi vydatných srážek (32,2 mm/24 hodin dne 5. května). Zmrzlí muži letos nedorazili, ale přízemní mrazíky se ještě objevily.

Léto

Červen byl teplotně nadprůměrný s občasnými vydatnějšími srážkami, zaznamenali jsme 15 letních a 2 tropické dny. V prvním prázdninovém měsíci panovaly dlouhodobě normální teploty a deště ubylo, ideální podmínky na trénink letu. Ještě nelétající čápata se musela vyrovnat s rekordním vedrem +34,5° (21. července). Tak vysokou teplotu zde nikdy nezažila ani Bohunka. Prožili jsme 17 dnů letních a 5 tropických. V první polovině srpna pokračovalo horké počasí. Narušilo ho několik deštivých epizod, výraznější ochlazení přišlo až koncem měsíce po odletu čápů. Celkově byl druhý prázdninový měsíc velmi teplý. Do odletu čápů se vyskytlo 12 letních a 3 tropické dny. Před vydatnými srážkami stihli Bohdan s Bohunkou uletět. Občas pršelo tak vydatně, že se hnízdo pomalu měnilo v jezírko.

Hnízdo zasáhlo několik bouřek, jejich intenzita byla spíše slabší. Z nebezpečných projevů převažoval v letošním roce déšť nad větrem.. Nevyskytly se ani příliš blízké údery blesku a při krupobití 5. května padaly pouze malé krupky. Termín odletu dospělých byl nejspíše částečně ovlivněn vyčkáváním na vhodné podmínky – rozvoj termiky při postupném oteplování po přechodu studené fronty.

KOMPLETNÍ SOUPIS METEOROLOGICKÝCH DAT – 2022

 

Absolutní minimální teplota: -7,5 °C 4. dubna (ráno před příletem Bohunky)
Absolutní maximální teplota: +34,5 °C 21. července (nejvíce od 12.8.2015)
Nejvyšší denní úhrn srážek: 32,2 mm 5. května
Celková akumulace srážek za období pobytu čápů: 278,0 mm
Nejsilnější náraz větru: 13,9 m/s ze Z 7. dubna (mimo bouřku)
Srážky se vyskytly v 71 dnech ze 138 pobytových dní čápů
Počet bouřkových dnů (bouřek): 18 (35)

Průměrná, minimální a maximální denní teplota – sezóna 2022
Denní úhrny srážek – sezóna 2022

2 komentáře

  1. Děkuji za statistiky letů a počasí, je to velmi zajímavé.
    Vám děkuji za to, že jsem měla možnost sledovat čapí rodinku a doufám, že se na jaře všichni čápi vrátí zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00