Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Když děti odletí

Brzký odlet čápat z hnízda se projevil výrazným narušením denního režimu obou rodičů. Občas se zdálo, jako by nevěřili tomu, že zůstali na hnízdě sami. V bližším okolí setrvávají mladí čápi již pouze v Mladých Bukách a v Žirči. Naopak se na pivovarský komín dnes vrátili Matěj s Majdalenkou a náramně si tam užívali. Jak dlouho se ještě zdrží Bohdan s Bohunkou nelze říci. Mohou vyrazit už zítra, ale třeba až za deset dní. Proti minulým letům mají na odlet ještě dost času a nemají kam spěchat. Na druhou stranu péče o dvě čápata je nevyčerpala tolik jako v předchozích letech. Vzpomeňme, jak byl před rokem Bohouš pohublý.

Pořádek musí být

Bohdan i Bohunka zůstali celou noc stát, Bohunka náhle neměla koho pošťuchovat zobákem a rovnat mu pírka. Panovalo jasné a klidně počasí, k ránu se ochladilo k +8 °C. Nikdo komín neopustil, protože žádný hladový dračí řev nedráždil sluch a hladové zobáky nehrozily probodnutím. Místo toho začala Bohunka po 5:50 uklízet hnízdo. Bohdan si vzápětí lehnul, ale protože překážel, Bohunka ho stisknutím tlačítka zvedla. Když bylo hnízdo uklizeno, Bohdan si po sedmé hodině lehl znovu a Bohunka se věnovala čapí kosmetice. Když byla dostatečně krásná, znovu postavila Bohdana do pozoru.

Kluzké hnízdo

Po osmé hodině se pustili společně do přerovnávání ohrádky, poštěkávali nad větví, u které se nedokázali shodnout na jejím umístění. Celé dopoledne postávali na komíně, pozorně sledovali oblohu a čekali, zdali se nevynoří hladová dračí letka. Odpoledne si pro změnu lehla na chvíli Bohunka, Bohdan ji nechal ležet a dál sledoval okolí. I když na obloze přibývalo mraků, teplota vyšplhala až k +26 °C. Navíc foukal mírný severní vítr, ve kterém si občas čápi lehce poskočili. Ve 14:09 chtěla Bohunka konečně odletět z hnízda. Zabrala však tam prudce, že jí podklouzly nohy a zabodla se zobákem do ohrádky. Povrch hnízda totiž dráčata udupala natolik, že se po něm slabá vrstva sena smeká jako na ledu. Druhý pokus o odlet ve 14:21 se Bohunce už podařil a za malou chvíli ji následoval i Bohdan. Hnízdo zůstalo opět zcela prázdné, jen husy kejhaly zpovzdálí.

Návrat z večeře

Na večerní přílet jsme čekali až do 20:16, kdy se objevil Bohdan. Opět se někde brouzdal bahnem, o čemž svědčila nejen jeho obuv, ale i špinavý krk. Bohunka dorazila ve 20:29. Bohdan zalehl těsně před jejím příletem a v horizontální poloze setrval i po něm.

Bohdane, vstávej!
Zasloužilá máma
Nějak nám to hnízdo klouže

8 komentářů

  1. Bohunka s Bohdanem jsou v situaci rodičů když mladí opustí domov. Prázdno a smutno bez dětí. Takový je život. Zaslouží si teď pár dní oddechu před cestou na jih.

  2. Chci Vám mooc poděkovat za zábavné popisování čapí rodinky. Bylo to moc zajímavé a poučné. Konec je docela smutný. Ale přejeme celé čapí rodince krásný a klidný let a šťastný návrat. Vám velké díky a mèjte se moc pěkně. 👌❤️

  3. Dobré ráno u posledních společných čapích záběrů. Mladí odletěli a budou ještě čásek někde s dalšími mladými čápy na shromaždišti, doučí se co ještě neumějí, a odletí do zimoviště. Přeji jim bezpečnou cestu, když jim to pud velí. A příští šťastný návrat, i když asi ne na rodné hnízdo.
    Teď mají jejich rodiče čas si odpočinout, přepeřit a nabrat potřebné síly pro odlet na jih. Věřím, že zde ještě několik dnů v pohodě setrvají a budeme je ještě vídat. A číst si vzpomínky a koukat na ně. I za tento článek děkuji - slzy nepřicházejí, zdravá čápata mají život před sebou. Hodně potřebného štěstí a snad je někde po čase uvidíme :-)))

  4. Tomáši, Lukáši, pane Kafko a všichni ostatní, kteří nám umožňujete nakukovat do čapích příbytků, velký dík. Příští rok se zase sejdeme, budu se těšit. A občas stejně nakouknu i přes zimu. Mějte se fajn a na jaře ahoj.

  5. Bohunecko ,Bohdanku ,vím,že jste byli velmi smutní z brzkého odletu ,❤️❤️,necekali jste to, i přes slzy jsem se musela smát ,jak jsi Bohdanku igelitem zamával dětem na cestu , a vzpomněla jsem si na tvé zácatky,nošení flakot masa,stavení ohradky,jak jsi mne vždy rozesmál😀video rozloučení s dětmi moc pěkné ...jen mezi vámi nevidím žádnou lásku,žádné posilování vztahu ,žádné hopi,hopi ,snad ,ještě pár dnů zůstanete ,tedy Bohunciny pověstné hodinky mají ,ještě čas ...dali.,jste dětem to nejlepší ,jen škoda ,že nedostali v den odletu najíst,ale vy jste odlet nečekali...je mi moc smutno,že už sezóna pomalu končí ...🥲

  6. Moc hezké video o odletu mladých, dojemné loučení rodičů, až mám slzy nakrajíčku. Je to prostě nádhera a přejeme hodně štěstí a ve zdraví ať doletí a možná se nám za 3 roky vrátí. Vám děkujeme za články a videa. Zdravíme a příští rok zase na viděnou. 🍀🍀💖💖.

  7. I já souhlasím se všemi těmi milými a upřímnými komentáři všech fanoušků a moc děkuji všem těm, kteří nás denně poutavým vyprávěním a videí, informovali o žití čápů nejen v Bohuslavicích, ale i v okolí. Jsem ráda, že ve svém vysokém věku jsem se tolik krásného a zajímavého dověděla o čápech. Jako malá a mladá jsem se s čápi blíže nikde nesetkala, až později v lázních Bohdaneč, kam se každoročně na komín vraceli, kdy mě upotalo časté jejich klapání, hopsání atd., a až teď jsem pochopila důvod jejich projevů a to díky panu Prouzovi a jeho kolegům.
    Je mi smutno, že už přišlo rozloučení, ale věřím že občas se něco zajímavého budeme dovídat i nadále, že na sebe nezapomeneme a budeme se těšit na příští jaro a na to, jaká překvapení nám čápi připraví .

  8. Vážení přátelé,
    děkuji všem za tento nevšední zážitek. Tento komín a to co na něm děje sledujeme několik let a určitě se s mnohými z vás shodneme na tom, že čápi a jejich čápata nás dokáží tak vtáhnout do svého děje, že k nám pomalu patří takříkajíc do rodiny. Musíme taky přiznat, že jejich odlet, stejně tak jako letošní nenávrat Bohouše v nás vždy vzbuzuje otázku, zda je všechno a zda jsou všichni zdrávi a v pořádku. Více jak třicet let se zabýváme záchranou ježků a tak moc dobře víme jak těžké je obobí, kdy je vypouštíme zpět do volné přírody a stále si říkáme, zda jsme pro ně udělali všechno nejlepší, aby v přírodě přežili. Jak autorům, tak i všem ostatním, kteří čápům a nejen jim fandí přeji jen a jen vše nejlepší a na jaře se se těšíme na den, kdy tento komín opět ožije.....

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00