Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Bojovnice Bohunka

Původně jsem nepočítal s tím, že by si dnešní den zasloužil písemný souhrn. Avšak člověk míní, čápi mění. Začalo to ranními událostmi v Mladých Bukách a skončilo čapí bitvou na Kafkově komíně. Pokračující jarní migrace přináší na počátek letošní sezóny neočekávané zvraty a překvapení. Co platilo včera nemusí již dnes platit. A jaké události tedy přinesla neděle?

Krasoň se mění v Bohdana

Noc na Kafkově komíně byla suchá a studená, ráno měli oba čápi ojíněná záda. Byla to první noc, kterou strávila Bohunka s Bohdanem “Krasoněm” společně na hnízdě. Rozhodl jsem mu dát toto jméno, aby neměl pouze přezdívku. Zachovává tradici kořene BOH odkazující na Bohuslavice a jedná se o tradiční mužské jméno. Bohdan opustil hnízdo jako první v 6:01 a po chvíli se vrátil s velkou větví. Celé ráno a dopoledne oba létali do terénu a nosili větve i podestýlku. Práci Bohdan prokládal opakovanými skoky na Bohunku. Za chladného rána se na hnízdo snášely sněhové vločky, až během dne vykouklo slunce zpoza mraků. Oba čápi si na sebe více a více zvykali a odpoledne trávili více času mimo hnízdo. Mimo jiné byli pozorováni na místním fotbalovém hřišti.

Falešná Bohunka a Bohdan

V 17:18:42 přistála na hnízdě “Bohunka”, zaujala obrannou pozici a začala odstrašovat. O chvíli později dosedl na hnízdo “Bohdan”. Když se uklidnili, “Bohunka” si lehla a “Bohdan” ji pošlapal záda. Pokus o páření tímto způsobem se opakoval ještě jednou. Bdělost pozorovatelů byla ukolébána a nikdo si nevšiml toho, co bylo zpětně náhle zcela zjevné. Samice totiž měla kroužek na levé noze a chyběla jí bílá letka. Samec měl naopak kovový kroužek dole na pravé noze. Na hnízdě se chovali jako doma. Pouze některým bylo podivné, kde se stihli ušpinit. Pravda vyšla záhy najevo

Bohunka jde do boje

Po necelé čtvrthodině pobytu oba čápi zbystřili pozornost. Nebezpečí ve vzduchu! Na hnízdo zaútočil cizí čáp s ELSA kroužkem! Co se to zatraceně děje? Útočí i další čáp! Všechno je náhle jinak. To pravá Bohunka se vrátila, rozhodnuta dobýt své hnízdo zpět. Vrhla se na komín a zaútočila na čápa. Ten netoužil po zásahu ostrým zobákem a skočil dolů z hnízda. Jak to uviděla čápice, nečekala až Bohunka klovne i do ní a prchla sama. Vzápětí se přihnal Bohdan, do kterého se Bohunka v zápalu boje také pustila. Až klapání a chvat zobákem zchladil její bojovnost. Cizinci zkusili další nálet, ale na Bohdana si čáp již netroufl a čápice pouze obletěla komín. Ještě několik letů okolo a zmizeli pryč. Na komíně se slavilo první společné vítězství. Pozdě večer pak ještě Bohunka letěla pro něco k snědku, zatímco Bohdan se oddával hnízdoválení ve sněhové přeháňce. Vrátila se až za šera ve 20:12.

Zatímco na pivovaru…

Na Kafkově komíně se nám nepodařilo odečíst kroužky návštěvníků, ale brzy jsme dostali druhou šanci. Po prohraném boji se krátce po 18. hodině objevili oba dva na pivovarském komíně v Trutnově. ELSA kroužek samičky nesl kód CZP CA658. Odečet jsem odeslal do Prahy, ale na internetu se nám předem podařilo zjistit, že se jedná o čápa ročník 2017 z hnízda v Chodové Plané na Tachovsku. V registru hnízd je dokonce vyfocená jako mladé čápě. Kovový kroužek samce se bohužel odečíst nezdařilo.

Mladobucká telenovela

Betynka se stále nemohla smířit s tím, že si Bukáček přivedl jinou partnerku a opakovaně zalétala k hnízdu do Mladých Buků. Bukáček ji tam ale nestrpěl a večer se na hnízdě strhla bitka. V jejím průběhu někam zmizela letošní nová Bukáčkova družka Filoména. Bukáček strávil noc na hnízdě sám, přičemž vedle na komíně seděla Betynka. Ráno se znovu pokusila na hnízdě přistát s větví, ale Bukáček byl neoblomný. Až na několikátý pokus se jí podařilo na hnízdě setrvat. Došlo i na pokus o páření, ale Bukáčkův zobák sevřený kolem Betynčina krku byl výmluvným gestem. Po dalším čase se projevy agrese zmírnily natolik, že Betynka mohla zůstat na hnízdě bez napadání. A jak se zdá, už to tak zůstane. Pravděpodobně vznikl staronový pár, který letošní sezónu prožije v Mladých Bukách. Pivovarský komín je tak k dispozici pro jiné čápy.


 

Falešná Bohunka a Bohdan
Bohunka jde do boje!
Cizinci v Trutnově

17 komentářů

  1. Nádhera. 🙂 Děkuji za krásný Večerníček. Skládá se nám to jako puzzle. Ještě by nový páreček měl zůstat na trutnovském pivovarském komíně a nemělo by to chybu. Zůstává jen jeden otazník, který to trošku kazí-kde je Bohouš?

  2. Dobrý večer, možná bych to někde našla, ale zeptám se: Bohoušek se letos nevrátil a Bohunka má nového partnera nebo jsem to popletla? Děkuji za odpověď.

  3. Dobrý večer, máme úplnou kovbojku to jsou pěkné zmatky napínavé a tak snad bude dobře moc děkuji za krásné psani i videjka.

  4. Já mám hlavu pořádně zamotanou. Dala jsem vědět a rozeslala zprávu a vídea krajanům tady ve Švédsku, že Bohoušek otálí s návratem a že jeho místo zaujal Krasoň. Dělala jsem si starosti kde Bohoušek je. Tak to ten Krasoň je Bohdan/Bohoušek? Prosím o potvrzení. Dík za zprávy z dalších hnízd.

    1. Teď jsem se v jedné odpovědi od Tomáše dočetla, že Bohunka má jiného frajera. Co udělá, jestli se ten pravý Bohdan/Bohoušek vrátí?

      1. Kluci se poperou. A Bohunka se k jednomu z nich přikloní. Tak tomu bylo předloni s Melírkem. Bohouš pak "očuchal" snesená vejce, rozhodl, že první dvě nejsou jeho a šup s nimi dolů z komína. Udělali si jich i tak s Bohunkou dost. 🙂

      1. Děkuji, ke konci jsem si to v hlavě srovnala. Jste oba s Lukášem jedineční. Děkuji. Děkuji i za předání mého mailu což vedlo ke koupi krásného kalendáře. 🙏

  5. Včera jsem sledovala všechna hnízda a ještě že byla neděle. Nakonec mám i díky tomuto Večerníčku jasno, ale nejistota dál trvá. Kde se asi toulá Bohoušek? Teď poletím na komín do Trutnova, budou-li tam ti co včera odpoledne. A děkuji za krásné popsání včerejších přesunů ☺

    1. Ha, ha. …,teď poletím na komín do Trutnova…Taky lítám z hnízda na hnízdo, je to milá zábava!👍

  6. Moc krásné. Děkuji za pěkné čtení....a hlavně našim čápům přeji pěkný pobyt u nás.

  7. Krásně popsané, děkuji. Docela mne překvapuje chování Bohunky. Doposud vždy, když přiletěla na hnízdo, tak v krátké době měla vyhloubenou jamku na vejce a pěkně vystlanou. Letos jakoby se na hnízdění nechystala, je to zvláštní. A právě u ní mne to udivuje, protože je to zkušená čápice a nebo je to právě tím, že je zkušená? Divné, opravdu. Další co mne znepokojuje je to, že Bohdan létá za potravou jen výjimečně sám, to by mohl být problém, až bude potřeba krmit mladá čápata. Rozhodně si myslím, že nebude jako starostlivý Bohoušek, ale to ukáže čas. Čím víc Bohdana pozoruji, tím víc se mi podobá loňskému Kubíkovi z Trutnova. V každém případě je úchvatné je sledovat.

    1. Jamku začne vystýlat až těsně přes snesením prvního vajíčka. Ze začátku Bohdan bez Bohunky nedal ani ránu, ale už se to taky mění. Teď na hnízdě pracoval dobu úplně sám.

  8. Doufám, že je změnám konec, tedy až na návrat Bohouše, jinak se v tom úplně ztratím:-). Na druhou stranu pokud se vrátí Bohouš, tak mi bude zase líto Bohdana. Je to zmatek v hlavě. Moc děkujeme za večerní počtení:-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00