Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Večerní napětí

Druhý den se na Kafkově komíně bez dorostu nesl v podobném duchu jako ten první. Jen bedlivé pozorování oblohy dostalo obranný nádech, neboť nad úpským údolím přelétaly skupinky dalších čápů. Nejspíš mezi nimi byli i mladobučtí, kteří se dnes vydali na dalekou cestu. Neodletěli však všichni čtyři. Bobík utrpěl bolestivé řezné poranění pod pravou patou a zůstal proto zatím na domovském hnízdě. Na Trutnovsku tak je posledním čápětem, které nezahájilo podzimní migraci.

Přece se nepřetrhnu…

Pokračovalo příjemné letní počasí. Noc na středu byla jasná s ranní teplotou okolo +9°C, přes den se na obloze objevila kupovitá oblačnost a oteplilo se k +26 °C. Vše doplňoval slabý severovýchodní vítr. Bohdan s Bohunkou celou noc stáli, jako první ráno vylétla v 6:19 Bohunka. Za sedm minut byla zpět s kopou sena, na kterou si po rozprostření lehnul Bohdan. Zatímco relaxoval, Bohunka zápasila s velkou větví, která se jí zasekla o tyč bleskosvodu. Bohdan po 15 minutách sice vstal, ale do domácích prací se nezapojil.

Cizí předmět vyvržen

Bohunka znovu odlétla v 6:56, Bohdan o pět minut později. Za půl hodiny byla Bohunka ze snídaně zpět a následovalo velké šlechtění. Bohdan donesl další náruč sena, kterou musel sám rozestlat, neboť Bohunka opět opustila hnízdo. Když byl s prací hotov, těsně přes Bohunčiným návratem zalehl. Na protějším břehu řeky pod komínem vzplál oheň, stravující vyřezané větve. Z ohniště stoupal dým, který vítr občas zanesl i na hnízdo. Nevadí, uzené přece déle vydrží. Zbytek dopoledne strávili oba čápi na hnízdě, Bohdan vstal a též začal pracoval na zlepšení své vizáže. Bohunka vyplivla velký vývržek, ve kterém byl zapracován pás plastu. Bohunka ho později uklidila k okraji hnízda.

Velmi pozdní návrat

Ve 13:05 se ozval nad krajem důrazný klapot, po kterém Bohunka s Bohdanem odletěli z komína na pravou stranu. Za půl hodiny byli zpět, připraveni k dalšímu kolu obrany. Žádný potenciální zájemce o hnízdo neměl šanci. Odpoledne se situace uklidnila natolik, že bylo možné komín opustit. Bohunka i Bohdan si nejprve poskočili ve větru. Jako první pak odletěl v 16:13 Bohdan na svůj oblíbený dřevník pod horní silnicí, Bohunka vyrazila v 16:26. Oba následně zmizeli z dohledu, jistě na bohatá loviště. Večer pak vyzkoušeli naši trpělivost i duševní stabilitu, neboť se společně vrátili až ve 21:03. To už bylo slunce dávno za obzorem a obě kamery přepnuté do nočního režimu. S ohledem na blížící se úplněk Lukáš IR režim u 4K kamery dočasně vypnul.

Co kdyby jsi mi s tím pomohl?
Fuj, co jsem to jenom vyplivnula?
Jako exponát z Národního muzea

6 komentářů

  1. Bohunka - královna mezi čápicemi. Kolikrát si představuji, že bych chtěla být jako ona. Krásná, klidná, vždy ví, jak jakoukoliv situaci řešit, vyzařuje z ní jakási po lidsky řečeno, moudrost. No, nebylo by to krásné? Ale bohužel, jsem člověk, s chybami a úplně jinak nastavenými instinkty. A když píši o instinktech, dotknu se hnízda v Bukách. Tam, rádoby "odborníci", píší celkem nepěkně o Betynce a Bukáčkovi, že nenakrmí a nenapojí Bobíka. Ale myslíte, vážení, že až na dlouhé cestě Bobíka do zimoviště, ho potká nějaké "bebí", že pískne a rodiče ho přiletí nakrmit? Nene, teď už je vše na něm. Když si teď vybojuje odlet na jih, tak bude vědět, jak se má příště zachovat. A jen tak mimochodem, čáp vydrží bez potravy a vody 4 - 8 dní! Nejdříve si o čápech něco nastudujte, a potom můžete psát. A ještě, pokud má Bobík zapíchnutý trn nebo třísku, tak počítejte se mnou: než se rána sesbírá, trvá minimálně 3 dny, než vyteče hnis a rána se vyčistí, trvá dalších 3-5 dní. Je toho tolik, co bychom se od čápů mohli učit. A tak jim přejme, aby byli vždy v bezpečí a dělejme i my pro to vše, aby tak bylo.

  2. Klidný den na hnízdě a nabírání sil na cestu na jih. Jak dlouho asi do odletu. Krásné fotky, ta poslední je nejhezčí.

  3. Bohdanku ,ty lumpiku ,to necháš dámu tahat větev a jen ,tak si ležíš 🤣,Bohunecko ,ještě ,že jsi to ze sebe dostala ,ty plasty jsou peklo... nádherna fotečka ,exponát z Národního muzea 😄,srdíčka šťastnou cestu ke svobodě a dospělosti ,Pindo , Myšpulínku,Fifinko dávejte na sebe pozor ❤️❤️ještě se musíte hodně učit ❤️,Bobicku,moc si přeji,ať se nožička za pár dnů uzdraví a dozenes ,nekde sourozence,nebo nové kamarády na dalekou cestu a ,ať nebudeš muset do záchranné stanice ..❤️

  4. Krásná fotografie, Bohdan i Bohunka odpočívají před dlouhým letem, doufám, že čápata si našla kamarády a letí spolu, věřím, že se na jaře vrátí do svého rodného hnízda.
    Autorům patří velký dík za vše, co i pro nás dělají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00