Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Kroužky vypovídají

Podzimní migrace čápů bílých je v plném proudu. Většina letošních čápat je již druhým týdnem na cestě, nejmladší z nich také záhy vyrazí. Nejrychlejší již doletěli do Turecka. Poslední čápata v našem okolí zůstávají v Žirči. Bohunka s Bohdanem byli jedni z prvních dospělých, kteří se vydali na cestu k jihu. Z čápů v sousedství je včera následoval Bukáček a před pár dny nás nejspíš opustili i Matěj s Majdalenkou. I část severoněmeckých čápů zahájila tah, mezi nimi i známá Eva.

Kroužkování 2022

Včera jsme od Petra Kafky obdrželi kompletní seznam všech čápů, které letos kroužkoval. Jednalo se celkem o 55 jedinců na různých hnízdech na Semilsku, Trutnovsku a Náchodsku, včetně několik čápů v péči ZS JARO Jaroměř. Všechna čísla kroužků jsem (spolu s termíny kroužkování) doplnil do databáze čapích hnízd, kde si je můžete vyhledat. Kroužkování většiny čápat proběhlo mezi 21. a 24. červnem. Radúz s Mahulenou byli zdejšími úplně prvními nositeli kroužků v letošní sezóně. Podrobnější informace o čápatech na “našich” hnízdech naleznete i v tabulce zde na webu.

Zpětné odečty

Značení čápů by nemělo smysl bez zpětného odečtu kroužků a jeho vyhodnocení. Seznámíme vás tedy s několika zajímavostmi z této oblasti, které nám také poskytnul Petr Kafka. Již na jaře (19. května) jsme se dozvěděli, že se do Evropy poprvé vrátil Bobeš a potuloval se v Sasku u obce Radibor. Kroužky nám také prozradily, odkud pocházejí oba rodiče na hnízdě v Náchodě-Babí. Zatímco pan čáp pochází z Velké Vsi u Broumova a je stár 6 let, jeho partnerka se vylíhnula v Chýnově a letos dosáhla věku 11 let.

Oblast okolo Žichlínku je zjevně důležitým bodem na migrační trase čápů z našeho kraje. V minulosti tam byl odečten náš Bivoj i čápata z Batňovic. Letos se u obce Lubník vyskytl mladý čáp ze Dvora Králové nad Labem. Další čáp z Veselice (ročník 2020) se ukázal na Slovensku u Spišské Belé. Jeho letošní následovník takové štěstí neměl, zahynul po zásahu elektrickým proudem 1. srpna u obce Chválkovice na okraji Olomouce. Život čápěte z hnízda v areálu firmy JUTA ve Dvoře Králové nad Labem bohužel vyhasl 11. srpna také v drátech energetické soustavy, a to u Grygova jižně od Olomouce.

Šestajovické hnízdo bylo letos obzvlášť bohaté na odečty v něm vyvedených čápů. Čtyřletý čáp (ročník 2018) zavítal do polského Dolního Slezska, jeho mladší sourozenec (ročník 2019) se objevil v Broumově. Dvouletého mladíka (ročník 2020) s kroužkem CE404 jsme měli čest osobně odečíst na pivovarském komíně v Trutnově 3. května. A loňský čáp (ročník 2021) ze stejného hnízda se během léta pohyboval v Maďarsku. Šestiletý čáp z Police nad Metují pak hnízdil v Teplicích nad Metují. Další z důkazů, že čápi se vrací do rodného kraje. Na odečty z Lukášova pozorování v Žichlínku ještě čekáme. Určitě je zveřejníme jakmile to bude možné, společně s jakoukoliv novou informací o pozorování dalších čápů.

21 komentářů

  1. Skvělá soupiska, díky za souhrn pane Prouzo. Ale jenom se zeptám. Jsem měl pocit, že se říkalo, psalo, tradovalo, že mladý vylíhnutý čáp absolvuje svoji první cestu do Afriky, tam dospívá - pobude zhruba 3 roky a až poté se začíná pravidelně vracet. To tedy Vaše (a nejen Vaše ze severu, ale i z jihu republiky) odečty kroužků trochu vyvracejí, když byl odečten čáp 2021 i 2020. Nebo jsem tento tříletý odpočinek popletl s čápem černým, kde to tedy ale také prokazatelně neplatí. Takže ta tříletá dovolená je opět jeden z potvrzeně vyvrácených mýtů odborníků?

    1. Každé pravidlo má svou výjimku. Většina mladých v Africe zůstává nebo se přesouvají pouze do Turecka nebo na Balkán. Je otázkou, jak se projevuje změna klimatu (oteplování) v migračním chování čápů. On ten odečtený vzorek je hodně malý, aby se z něj daly dělat nějaké jasné závěry.

      1. To ano, nevíme, jestli ti mladí přiletěli z Afriky nebo si sem pouze odskočili na letní chatu ze Španělska. Odečtený vzorek je sice hodně malý, ale je zde spoustu nekroužkovaných a neodečtených čápů a z těch musíme předpokládat, že je také nějaké procento mladých - loňských a předloňských. Však Vy máte také zachyceno docela vysoké procento těchto mlaďasů z celkového počtu. A to už nebude tak malá výjimka a tak skálopevné tvrzení o tříletém pobytu tam. Já jen, že se zvyšujícíma se možnostma sledování se pomalu boří dogmata a učebnicové poučky předchozích odborníků, které nešlo překročit. Kterých se někteří lidé stále pevně drží a nechtějí vidět, že by to mohlo být i jinak. Starším učebnicím a odborníkům se nelze divit, neměli tolik možností jako my nyní. Ale někteří současníci by mohli otevřít oči a mysl a uvolnit ty zaťaté drápy z té věkem zažloutlé beletrie 🙂 No a k tomu ta změna klimatu, jak píšete ... a nebude platit nic.

        1. Pane Lukáši, Váš komentář mne vyprovokoval k tomu, abych Vám tu napsala pár řádků. Žádný odborník nevydá knihu, článek apod., aniž by měl fakta, která uvádí podložená pozorováním, zkoušením, počítáním aj. A opravdu k tomu nestačí nějakých 5, 10, ani 20 pozorování, to musí být podstatně větší množství. A žádný odborník, který se zabývá přírodou, nepovažuje svoje sledování za dogma. A víte proč? Protože v přírodě dogma neexistuje. To jenom my laici to tak bereme. Víte, můj otec se zabýval čápy a vůbec tažnými ptáky 70 roků. A věřte, že právě díky těmto starým pozorovatelům, víme podstatně víc o tahu ptáků. Takže si myslím, že bychom právě jim měli být vděční a smeknout před nimi klobouk a ne se o nich vyjadřovat tak, jak jste to ve svém příspěvku udělal Vy. Jen se zeptám, kolik jste nastudoval odborných i neodborných materiálů o přírodě, že se považujete za odborníka? Ano, příroda se mění, chování člověka se mění a tomu se musí přizpůsobit i čápi. Zkušení čápi se dokáží vyhnout nebezpečí, které jim do cesty nastražil člověk. Proč skoro 60% mladých čápů zahyne? Protože nemají ještě zkušenosti s nástrahami, které jim vytvořil člověk. Nám lidem chybí pokora, kterou by si příroda zasloužila. Jenom člověk vládne vlastnostmi, jako je sobectví a bezohlednost. To v přírodě neexistuje.

          1. A já zase odpovídám Vám. Asi se Vás dotklo, že v textu se p. Lukáš zmínit o starších znalcích a takovým byl Váš otec. On jistě mnoho let pečlivě pozoroval a studoval ptáky a zvlášť čápy. Ale mnoho dřívějších znalostí se může doplnit vším novým, jako je změna klimatická a jiná změna v přírodě. Dovoluji si za tato léta co sleduji čapí hnízdo v Bohuslavicích posoudit, že p. Lukáš, Tomáš a jiní co bedlivě sledují hnízda čápů, patří také do kategorie odborníků. Doufám, že mi dáte za pravdu.

  2. Je mi moc líto miláčku, co zahynuli na elektrických drátech ,měli jen přes 2 měsíce života ,je to strasna bezmoc,do roku 2024 má být v naší republice vše zabezpečeno,vše nechávají na poslední chvíli,teď jsem četla ,že nejlépe si vede Jihomoravský kraj e-on,prý dráty zabezpeči a ještě dávají konzole ,údajně žádný mrtvý ptáček ,kde to ,tak je ...jenže capatka třeba sednou na drátech v jiné zemi ,tak to nikdy neskončí ,dokud nebudou všechny země ,je mi jich ,tak strašlivé líto ...😭😭❤️❤️❤️❤️❤️je super číst ,jde všude se pohybují ....jinak capulky jsou ve Staňkově,Rychnově ,Zirci a ještě jsou doma Lipanci....❤️❤️❤️❤️

  3. Pane Lukáši, Tomáši a spol. Děkuji za Vaše poutavá a poučná vyprávění, fotky i videa o čápech, sledovala jsem to celou dobu, co jste nás informovali.
    Vždy jsem se těšila na další příhody a mívala jsem hezké večery, místo televizních pořadů. Teď je mi smutno, ale nic nekončí a věřím, že
    i příští rok, až k nám čápi přiletí, budeme zase rádi sledovat jejich život na komínech Vaším prostřednictvím. Ještě jednou díky a mějte se moc hezky. 💕

  4. Mám radost, že jsme opečovávaní vašimi radami a naučeními. Budu se těšit na návrat "našich" čápů a přát všem čápům, aby se jim i v migraci dobře vedlo a zase nám byli partnery při jejich sledováním. Je to výborná věc, že nám jejich pobyt a vývoj zobrazujete a provázíte nás 🙂

  5. Moc děkuji za zajímavé informace. Škoda, že někteří jedinci nepřežijí.
    Ostatním držím palce ať se s nimi budeme moci radovat příští rok.

  6. Veliké díky za velmi zajímavé zprávy. Je vidět, že čápice klidně může mít o mnoho let mladšího partnera. Nebylo to i letos u Bohunky? Kolik je jí a jak starý je asi Bohdan? Připadal mi také o mnoho let mladší. Tolik radosti jsme letos měli s čapím pozorováním. Kéž bude příští rok hnízdo zase obydlené. 👍🙏

      1. Děkuji, tak již Bohunka není mladice. Doufejme, že se s Bohdanem příští rok zase vrátí a vychovají nová čápata. Dík ještě jednou za všechny zprávy. 🙏

  7. Děkuji za informace. Tabulka je úžasná, jak tam má skoro každý čapík svůj "životopis". Děkuji za všechny vaše zprávy, fotky a čas který tomu všemu věnujete! Iveta

  8. Pro paní Olson. Děkuji, to je přesně to o čem v mém komentáři píši. Mne se příspěvek pana Martina nedotkl, spíš mne udivila jeho reakce právě na odpověď p. Prouzy, který ač amatér, má obrovské znalosti o přírodě a hlavně, má plné srdce citu k přírodě a pokory k ní. I já jsem pro to, aby se staré poznatky doplňovaly novými, ale to neznamená, že ty staré zavrhnu. A věřte mi, že jsem opravdu šťastná, že v mladších generacích jsou lidé jako je pan Ronge, pan Prouza a mnoho dalších, nám neznámých, kteří nezištně pro přírodu a její obyvatele něco dělají. Za to jim patří velké DĚKUJI!

  9. Nechci řešit problémy dotčených - ať tak, či onak... Jsou to vždy pociťování velmi osobní a lidé, jichž se to dotýká, mají svým způsobem právo na výlevy citů... Našim "klukům" tak jim ve svém srdci říkám, přeji jen to dobré, děkuji jim za každé pozorování, za všechny ty zprávy pro nás nezasvěcené, podařilo se jim z nás mnohých "vychovat" obdivovatele a láskyplné pozorovatele života čápů, z nichž mnozí, stejně jako já, o jejich životě měli do nedávné doby jen matné představy...
    Vím dobře, proč jim děkuji, proč si jich vážím...
    Každá minuta plná informací, která kohokoliv druhého posune o kousek dál v poznávání světa nejen čápů, má velikou cenu... Nelze ji ani zhodnotit... Děkuji za
    každou její vteřinu, kterou nám tým, jenž pro nás připravoval všechny nové poznatky, daroval... Celému týmu přeji hodně zdraví, radost z tak bohulibého počínání
    a také, abychom mohli společně s nimi za čas na obloze pozorovat, že se nám naši čápi z těch dálek ve zdraví vrátili domů, do naší země...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00