Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Počasí v hnízdní sezóně 2021

Po statistice jídelníčku čápat a jejich leteckých schopností přichází tradiční zhodnocení hnízdní sezóny z meteorologického hlediska. Použitá data nejsou přímo z hnízda (tam meteorologickou stanici stále ještě nemáme), ale vychází z mých soukromých domácích měření. Stanice se nachází přesně 4,9 km jihovýchodním směrem od hnízda, ve stejné nadmořské výšce jako pata komína. Údaje jsou tedy srovnatelné, pouze v případě srážek se mohou výrazněji lišit, pokud se vyskytovaly intenzivnější přeháňky nebo bouřky.

Hnízdní sezóna 2021

Vybrána byla data z období mezi 1. dubnem (přílet Bohouše) a 21. srpnem (odlet Bohouše s Bohunkou). Bohouš byl na hnízdě od 1. dubna, Bohunka od 9. dubna. Bohouš si tak “užil” prodloužené zimy, ale i Bohunka zažila sněžení na hnízdě. V níže připojené tabulce (dokument ve formátu pdf) najdete průměrnou denní teplotu, minimální a maximální teplotu a do 8. června i denní přízemní minimum. Dále pak průměrné množství oblačnosti během dne, druh a denní úhrn srážek, maximální rychlost větru a jeho směr, počet bouřek a výšku sněhové pokrývky. V poznámce jsou k jednotlivým dnům přiřazeny důležité události čapího života. Letošní meteorologické podmínky nebyly pro čápy vůbec jednoduché a na mnoha hnízdech si znovu vybraly daň nejvyšší.

Náš zkušený pár si dokázal poradit i s opravdu nepříjemnými situacemi. Prvně se jednalo o sněžení na počátku dubna, posléze o ranní mrazy pokračující až do první dekády května. Ty se vyskytly již v období sezení na vejcích. Duben i květen byly nejstudenějšími měsíci za poslední desítky let (rozhodně pak za celý život Bohunky i Bohouše). Ještě před líhnutím čápat přišly velmi vydatné srážky, avšak dobrá konstrukce hnízda zabránila jako zatopení. I během líhnutí samotného v letošním roce pršelo, déšť však čápátkům nezpůsobil úhonu. Červen byl nakonec nejteplejším měsícem roku, o prázdninách se postupně ochlazovalo.

Hnízdo zasáhlo několik bouřek, proti roku 2020 však byly spíše slabší. Více při nich hrozil vítr než déšť. Nevyskytly se ani příliš blízké údery blesku a při krupobití 26. června padaly jen malé krupky. Termín odletu čapích rodičů byl nejspíše částečně ovlivněn periodou zhoršeného počasí, v němž oba čekali na vhodnou termiku.

KOMPLETNÍ SOUPIS METEOROLOGICKÝCH DAT – 2021

 

Absolutní minimální teplota: -4,3 °C 9. dubna
Absolutní maximální teplota: +31,9 °C 20. června
Nejvyšší denní úhrn srážek: 30,9 mm 2. května
Celková akumulace srážek za období: 307,9 mm
Nejsilnější náraz větru: 13,9 m/s z JZ 29. června (bouřka)
Srážky se vyskytly v 88 dnech ze 143 pobytových dní čápů
Počet bouřkových dnů (bouřek): 30 (49)

Průměrná, minimální a maximální denní teplota – sezóna 2021
Denní úhrny srážek – sezóna 2021

5 komentářů

  1. Vaše články jsou skvělé, moc děkuji. Když jsou všechny informace takhle perfektně srovnané, tím více si uvědomuji, jak hrozně těžký život tato úžasná stvoření mají/nejen oni samožřejmě/ a jak my/ obecně lidé/ jim život naší činností ještě neustále zhoršujeme a je mi z toho těžko a smutno.
    Kéž ten příští rok je lepší a kéž ti naši miláčci se vrátí ve zdraví a kéž by jich co nejvíc mělo pěkný ptačí život .

  2. Úžasné mÍt profesionálního pomocníka na meteorologické záznamy. Málokterá čapí hnízda má takovou možnost. Poprvé v životě jsem viděla sníh na čapím hnízdě. Na štěstí to nevedlo ke katastrofě. Teď budeme 7 měsíců vzpomínat a těšit se na jejich příchod.

  3. Děkuji za unikátní informace přímo od zdroje. Ilustrují, že letošní hnízdní sezóna byla k čápům shovívavější a neměli jsme při jejich sledování tolik šoků jako vloni. Teď už se budu těšit na příští hnízdění všech čapích párů, které sleduji. Ještě jednou dík za informace "v kostce" ☺

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00