Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Závěrečná kapitola

Nevyhnutelný okamžik musel jednou přijít a stalo se tak právě dnes, v úterý 16. srpna. Od odletu Radúze s Mahulenou uplynulo osm dní a rodiče usoudili, že nastal i jejich čas. Loučení s hnízdem zbytečně neprotahovali a jakmile ho opustili, už se na něj nevrátili. Scénář posledního odletu byl jinak dosti podobný tomu loňskému, Bohunčiny hodiny opět nezklamaly. Z dohledu se nám čápi ztratili o 5 dní a 13 minut dříve než před rokem. Na ostatních hnízdech v okolí zatím dospělí pravděpodobně zůstávají.

Předstartovní přípravy

Poslední noc na domovském hnízdě byla skoro jasná, k ránu se ochladilo k +12 °C. Nikdo neulehl a stojící čápy zaléval měsíční svit. Bohunka si v 1:55 poskočila a začala se upravovat. I Bohdan se k ní přidal. Před východem slunce se z blízka podíval do kamery s jasným vzkazem: “Na shledanou přátelé, přišel čas loučení. Nesmutněte pro nás, však my se za sedm měsíců zase vrátíme!” Po sedmé hodině se oba pustili do posledního úklidu hnízda, Bohunka zápasila s velkou rozvětvenou větví.

Nadešel čas loučení

V 7:19:44 se s mohutným odrazem vznesla do vzduchu Bohunka, kterou v 7:19:50 následoval Bohdan. Oba přelétli nad údolím a usadili se na štítě oblíbené chalupy nad horní silnicí. Zcela stejně jako v případě loňského odletu. Sotva dosedli na hřeben střechy, rozlehl se nad celým bohuslavickým údolím hlasitý klapot na rozloučenou. Byl jasně slyšet i na vrcholu Kafkova komína. Svou africkou odysseu zahájili přesně po dvou hodinách loučení s domovem. V 9:19:19 vzlétli, zakroužili naposledy nad loukami, které jim i jejich potomkům pět měsíců dávaly obživu a začali nabírat výšku. Těsně vedle sebe, křídlo na křídlo, nabrali kurz nad Adamov – přímo k jihu. Naposledy jsme je spatřili proti modré obloze v 9:19:54. Bohuslavická hnízdní sezóna 2022 dospěla ke svému závěru.

Pro svůj start si Bohdan s Bohunkou vybrali ideální počasí. O hojnosti vzdušných výstupných proudů svědčila i bohatá kupovitá oblačnost, která se již před polednem začala rozvíjet v okolí hnízda. V odpoledních hodinách dosáhla teplota téměř k +30 °C a nedaleko hnízda zaduněla slabá bouřka. Opakované odlety ve stejný dopolední čas pravděpodobně svědčí právě o vyčkávání na rozvoj termiky pro snadnější let. Nad prázdným hnízdem se odpoledne rojilo velké množství vos či vosíků. Nyní se již nemusí bát, že je někdo sezobne…

Bohdane a Bohunko! Vydali jste se dnes na dlouhou a nebezpečnou cestu. Všichni vám přejeme šťastný let do teplých krajin. Nechť po cestě zdárně překonáte všechny překážky i nebezpečí, které taková cesta nevyhnutelně obnáší. Vyhněte se hloupým a zlým lidem, a budete-li přece jen potřebovat lidskou pomoc, nechť potkáte ty s dobrým srdcem. Věříme ve váš bezpečný návrat, do jehož okamžiku začínáme již dnes odpočítávat čas. S napětím vás budeme očekávat na přelomu března a dubna příštího roku a těšit se na tuto chvíli.

Koutek poezie

Odlétli už čápi do dálné Afriky, na hnízdě nechali jen krásné vzpomínky.
Do křídel vítr jim zafoukal, a oni museli letět v dál.
Budeme na ně vzpomínat, těšit se opět na návrat.
Mladí už vychodili čapí školu, teď obejdou se bez dozoru.
S životem se porvou už sami, i bez táty a bez mámy.
Kde asi budou dneska spát ti naši poutníci ?
Někde na stromě, či na střeše v neznámé vesnici.
Postýlka na hnízdě zůstala pro hosty znavené
a se slzičkou v oku si každý vzpomene.

Táňa P

Bohunka, čapí bohyně, letos přivedla si Krasoně.
Ovšem za pár dní se práce chopil, dvoumetrové klacky nosil.
Z Krasoně se táta Bohdan stal, s Bohunkou se o vajíčka staral.
I přes smutné události vychovali ratolesti,
Radúze a Mahulenku, ti už jsou pár dní z hnízda venku.
Dnes i Bohunka s Bohdanem nám všem dali své sbohem.
Štěstí vám všem budeme přát, a těšíme se na váš návrat.

Jana Niklová


 

Na shledanou přátelé za 7 měsíců!
Nemůžeme nechat byt neuklizený
Bohunka naposledy v letošním roce odlétá
Bohdan se vydává na dlouhou cestu
Továrna s komínem za plotem, zde je mé hnízdo, tady doma jsem!
Dobře nám hnízdo hlídejte!

25 komentářů

  1. Tomáši,moc Vám děkuji za všechna krásná povídání,fotky, všem čapomilům za hezkou atmosféru na chatu.🍀
    Bohunce a Bohdánkovi šťastnou cestu a návrat k nám čekajícím 🤗

  2. We have seen the repetition of the miracle of nature ... next season there will be an egg, a chick, a first flight, and we will be here again; to rejoice, to worry, to laugh and marvel.
    In a way where everything appears to be "disposable", we will still be here full of wonder and anticipation: this is truly the TRUE miracle.
    If more people looked at the nests, the world would really improve: here we witness the beauty, purity and preciousness of life.
    Fly high and safe little stars and come back to us in the spring.

  3. Den rozloučení nastal dnes. Přeji Bohunce a Bohdanovi šťastný dolet do jejich zimoviště a šťastný návrat do hnízda. Tolik radosti jsme všichni měli s pozorováním života na hnízdě. Poděkování Tomášovi za vtipný text a Lukášovi za nádherné fotky. Slzička mi ukápla je vidět vzlétnout, ale vždyť se jistě vrátí zpět. Nashledanou příští jaro Bohunko a Bohdane! ❤️❤️

  4. Bohdaneč, Bohunko, Radúzi a Mahulenko, všichni vám přejeme šťastný let do zimoviště a moc si přejeme, aby jste se na jaře vrátili do rodného hnízda.
    Tomáši jste fantastický, vtipný vypravěč, moc mě to bude chybět. Lukáši vám zase moc děkuji za krásné momentky z života naší čapí rodinky.
    Ještě jednou velké poděkování.

  5. Tomáši, moc děkuji za úžasné články této sezóny. Neměla jsem moc čas sledovat přenosy z hnízda, ale žádný článek jsem si nenechala ujít. Letos to bylo hodně napínavé, zvláště začátek... Čápům přeji šťastnou cestu za teplem a ať se v pořádku vrátí.

  6. Bohunečko a Bohdanku,přeji vám šťastnou cestu do teplých krajů ,na cestě číhá spousta nebezpečí ,buďte opatrní srdíčka moje ❤️❤️,moc jsem si včera přála,ať se vrátíte ,ale jak byla Bohunka na hnízdě v TU,bylo to jasné,čas odletu nadešel,budou doufat ve váš jarní návrat ,těšit se na 3 sezónu a netrpělivě očekávát ,až uslyším to pověstné zaklapani ❤️❤️,že jste zpět ..stejně se budu pořád bát o všechny capatka ,ať mladé či rodiče,teď výměnim slzy smutku 😭,za úsměv ,jelikož si pustím vaše taneční video,které je fantastické ...už teď se mi po Vás vsech stýská ..🙁B a B a R a M..a všechny další capatka..opatrujte se ...❤️❤️❤️❤️,moc hezky napsané rozloučení i básně ..

  7. Tomáši, patří Vám velký dík za vše, co děláte pro čápy, kteří od března obývají svá hnízda v naší blízkosti. Musím se přiznat, že jsem Vaším prostřednictvím sledovala vše, co se dělo kolem hnízd. Je to moc zajímavé, když může být člověk tak blízko těmto krásným tvorům a díky Vám jsme se stali součástí jejich životů. Bude nám smutno, ale povzbudivé je, že už v březnu příští rok se k nám určitě zase vrátí.

  8. Nikoliv sbohem, ale na shledanou a díky za všechny články, fotky, videa. Bylo nám s vámi dobře a doufáme, že se na jaře shledáme.♥

  9. Velmi vám všem děkuji, že jsem mohla být přítomna všem krásným okamžikům s našimi miláčky, Bohunkou , Bohdanem, Radúzkem a Mahulenkou na hnízdě v Bohuslavicích.
    Každý den přichystal nezapomenutelné zážitky, ať již šťastné, nebo smutné.. Ale to vše přináší život i nám, dobře to všichni známe..
    Velké díky patří Vám, Tomáši a Lukáši, jak jste se vzorně starali o vynikající slovní i obrazový doprovod letošního čapího hnízdění.
    Ráda jsem nakukovala každý den a budu se stále vracet i nyní a čekat, než naši zase přiletí. Přejme jim šťastné africké pobyty i návraty.
    Děkuji i všem milým pozorovatelům, že jsem se mezi vámi cítila jako doma, každý tu byl mile přivítán a mohl si popovídat s ostatními. Ráda budu nahlížet i nadále. Mějte se pěkně, společně tu dlouhou čekací dobu jistě vydržíme! S pozdravem V. Vitoušová.

  10. Proč, proč, proč? Ani dočíst nemohu, slzy se mi kutálí jak bráchy a nejde to zastavit . Pane Prouza, velikánské díky za Váš čas, který věnujete nám a čápům. Letos prvně jsem sledovala od příletu po dnešek a jsem velice dojatá. Díky, díky, díky.

  11. Loučení je smutná etapa celého toho dění okolo čápú. Přejeme jim klidný let a sťastný návrat zase k nám. A Vám skvělému vypravěči a fotografovi přejeme ještě mnoho takových dějů a fotek. Moc se těším na další fotky a vyprávění. 💞💞💞💞💞

  12. Odlet Bohdana a Bohunky je pro nás milovníky čápů vždy smutný, ale víme, že příští rok je můžeme očekávat a těšit se na jejich přítomnost.
    Velký dík panu Tomášovi i ostatním za krásné povídání i sledování důležitých okamžiků okolo hnízda. Děkuji .....

  13. K těm krásným slovům rozloučení a něžným veršům není co dodat. Jen se mi nepodařilo zastavit slzičku.Tak rychle to uteklo....

  14. Komentáře a fotky čapí rodiny jsem sledovala pravidelně a s nadšením. Velké DÍKY za ně. Dobrá práce. Snad se podaří pokračování příští rok. Vaše práce zaslouží velké uznání.

  15. Děkujeme za krásné články a fotky. Tak nám zase něco končí a my budeme čekat na jaro. Až hnízda ožijí novými ochmýřenými kuličkami a celý koloběh se bude opakovat. Šťastnou cestu, čápi naši, a Bůh vás provázej.

  16. Děkuji za krásné chvíle strávené u hnízda a ve společnosti milých a empatických lidí. Díky textům a fotkám nadšených a obětavých pánů Tomáše a Lukáše mám mnoho poznatků o životě čápů. Budu je nedočkavě vyhlížet příští rok. V zimě jsem sledovala dvě ,, obydlená " hnízda v Německu, ale nejsou to prostě ti naši.

  17. Louceni je velmi tezke,rychle nam pozorovani uteklo,dekujeme za krasne chvile s Vami a s capiky.Myslime na Vas se slzami v ocich.

  18. Dík moc Našim andělům strážným, Lukášovi, Tomášovi a všem dalším, kteří přírodu chrání a váží si jí. Dvěma jmenovaným díky už poněkolikáté za osvětu - teď nad polem nevidím jen pěkného čápa, ale skvělého tátu - mámu kteří se stejně jako my starají o děti. Je dobře že můžem nabídnout zatím ještě skoro zdravou přírodu aby nakrmili mladé, a měli bychom si všichni vážit toho, že nám tak krásná zvířata důvěřují a vrací se k nám. Prosím všechny - učte to děti, ať máme proč čekat zjara z oblohy vracející se to černobílé potěšení..

  19. Díky Tomáši, díky za krásné psaní, za čas věnovala našim milačkum a těsně se všichni na jaro.... Sťastny let🙋‍♀️🍀

  20. Velmi zvláštní čapí sezóna v Bohouslavicích skončila. Kam zmizelo těch mnoho měsíců...? Díval jsem se v pozadí. Emoce se často proháněly na horské dráze. Bylo tam všechno od velké radosti, starostí, velkého smutku, naděje a úlevy. Všichni jsme trpěli a radovali se z hloubi srdce celé dny, týdny a měsíce. Slzy občas tekly z dojetí, smutku a dokonce i z radosti a smíchu. Život čápa není jednoduchý, jak nám bylo letos často ukázáno. Ale čápi jsou mocná zvířata, která vždy vědí, jak zvládnout svůj život. Nevzdávají se snadno, když k nim osud není nakloněn. Milá čapí rodinka nám názorně ukázala svou sílu, chuť do života a neotřesitelnou vůli žít. Každý z nich. Úžasná rodina, která vždy držela spolu, vždy! Kouzelné a krásné. Tyto vzpomínky vám nikdo nemůže vzít. Tomáš a Lukáš a mnozí další z vás zachytili tyto vzpomínky v krásných článcích, filmech, fotkách a básničkách. Z celého srdce vám děkuji. Tyto vzpomínky můžeme vždy nosit v našich srdcích a přivolat je, když nám budou chybět. Je to velký poklad. Nezbývá nám, než drahé rodině ze srdce popřát vše nejlepší. Kéž jsou vždy chráněni svými způsoby. Ať nad nimi vždy září šťastná hvězda. Naše láska vás provází, dokud se jednoho dne znovu nepotkáme a kouzlo může začít znovu. DÍK 💕🍀💕🍀💕

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00