Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Senoseč

Začíná se blížit čas kroužkování čápat. Dnes večer nám to jasně dokázal Radúz svým nebojácným postojem při blízkém průletu volavky okolo hnízda. Pasivní obranu začíná zvolna nahrazovat aktivní, i když na povel rodičů ještě oba přecházejí do akineze. Též nastalo období senoseče, které rozšíří a pozmění potravní nabídku v okolí hnízda.

Úterý 14. června – Bohdan na nočním tahu

Po dvaceti dnech Bohdan opět strávil noc mimo domovské hnízdo. Odletěl v pondělí večer ve 20:41 a vrátil se následujícího dne v 5:17. Jelikož jsou již čápata dost velká a nepotřebují na noc zakrývat, nebyla jeho noční nepřítomnost problémem. Počasí bylo stabilní a Bohdanovy výlety již známé, nebylo se tedy o co strachovat.

Přes noc panovalo skoro jasno, což společně s včerejším přechodem studené fronty znamenalo poměrně chladné ráno. Teplota klesla až k +6 °C. Když toulavý otec ráno dorazil s větví v zobáku a vyklopil čápatům snídani, z hromádky žížal stoupala pára, jako by byly právě odstaveny z plotny. Po snídani vypukla na komíně ranní stavební aktivita. Bohdan dotáhl na komín poleno, které směle sneslo srovnání s legendárním Bohoušovým vítězným doutníkem. Následovala větev delší než průměr celého hnízda.

Mladí čápi nadále trénovali vzpřímený stoj a zkoušeli mávat křidélky. Bohunka si nejprve klekla a posléze ulehla mezi mládež. Ta se k  ní přitulila a chtěla se pomazlit. O chvilku později se z oblohy snesl cizí čáp bez kroužku a suverénně zamířil k hnízdu. Vypadalo to, že na komíně přistane, ale přítomnost Bohunky ho od tohoto úmyslu odradila. Kolem poledne opět někdo rušil klid, Bohdan se musel vrátit k obraně.

Během odpoledne a večera byl na komíně klid. Obloha byla polojasná, pofukoval západní větřík a teplota se pohybovala okolo +20 °C. Mahulena byla natolik hladová, že okusovala opakovaně Bohunce pařátek. V 18:50 přinesl Bohdan dvě obrovské myši (mladé potkany), které však byli nad síly čápat. Proto je zrecykloval a nabídl o hodinu později. Většího z hlodavců do sebe nakonec nasoukal Radúz. Mahulena si spravila chuť žížalami od Bohunky po 20:15. Oba čapí rodiče pak již zůstali na hnízdě a věnovali se jeho úpravám.

Středa 15. června – čapí loučka pokosena

I další noc byla jasná a klidná. Ráno bylo opět chladné s minimální teplotou okolo +6°. Přes den pak bylo skoro jasno a příjemných +24 °C. Ideální počasí pro zahájení senoseče. Z hnízda jako první vyrazila Bohunka ve 4:26, vrátila se s větví za necelou půlhodinu. Snídani však podávala až po šesté hodině. Když potomstvo vylezlo z postele, Bohdan hned naklepal senné peřiny. Bohunka přinesla i čerstvé.

Draci už začínali opět kvičet hlady, a tak jim máma zacpala zobáky pořádnou náloží kobylek. Bohdan je vyznavačem masitější stravy, a tak donesl dopoledne několik myší i potkanů. Po vydatném jídle se dostavila žízeň, napájení dnes zahájil jako první Bohdan. Poté nastal čas na odpočinek, při kterém Bohdan málem zalehl Radúze. Bohunce pak oba potomci předvedli, jak dobře dokáží stát na vlastních nohou. Radúz již zcela bez problémů, Mahulena si ještě musí pomáhat křidélky nebo zobákem.

Krátce po poledni donesla Bohunka další vodu, a to dvakrát po sobě. K svačině pak do hnízda vysypala další hromádku zelených kobylek. její další let vedl opět k řece, avšak tentokrát za účelem koupele. Nemohla si ji však plně vychutnat, neboť se musela vrátit k obraně hnízda před nám neviditelným narušitelem. Doma si pak máváním křídly sušila peří.

Na čapí loučku u řeky náhle vjel Zetor a zahájil sečení trávy. To bylo něco pro Bohunku. Okamžitě zamířila dolů a za chvíli jsme ji mohli spatřit sbírat “zetorky” hned vedle traktoru. I Bohdana lákala vůně čerstvě pokosené trávy, ale statečně odolával a hlídal čápata. Avšak ve chvíli, kdy se Bohunka vznesla z louky to už nevydržel a slétl pod komín. Na louce se nejspíš pohybovali i cizí čápi, možná Matěj s Majdalenkou. Proto se na Kafkově komíně často zastrašovalo.

Bohunka nakrmila čerstvými kobylkami, Bohdan vyklopil větší kus masa. Zbytek dne probíhal v poklidu za hnízdoválení se čápat pod bedlivým dohledem rodičů. Ve 20:10 prolétla těsně okolo hnízda volavka. Do obrany se poprvé zapojil i Radúz, který bojovným postojem podpořil Bohunku.

Bohdan a trofejní poleno
Bohunka s čápaty
Neznámý zvědavec
Už stojíme oba
Maximální rozpětí
Bohunka na “zetorkách”
Nový obránce hnízda

9 komentářů

  1. Nádhera, je to počteníčko, skvělý večerníček před spaním. Díky, čtu pravidelně. B.

  2. Velké poděkování...Zase se začínáme radovat, že Bohunce a Bohdanovi s Radúzkem a Mahulenkou se daří... Věřme, že zlé je zažehnáno... Žasnu, jak jsou v těch záběrech čápata veliká a baculatá, je vidět, že jsou dobře živená, mohou tak mnohé překonat...Matko přírodo, prosíme, pomáhej...

  3. Přidávám se k dalším vděčným čtenářům .Každý večer čekám na podrobný “report” z hnízda. A pokaždé je to milé a příjemné počtení. Díky! Lenka

  4. Další vtipně popsaný děj na čapím hnízdě. Neuvěřitelná IT technika, mi zprostředkuje na dovolené v Norsku, sledovat čapí život v Čechách. Těším se, že po tragických událostech je na hnízdě klidný život.

  5. Krásný barvitý záznam událostí na komíně i mimo něj. Líbí se mi rozmanité použití výrazů ze života čápů - žížaly odstavené z plotny - a mnoho dalších příjemných výrazů. Krásně píšete o klidném dni na komíně. Děkuji za zážitek :-)))

  6. ...děkuji velice za “večerníčky” alespoň trochu jsem v - obraze - neb pro pracovní vytížení nelze mi sledovat celodenní dění na hnízdě ...děkuji

  7. Moc hezký se to čte.Už se zase těším na další článek.Moc děkuji za takové počtení.Akorát mám problém,ačkoliv čápy sleduji už několikátou sezonu, nevím co to jsou zetorky.Má to asi něco společného s traktorem Zetor co po něm zůstane po sečení?

    1. Čápi velice často a rádi sbírají potravu zpřístupněnou činností zemědělských strojů při sečení trávy, vláčení, podmítání nebo orbě. Jedná se o různé hlodavce (myši, hraboše), hmyz (brouky, kobylky) i plazy (ještěrky a hady). A protože u takových prací bývá často nutný traktor a jeho nejznámější tuzemská značka je Zetor, označení bylo nasnadě...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00