Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Rodiče nespěchají

Letošní odlet mladých čápů proběhl velmi brzy, dospělí se však zatím k opuštění hnízd nemají. V okolí zatím není jediná lokalita, ve které by čápi úspěšně vyvedli mladé a již ji opustili. Na trutnovském pivovaru se dnes dokonce objevili Matěj i Majdalenka. Doma zůstávají rodiče ve Vlčicích, Mladých Bukách, Žirči i ve Slavětíně. Startovací okno s vhodným letovým počasím se otevírá od zítřka do čtvrtka. Pak prostor střední Evropy až do konce víkendu ovládne tlaková níže s bouřkami a trvalým vydatným deštěm. Zmizí čápi před tímto zhoršením povětrnostních podmínek nebo ještě nějaký čas vyčkají?

Dopolední přelety

Noc na pondělí byla skoro zatažená, s ranní teplotou slabě pod +15 °C. Oba čápi v noci stáli, Bohdan si nad ránem ulevil od vývržku. Hned potom si zaskákal radostí z příchodu nového dne a Bohunka se pustila do úklidu větví. Bohdan vylétl z hnízda až v 7:14, zamířil na loučku nad silnicí a nabral tam plný zobák sena. Za dvě minuty dosedl s nákladem zpět na komín. Tato aktivita byla opět důkazem, že trvalé opuštění hnízda se ještě nechystá. Bohunka odlétla v 7:58, Bohdan ji nenásledoval a zůstal na komíně sám. Poskočil si, předvedl nám svá mohutná křídla, zastrašoval a šlechtil se. Nakonec v 8:10 hnízdo opustil. Vrátil se po 80 minutách a někoho zastrašoval. V 10:54 znovu odlétl a usadil se na střeše chalupy nad horní silnicí, kde nejspíš trávila dopoledne i Bohunka. Společně tam seděli další hodinu a půl. Bohdan odstartoval ze střechy pryč a ve 12:29 přistál doma, Bohunka ho hned následovala.

Večer bez bouřek

Čas po poledni trávili spolu na hnízdě, zaklapali na narušitele a v 15:30 se vydali na lov. Na prázdném hnízdě se objevil konipas, poseděl si na vzdálenější straně ohrádky. Odpoledne bylo polojasné, teplota dosáhla až k +28 °C. K večeru se k Bohuslavicím blížily od jihozápadu slábnoucí bouřky. Než dosáhly Kafkova komína, zcela se rozpadly a na hnízdo dopadlo pouze několik kapek deště. Ještě před nimi se na hnízdo v 19:27 přihnali oba dva čápi, zaklapali na pozdrav a zaštěkali si při přehazování sena. Bohdan si po chvíli lehnul, ale kosmetická péče od Bohunky mu nebyla příliš po chuti. Raději tedy vstal a vzápětí slabě zapršelo. Už za šera se Bohdan i Bohunka věnovali úpravě svého zevnějšku a protřepávali si křídla. Na hnízdě stále zůstává ležet černý igelitový pytel, který donesl před týdnem Bohdan. Ano, už je to sedm dní od chvíle, kdy Radúz s Mahulenou vyrazili do světa.

I zezadu mi to sluší
Konipásek má jemný hlásek
Stále ještě jsme tu!
Bohdan v kosmetickém salónu

6 komentářů

  1. Rodiče nemají naspěch. Jak u lidí, když mladí opustí domov a rodiče se věnují sami sobě a odpočinku. Však si ho zaslouží za vynikající výchovu a péči o mladé, zvlášť o ty nemocné. Těším se teď z každého dne s nimi.

  2. Stejně nechápu, proč mladí odlétají dřív, když nemají zkušenosti. Může mi to někdo vysvětlit ? Dík

    1. Je to prostě vrozený instinkt a svůj skrytý smysl určitě má, i když nám možná přijde nelogický.

    2. Oni ti mladí ještě dál získávají zkušenosti v hejnech mladých čápů a učí se nezbytným návykům, navíc se asi ještě dokrmují. Krásnou fotku mám s obsazenými stromy v africkém zimovišti. Život s čápy mě baví a jsem ráda, že jsem si jeho pozorování vzala za svého nynějšího koníčka. Děkuji všem, kde se starají, abychom se o životě čápů dozvěděli co nejvíc. A taky se u hnízd s kamerami schází komunita podobných čapích fandů, kde se člověk dozví nejen o čápech, ale i o mnoha dalších věcech. A "modré klíčky" nám pomáhají, za což jsem hodně vděčná. I znalce a lidi v záchranných stanicích obdivuji a všem moc děkuji. Doufám, že s námi čapí rodiče ještě několik dní zůstanou - záleží to na zkušenostech z jejich života. Přeji všem ještě pár společných dní :-)))

  3. Mě také překvapilo, že děti, které nemají zkušenosti odlétají dřív. Asi s nimi letí nèkdo kdo tu cestu už zná. Myslím, že s rodiči by to bylo bezpečnèjší. Je to na nich, asi ví, co mají dělat a kam zamířit. Budeme jim držet palce, aby byli v pořádku. Vám děkujeme za perfektní slovní doprovod. 👌

  4. Děkujeme za krásné komentáře,videa a už se teším zas na 1.4.2023 .Uteklo to letos nějak rychle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00