Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Poděkování za spolupráci

Třetí rok sledování čapího života přinesl rozšíření naší pozornosti na další hnízdo, stejně jako další nárůst počtu čapích přátel sledujících naše přenosy. Stejně jako v minulosti bych rád poděkoval všem, kteří tyto aktivity umožnili nebo se na nich nějakým způsobem podíleli. Jednalo se jak o instituce, tak jednotlivce – a především těch proti předchozím letům opět přibylo.

Bez spolupráce s firmou KARA Trutnov, a.s. by pokračování vysílání z “Kafkova komína” nebylo možné. Díky staronovému majiteli panu Zdeňku Rinthovi byl podnik zachráněn před krachem a my tím pádem i před potenciálními problémy s přenosem. Nové vedení firmy je čápům i nadále nakloněno, případný nutný výstup na komín (údržba, kroužkování) není po předchozí domluvě omezen.

Po rychlé dohodě s pivovarem Krakonoš spol. s r.o., jmenovitě s ředitelem panem Karlem Jankem, mohl na jaře začít druhý přenos z čapího hnízda v kvalitě 4K. I zde je možné vystoupat na komín kdykoliv by to bylo nutné.

Zcela zásadním předpokladem pro fungování přenosů je účast firmy HD Internet s.r.o, jenž poskytuje své technické prostředky a síťovou infrastrukturu. Každému je zcela jasné, že především bez Lukáše Rongeho by žádné čapí přenosy nebyly. Lukáš věnoval množství času (i mimoslužebního) správě a údržbě fyzického zařízení i programovému vybavení. Neváhal zasáhnout, kdykoliv to bylo třeba. Například při večerní havárii serveru pár minut před snesením prvního vajíčka nebo při výpadku dodávky elektrické energie. Zároveň se také staral o servis webových stránek.

Patron našeho hnízda Petr Kafka letos zdolal oba sledované komíny, podílel se na kroužkování čápat v Mladých Bukách, Batňovicích i jinde. Zároveň spolu s námi sledoval průběh hnízdění a spolupracoval na hlášení odečtů kroužkovaných čápů.

Proti loňskému roku jsme se opětovně dostali do kontaktu se Záchrannou stanicí JARO Jaroměř, konkrétně pak s Davidem Čípem. Ten vystoupal na pivovarský komín, aby zbavil čápata namotaného provázku. Sledovali jsme samozřejmě i aktivity této organizace v Mladých Bukách.

Za mediální pokrytí čapího tématu též děkuji regionálnímu zpravodajskému serveru Trutnovinky. V jeho rámci vyšla řada článků o dění na hnízdech a čápům byla věnována podstatná část červencového vydání Magazínu. Na vlnách éteru se na šíření slova o našich čápech často podílel Český rozhlas Hradec Králové, jmenovitě především Pavla Kindernayová.

Vzpomenu zde i zesnulého pana Řezníčka z Batňovic a jeho rodinu, jejíž členové převzali péči o tamější čapí hnízdo a umožnili nám i letos kroužkování čápat.

Doplněno Lukášem Rongem: Je naprosto nutné, abych zde uvedl i Tomáše Prouzu. Člověka, výborného meteorologa-pozorovatele a skvělého kamaráda, který čápům prakticky zcela propadl, obětoval jim spoustu svého času a bez kterého by nikdy nevznikly tyto stránky, které poskytují radost a ponaučení tolika lidem. Ani ve snu by mě při tvoření tohoto projektu jako je pozorování čápů na komíně firmy KARA v Bohuslavicích webkamerou nenapadlo, kolika lidem tím uděláme radost a právě Tomáš je naprosto klíčovou osobou v tomto projektu, protože jeho články s naprosto bravůrní češtinou a skvělým obsahem jsou zcela mimořádné. Děkujeme Ti Tome všichni !!

„Spolek čapích přátel“

V tomto odstavci bych rád zmínil ty, kteří se rekrutovali z prostředí našeho společenství:

Irena Najmanová –  bydlící nejblíže hnízdu, již třetím rokem zajišťující pozorování v okamžicích a místech, kdy je kamera slepá (sezení čápů na střechách či lampách), spoluorganizátorka letošního setkání na čapí loučce

Hana Kučerová – aktivní pozorovatelka čápů, monitorující i další hnízda v širším okolí, často fotografující naše čápy na hnízdě i mimo něj, hledačka ztraceného Kuby

Miroslav „Lokeťák“ Rezek – znovu několikrát cestoval přes půl republiky, aby nám přinesl krásné fotografie a videa z našeho komína i okolí. I letos spočetl kolik čeho zmizelo ve dračích chřtánech a podílel se i na sledování letů mladých čápů. V druhé polovině sezóny se stal moderátorem chatu na YouTube.

Dalibor Zvoník – moderátor facebookové skupiny a tvůrce vícejazyčných videozáznamů, spoluorganizátor srazu na čapí loučce

Lucie Páchová-Porter – moderátorka facebookové skupiny, spoluorganizátorka srazu na čapí loučce

Jana Niklová – podílela se na sběru statistik letů mladých čápů a vytvářela soupisy zajímavých událostí na hnízdě

Danutka N – od druhé poloviny sezóny moderátorka chatu na YouTube, dohlížející i na dění v hnízdě na pivovaru

Zdena „Rikina“ Lédlová – zapojila se do sledování letů mladých čápů, a po jejich odletu pátrala po migrujících čápech v širokém okolí svého bydliště

Josek Ščípa alias Pepík Básník – autor čapí poezie a malovaných kamínků

Blanka Hakenová – celoroční sběratelka čapí poezie pro následné zveřejnění na webových stránkách

Zdena Té, Věra Vydrová – moderátorky facebookové skupiny

I v letošním roce si zaslouží poděkování celá komunita čapích přátel, která se i přes náročné období (úhyn Pětníčka a dění v Mladých Bukách) dokázala chovat slušně a racionálně (až na pár výjimek, které však nepatřily ke skalním příznivcům). Osobně děkuji těm, kteří mě podpořili ve chvílích osobních problémů. Věřím, že nám to spolu vydrží v tomto ohledu i v následujícím roce.

48 komentářů

  1. Já píši vám, co mohu více? Co mohu ještě dodati? Pomohla jsem si Puškinem, ale dodávám - obrovské díky všem, všem, všem!!! Už se těším na jaro. Snad ti krasavci nepoletí přes šílený Libanon a dokáží se nám vrátit!
    M. Vokrojová

  2. Chtěla bych tímto moc poděkovat hlavně Tomášovi, Lukášovi, bez Vás by nebylo nic. Hoši, jste Super👍.
    Jinak děkuji všem jmenovaným, a všem kteří jsou na chatu, i sledujícím co nepíší, jste všichni príma, a už teď se těším na jaro, až přiletí B💞B.
    Díky, Díky,Díky všem. Milena

  3. Připojuji se s poděkováním pro všechny . Opravdu jsem nadšená z dění na čapích hnízdech, informacích o životě tak krásných stvořeních - čápech. Úplně nás to doma všechny pohltilo a nakazila jsem sledováním spoustu přátel. Těšíme se na příští jaro . Díky za nádherné chvíle . 👏😉👍.

  4. Děkuji všem, všem, všem...S čápy jsem zažila nejkrásnější rok svého stáří...Nemohu se dočkat, až přiletí... Tolik jim e srdce přeji, aby se k nám vrátili...Miluji je...

  5. Dobrý večer, chtěla bych také moc všem poděkovat za tu úžasnou práci co jste pro nás ostatní udělali a umožnily nám prožít část jejich čapích životů!! Mnohokrát děkuji!

  6. Přidávám se také k tomuto krásnému poděkování a to úplně všem!!!!! Nejvíce ale přeci jenom děkuji Tomášovi Prouzovi a Lukášovi Rongemu. Jste opravdu skvělí oba a moc moc moc děkuji za vše, co jste pro nás pozorovatele udělali. Děkuji !!!!!

  7. Obdivuhodné a velmi záslužné konání všech čápologů okolo komínů ,ale i ostatních milovníků přírody a rozumných komentátorů.Nezbývá než od srdce poděkovat a popřát vzájemné -jen tak dál.

  8. Tomáši, moc hezky napsané. Také všem moc děkuji za krásné chvíle s vámi a že jste mě na jaře přijali do Vaší skupiny přátel. Je mi s vámi opravdu moc dobře. Člověk přijde na jiné myšlenky a zapomene na chmury a starosti. To vše i díky výše zmíněným i nezmíněným lidem. Tomášovi za krásné popisování událostí na hnízdech a Lukášovi za kamerové přenosy. No prostě všem co posíláte fotky.
    Podniku KARA a pivovaru v Trutnově přeji hodně úspěchů v podnikání a dík za čapí hnízda.
    Moc se těším na jaro na přílet Bohunky, Bohouška a také Betynky. Ta mi také hodně přirostla k srdci. Přeji jim šťastný let a hlavně krásný život v té daleké Africe.
    Moc všem děkuji Babulinka-Ina z Brna

  9. I já se připojuji s díky všem jmenovaným, které propojuje Tomáš Prouza. Účastnila jsem se dění, a to pasivně, pouze ve dvou skupinách: tady a v Mladých Bukách. Připojovala jsem se sice několikrát denně, ale vždy jen krátce, a pro mne bylo a je nejdůležitější, že sice občas docházelo k nějakým nedorozuměním, ale nezaznamenala jsem žádné osobní výpady, sprosťáctví nebo pohrdání. Nejednalo se jen o čápy; vždy tam hrály roli osobní vztahy - a důvěra. Nemůžeme nahradit ty, které Tomáš jmenoval. Můžeme se ale spolupodílet na této skupině. Dřív, za mého mládí, se tomu říkalo "ostrůvky pozitivní deviace". Pro přírodu, pro čápy, pro nás.
    (Omlouvám se za trochu toho patosu; ono mi to jinak nejde.)

  10. JJá ještě připomenu krásné čtení v Trutnovinkách o čápech a rozhovory s lidmi,kteří se o ně starali.Je krásný námět do vyučování přírodopisu ve školách.Jsem pyšná na všechny
    lidi,kteří se dokázali nadchnout pro záchranu čápů.
    A největší dík patří Tomáši Prouzovi,věřím,že si na něho vzpomene i zastupitelé města Trutnova Čestným uznáním.Mnoho uspěchů přeji všem v příštím roce a velký dík za čápy.

  11. Také se připojuji k poděkování! Sledování několika čapích hnízd a příběhů jejich osazenstva mne již po několikátý rok velmi obohacuje. Už teď se mi po čápech stýská.

  12. Děkuju všem kteří se podílely na tomto projektu. Sledování čapího života on line mě přineslo mnoho pozitivního i v otázce ochrany životního prostředí která přímo souvisí s životem čápa bílého i všech živočichů. Dále bych chtěl poděkovat za odborné komentáře které podpořily dané události během hnízdění. Budu se těšit na příští rok, na jaro kdy se nám vrátí Bohunka a Bohouš s Bohuslavického hnízda,ale taky nesmím zapomenout na Betynku v Turnovském hnízdě a posléze na Bukyho a Markétku v Mladých Bukách. Děkuji s pozdravem René Rytíř

  13. Díky za možnost sledování rodinek čápů v letošním roce. Těším se na příští rok.
    Pouze bych se rád zeptal, zda se podařilo zjistit příčinu úhynu modřinek na dalším sledovaném místě.

  14. Všichni milí čapí přátelé, jmenovaní i nejmenovaní. Ukáply mě slzy, když jsem si přečetla kolik dobrých lidí spolupracovalo, abychom my ostatní měli možnost se přidružit do čapího světa. Mně, která žije daleko od českého domova, to dalo zvlášť mnoho krásných zážitků. Děkuji všem.❤️❤️

  15. I já se připojuji s obdivem a poděkováním všem, kteří nám dokázali zpříjemnit letošní rok.
    Od pana Prouzy bych si moc ráda přečetla knížku s čapími a nebo i s jinými příběhy. 🙂

  16. Všem Vám moc děkuji za možnost čápy sledovat, jste úžasní❤️ Ani nevíte jak moc bych si přála moci vylézt k nějakému hnízdu a být u kroužkování nebo dát malým rybičky 😍❤️

  17. Své veliké díky za všechno jsem už vyjádřila několikrát, ale přesto to udělám dneska znovu. Moc a moc děkuji oběma pánům Tomášovi a Lukášovi za všechny ty krásné i smutnější chvíle na hnízdech jimi zprostředkované. Speciální dík bych chtěla vyjádřit Lukášovi za jeho slova věnovaná literárnímu tvůrci "Večerníčků", jimiž, myslím, vyjádřil nejen myšlenky svoje, ale i většiny čápomilí rodinky(moje určitě!).Dalším zmíněným i nezmíněným patří dík samozřejmě bez debat také!Byla jsem jen tichým pozorovatelem, přesto jsem měla pocit, že k vám všem tak nějak prostě patřím. Slibuji, že zůstanu věrná;-) Už teď se těším na jaro a návrat našich zlatíček.

  18. Děkuji všem, kteří se podíleli na "čapím" projektu a tak obohatili mé dosavadní sporé vědomosti o čápech. Jsem moc ráda, že jsem mohla jejich život na komínech sledovat a doufám, že i příští rok se s nimi Vaší zásluhou přes kamery setkáme🌞.
    Lída 79let

  19. Chtěla bych poděkovat Bohunce, Bohouškovi, Betynce a Bukáčkovi, i letos odvedli skvělou práci, vyvedli úžasná mláďata a mohli jsme být online součástí jejich životů.
    Díky HD internet Lukáši. Díky Vám všem.

  20. Také musím poděkovat všem vyjmenovaným i dalším, kteří nejsou zmíněni, ale starali se o pohodu a drželi aspoň palce čápům, aby zde vyvedli svá mláďata a obohatili přírodu o další užitečnou krásu. Díky. Svět je s vámi lepší.

  21. Děkujeme všem! Letos jsme sledovali poprvé a bylo to tak úžasné! Milujeme všechny "naše" čápy a nejen ty♥️ ještě bych do soupisu dodala Lenku Já, která na YouTube přidávala krásná videa a sestřihy. Krásný podzim a zimu, na jaře se těšíme ☝️😍

  22. Vše bylo řečeno tak obrovske diky diky už ted se těšim na přisti rok a to čekani by určitě zpřijemnila knižka od pana Prouzy o čapatech to by to velice na jejich navrat uteklo.Jestě jednou děkuji všem. Květa

  23. Připojuji se k vděčným lidem, milovníkům přírody a zde čápů. Děkuji všem jmenovaným i nejmenovaným, že nám zpřístupnili poznatky o hnízdění čápů. Sledovala jsem je dva roky a jsem vděčná za všechno, co jsem se dozvěděla. Komunita čápomilů mi ukázala, že je možné chatovat slušně a k věci. Moderátorům za to vyslovuji velký dík, vedli nás chatem a bránili proti frflalům a neználkům.
    Všem, kdo se podíleli na chvílích poznávání upřímně děkuji. Nejvíc Tomáši Prouzovi, který se stal denním průvodcem a psal pro nás reporty krásnou nápaditou češtinou.
    Loučím se s hnízdy pro tento rok a už se těším na další čapí obyvatele. Ráda nahlédnu, čím i nadále žije komunita milovníků čápů. Přeji všem příjemné prožití času, než se zase uvidíme s našimi známými čápy ☺

  24. Děkuji všem úžasným lidem za zprostředkování této úžasné podívané, chtěli by to víc lidí majících respekt a pokoru vůči přírodě děkuji a těším se na další chvíle relaxu s těmito úžasnými stvořeními

  25. Vše již bylo řečeno, já jen dodám, že jsem netušila, jak mě čápi pohltí a budou náplní celého mého letošního jara a léta.
    Sledovala jsem všechna tři hnízda (Bohuslavice, Trutnov i Mladé Buky) letos poprvé, stálo mě to hodně času, ale sálo to za to.
    Takže všem, kteří mi to umožnili velké, velké díky.

  26. Děkuji všem dobrým lidem a že se jich tu sešlo.Přeji všem pevné zdraví a dobrou mysl.Už nyní se těším na první jarní dny .

  27. V poděkováních začnu od začátku. Děkuji všem majitelům objektů které poskytují pro umístění čapích hnízd. Poděkování patří hlavně větším sponzorům bez kterých bychom mi menší příznivci nemohli sledovat naše bíločerné opeřence. Po řadě těch kterým již bylo poděkován patří také dík těm kteří přispívali svými postřehy ve svých komentářích. Protože příspěvky si mohou přečíst i fandové Čapího hnízda v zahraničí děláme dobré jméno i naši vlasti. A největší dík komu patří ?! To je Tomáš Prouza!!!! Posílal postřehy, vysvětloval, odpovídal na naše otázky. A k tomu ten jeho slovosled a krásná až poetická čeština. Chce se mi věřit že volení zastupitelé Trutnovského magistrátu si uvědomí jak Tomáš Prouza zviditelnil Trutnov a i naší vlast ve světě. Poslední přání. Ať se s čápaty a jejich příznivci ve zdraví opět sejdeme na těchto stránkách.

  28. díky všem, co zprostředkovali krásné chvíle s čápi. Měla bych dva dotazy, jestli dokáže někdo odpovědět.
    1. kam letěli naši čápi na letní byt.
    2. v jakém počtu letí ( např. ve formacích jako divoké husy) nebo jen sourozenci z hnízda a jak ví kam mají letět pokud neletí s rodiči.
    děkuji Soňa

    1. 1. Letí někam do střední Afriky pod Saharu (Čad, Súdán)
      2. Hejna se postupně slévají až v desetitisícové počty a pak zase postupně rozpadají, jak se blíží k cíli. Mladí a dospělí letí obvykle zvlášť, mladé vede instinkt nebo starší čápi, kteří ještě nehnízdili, ale cestu již znají.

  29. Děkuji všem dobrým lidem, kteří se podílejí na přenosech z čapích hnízd. Jsem pasivní pozorovatel, nezúčastňuji se diskuse, ale hnízdo v Bohuslavicích sleduji každý den několik hodin, pokud jsou na něm čápi. Nakouknu i mimo sezónu, téměř každý den. Prožila jsem sledováním hnízd poslední tři roky, díky Tomášovi jsem se dozvěděla všechny informace o čápech, o kterých jsem neměla do té doby ani zdání. Moc ráda si každý den přečtu zajímavé a vtipné komentáře z dění na hnízdech.
    Budu nedočkavě čekat na jaro a naše miláčky. Doufám, že se v pořádku vrátí a budeme mít možnost zase sledovat zajímavé dění na komíně.
    Ještě jednou moc děkuji všem.

  30. Statistiky co který čáp zbaštil mne utvrdili v tom, že jste fakt šílenci 🙂 ale v dobrém slova smyslu. Nebo statistiky letů to je neskutečný. Děláte to skvěle:)

  31. Děkují všem sledujícím čapích hnízd, i těm zhora jmenovaným a hlavně těm co nás usměrnovali při našem citovým rozpoložení, když se nám nelíbilo jak čapí rodiče nemilosrdně zabíjeli malinká čápata v dobrém slova smyslu žeby nepřežilo anebo bylo už nemocné. Je to opravdu pro silné povahy. Velká škoda byla když nám hynuli už dospělí čápi na elektrickém vedení. Bukáček si to okusil třikrát. Přišel vloni i letos o družku a nakonec i syn Bonifácek. Děkují především Šándoru Havránkovi a Jiřímu Zemanovi za přikrmování malinkých bukáčků. Také krásné články co jsme dostávali do emailů. Děkují

  32. Diky i za nás introverty, kteří jen sledujem, radujem se z uspěchů a držíme palce když je třeba... je nás určitě hodně, jen nepíšem ale jsme tu a těšíme se s vámi... Díky a příští rok nashledanou...

  33. Vřelé díky všem, i za ostatní pasivní sledovatele! Bylo to úžasné sledovat čapí rodinku ! Letos poprvé, ale těším se už dnes na příští rok. Moc moc děkuji!

  34. Nebudu psát a opakovat se co tu již zaznělo. Se vším plně souhlasím. Slova díků stejně nevyjadri vše co mám na srdci. Takže velká poklona všem a klobouček. Děkuji za lidi jako jste VY😇.

  35. Dobrý den Všem chci poděkovat za krásné příběhy komentáře pro ty co milují přírodu mají to nejkrásněji,,srdíčko.

  36. Sledovala jsem letos prvně a na začátku úplnou náhodou život čapích rodinek. Bylo to úžasné, tisíceré díky všem kteří se starali, jste báječní a máte moji hlubokou úctu.

  37. Díky všem za čapí relax, lidskost, společnou sdílenou radost z života a pomoc čápatům, obětavost, je to něco úžasného, smekám ✌️♥️🙋‍♂️

  38. Ještě jednou děkuji všem sledujícím čapí rodinky a jejich život, že byli rozumní a citliví, že dovedli povzbudit v horších chvílích, že dali naději na lepší časy, že s námi všemi trávili tyto úžasné chvíle čapího léta...
    Moc se mi stýská po bílých křídlech našich čapích mamin a taťků, po laskavých polibcích čapích zobáčků, po bratrských šlápancích i popletených klovnutích čapích bratříčků a a sester...
    Těším se na jaro a jejich šťastný návrat a přeji jim vše dobré, hodně štěstí v životě, zdraví a sílu znovu budovat rodinu a starat se o její další život.
    S pozdravem všem čápomilům. V. Vitoušová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00