Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Neodbytná poštolka

V posledním týdnu snad nebyl jediný den, ve kterém by nezapršelo. Ani pondělí se v tomto ohledu nestalo výjimkou. Ranní vytrvalý déšť nahradily odpolední krátké přeháňky a podvečerní bouřka. Na druhou stranu aspoň neměli čapí rodiče problémy s krmením stále dravějšího potomstva. Jeden ze skutečných dravců dnes navíc opakovaně prověřil bdělost dozoru na hnízdě.

Ranní zálivka

Do prvního dne nového pracovního týdne jsme vstoupili pod zataženou oblohou, ze které začalo po 5. hodině ranní vytrvale a občas i vydatně pršet. Teplota se v průběhu dne pohybovala mezi +5 °C a +15°C, při přeháňkách dočasně klesala. Těsně před 18. hodinou zasáhla hnízdo svým okrajem slabší bouřka.

Bohdan vyrazil pro snídani ve 4:40 a zůstal mimo hnízdo po celou dobu trvání deště. Hladová čápata se mezitím strkala pod Bohunčiným deštníkem. Nad lesem se při dešti vinul mlhavý pás, když se v 7:45 Bohdan vrátil s žížalami pro nenasytné zobáčky. Bohunka se hned také vydala na ranní nákup. Déšť ustal a druhá snídaně se podávala krátce po deváté hodině.

Dračí pokroky

Prvorozený po svačině ukázal, že už umí chodit na nočník mimo jamku. Vycouval na její okraj a vypálil mohutný čápanec. Následovala žížalí svačina od Bohdana, který si následně na malou chvíli lehnul na hnízdo vedle dračince. Bohunka donesla seno, Bohdan větve. K obědu podávala Bohunka hady, nejmenšímu zabavila příliš velké sousto. Tomu se mateřský zákrok pranic nelíbil a svou nelibost dal jasně najevo.

Souboj “dravců”

Po poledni se k hnízdu přiblížila zvědavá poštolka, ale proti ostražité Bohunce neměla šanci. Znovu prověřila pro změnu Bohdanovu pozornost v 15:24. Ani on nezaváhal a poštolka jen těsně unikla. Mezitím dorazila nad hnízdo první přeháňka, zatímco pod komínem vrčel malotraktor sekající trávu v areálu továrny. Nejmladší čápě dostalo šanci spravit si chuť hadem od mámy a také ji plně využilo. Při následující silnější přeháňce posloužila Bohunka jako deštník. S růstem čápat bude stále obtížnější je efektivně zakrýt. Další přeháňka byla srážkově vydatnější, s dráčaty ji na hnízdě prožil pro změnu Bohdan.

Večerní bouřka

Odpolední svačinku donesla Bohunka, sestávala hlavně z ještěrek a brouků. Z rodičovského zobáku vypadl i na hnízdě dosud nevídaný hlemýžď. A protože vápník je důležitý pro správný vývoj kostí, zmizel šnek i s ulitou v bezedném hrdle největšího draka. Obloha náhle potemněla a v 17:55 poprvé zahřmělo. Přes Kafkův komín přešla krátká, ale vydatná bouřka. Před větrem a deštěm ochránila čápata Bohunka. Za půl hodiny bylo po všem a nad hnízdem se rozklenula večerní duha. Zatímco se Bohunka sušila, na komín dorazil Bohdan s večeří. Vypadalo to na částečně povařeného pstruha. Před osmou hodinou večerní přinesla něco na zub i Bohunka, největší sousta ukořistilo opět nejmladší čápě. Bohdan ještě zmizel pryč, zatímco se Bohunka věnovala úklidu hnízda a čištění čápat. Z pozdní večeře se vrátil za červánků ve 21:08.

Na záchod už chodím mimo jamku
Souboj dravců I.
Souboj dravců II.
Pod máminým deštníkem
Duha po večerní bouřce

 

5 komentářů

  1. Opět důvod k radosti a potěšení... Není nad ty pudy a také již životní zkušenosti...Skvělá rodinka čápátek...A Bohdanovi se musím omluvit, zprvu jsem pochybovala, ale všechny nás přesvědčil, že jsou s Bohunkou skvělí rodiče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00