Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Na sklonku léta

Pondělní přechod výrazné studené fronty se sice v našem regionu obešel bez silnějších bouřek, přispěl však k radikální změně charakteru počasí. Úterý proto vůbec nepřipomínalo polovinu srpna, ale spíš druhou půli září. Po většinu dne bylo skoro zataženo, v noci a ráno slabě pršelo, přes den foukal studený západní vítr. Teplota se nevyšplhala ani k + 18°C. Až k večeru oblaků poněkud ubylo. Dalo se tušit, že ani dnes se čápi na cestu nevydají.

Sychravé ráno

Pršet začalo už po půlnoci. Ačkoliv se jednalo o slabé srážky, společně s větrem nastolily nepříjemné podmínky. Oba čápi si sice ve větru párkrát poskočili, ale většinu noci prostáli. Slabé mrholení pak opět zasáhlo hnízdo okolo 9:30. Nezabránilo však Bohoušovi s Bohunkou k odletu na snídani, ze které se vrátili v 11:15. Bohouš byl znovu při chuti a Bohunce ukázal, že je stále v plné síle. Nebylo to ostatně v tomto dni naposledy.

Odpolední lety

Následoval krátký let na oběd, po kterém Bohouš na čas na hnízdě osaměl. V silnějším větru zvolil pozici klečícího čápa. Proti předchozím dnům pobývali dnes čápi mimo hnízdo kratší dobu, ale častěji. Nejdelší výlet byl až ten poslední, ze kterého se oba dva vrátili společně v 19:27. Před lesem ozářeným do zlatova zapadajícím sluncem si společně zaklapali na pozdrav. Zbytek večera již strávili na komíně, věnovali se odpočinku, péči o peří a úklidu. V Mladých Bukách zatím také zůstali Bukáček s Markétou. Na pivovar se večer vrátili oba mladí, Betynka je přiletěla nakrmit ve 20:15.

Za ranního mrholení
Zlato, pojď na to…
Bohunka letěla na oběd sama
V zlatavém večeru

 

14 komentářů

  1. Hezký den, dnes máme přehled hned ze všech čapích hnízd 👏👏 , jste úžasný se svými komentáři. Denně sleduji všechna tři hnízda a tady to máme z jedné ruky vše najednou. Děkujeme Vám za informace. ☺👍.

  2. Zpráva ze tří hnízd, to dovede jen p, Prouza. Vo bychom si bez Vás počali. Dík. Jak to vypadá jsou mladí z pivovarského komínu v Trutnově jediní z mladých. Možná, že se vydají stejný den, mladí a máma Betynka. Na to, že je mámou poprve, byla velmi pečlivá. A oba, jak Bohoušek, tak i Bukáček jsou čilí milovníci. Můžeme se těšit na příští rok.

  3. Moc děkuji p. Prouzovi za milou informaci z dnešního dne o čápatech, čtu ji až nyní, před spaním, místo
    Večerníčku a "je mi dobře na duši"...

  4. Dík za všechny informace a nádherné fotky. Naše Béčka nejsou žádná béčka, ale krásný a jedinečný pár :-).

  5. Úžasné počtení, které bude ale brzy končit a bude se nám po něm stýskat.
    Možná nám pan Prouza chystá nějaké překvapení a bude nám zprostředkovávat touto formou nějaké zajímavosti o tomto druhu krásných ptáků.
    To přece nejde, jen tak s námi se všemi ukončit korespondenci a nechat nás čekat půl roku na nový přílet čápů. Věřím tomu, že nějaké počteníčko ještě bude. Viďte, pane Prouzo? 🙂

    1. Určitě se na stránkách občas něco nového objeví, ale i když se do Afriky nechystám, docela se těším na poklidnější období 🙂

      1. Věřím pane Prouza, že to bylo pro Vás hodně náročné období, ale umíte si představit, jakou bychom my všichni měli radost z přímých přenosů přímo z Afriky? 🙂 Moc pěkně Vám děkuji za pravidelné posílání zpráv.

  6. I když končí aktivní období hnízdění všech mnou sledovaných čápů, určitě budu na stránky docházet a těšit se vzpomínáním na dění v letošním roce 2021. Všem kolem děkuji za vstřícnost a pěkné vstupy do chatu, kde jsem se dozvěděla mnoho nového. Určitě bude chat pokračovat. Ráda popřeju všem reportujícím i modrým klíčnicím oddych po rušném čapím roce. Všem posílám pěkný pozdrav do posledních dnů letošního léta ještě s našimi miláčky ☺ ♥

  7. Napadla mne a možná taky i Vás, jedna věc: šlo by ve spolupráci s nějakou institucí (NM Národní museum, ornitologové, AV) některého z příštích mláďat, vybavit GPS modulem, aby se dal sledovat jeho pohyb zde a případně při odletu? Myslím, že by to bylo velmi přínosné v poznávání zvyklostí atp.

    1. Vysílačky se obvykle umísťují až na dospělé čápy, například po zákroku v záchranné stanici. Na mladé to dost dobře nejde, protože ještě dále rostou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00