Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Mladobučtí sirotci

Aktualizováno 27. května 2021 ve 20:00

Bohužel vám opět přinášíme smutnou zprávu ze světa čápů. Stejně jako v případě Bivoje, skončil dnes v ranních hodinách na drátech elektrického vedení život čápa z Mladých Buků. Po vyhodnocení snímků z hnízda se jednalo o samici Barunku. Barunka byla zasažena elektrickým proudem po kontaktu s vodiči ve vzdálenosti okolo 900 m od hnízda. Tragédie je o to horší, že na hnízdě po ní zůstal partner Bukáček se čtyřmi čápaty ve věku 9 – 4 dnů.

Pozdě odpoledne přešla nad hnízdem bouřka s přívalovým deštěm, osamocený Bukáček chránil čápata před deštěm. Po odeznění srážek v 17 hodin došlo po přistaveném žebříku k výstupu na hnízdo. Čapí rodič odletěl, ale zdržoval se v blízkosti hnízda. Čápatům byly podány drobné rybky, Bukáčkovi na okraji hnízda ponechána malá kuřátka. Mladí večeři okamžitě zhltli (nejedli již půl dne), dospělý si kuřátek po návratu příliš nevšímal (vyházel je pryč) a ihned zasedl nad mladé. O něco později dorazili mladobučtí hasiči a pomohli s naplněním nádrže na ryby vodou. Další krmení proběhlo přibližně ve 20:20, opět byla nakrmena čápata a nasytil se i Bukáček (později ale potravu vyvrhl mláďatům). Nabízenou výstelku hnízda (dřevitou vlnu) čáp nepřijal. V průběhu pondělí se situace stabilizovala, mladí dostávali malé rybky, Bukáček ryby větší. Dokonce si zaletěl se napít k řece.

Krmení tímto způsobem bude pokračovat v následujících 14 dnech.

Finanční příspěvek na nákup krmiva je možné posílat na transparentní účet zřízený u Československé obchodní banky.

Číslo účtu je 298660502/0300 – transparentní účet Šándor Havrán
IBAN: CZ79 0300 0000 0002 9866 0502
SWIFT / BIC: CEKOCZPP

Případné přebytečné prostředky budou po skončení akce převedeny na účet Záchranné stanice JARO Jaroměř.

Přikrmování čápat

50 komentářů

  1. Smutná zpráva, podaří se zachránit mláďata? Co ten pozůstalý čáp- čápice, bude se snažit mláďata krmit nebo je opustí. Případně bude bránit hnízdo , znemožní krmení mláďat? Jsou s tím již zkušenosti? Nemohla by je případně adoptovat jiná dvojice? To jsou otázky, že? Doufejme, že vše dopadne dobře. Škoda krásného čápa, následoval snad Buky Bukynku, která uhynula dříve?

  2. ...a mám po náladě,zrovna Bukáček a blbá elektrika.To nemůžou nějak ochránit,aby se nestávalo neštěstí?Chudinky mláďátka i partnerka,jak to bude stíhat?Bylo by dobré,kdyby jim ochranáři nosili krmení a seno,aby to mamina měla blízko....jsem moc smutná

  3. Je mi lito, co se stalo. Příroda je i drsná a snad se podaří v záchranné stanici mláďata odchovat.

  4. Právě jsem koukala na online kameru a už mají hlad. Mladá je celkem nervózní, protože se nemůže hnout z hnízda. 😢😢bylo by dobřeco nejdříve pomoci s krmením. Prosím snad za všechny.

  5. Neuveriteľné, smutné a tragické 🙁 ...dúfam, že sa podarí vyriešiť situáciu s mláďatkami. Držím palce a dôverujem ZS Jaroměř.

  6. Je to moc smutný. Tak moc jim fandím aspoň kdyby se zachránili mláďata. 😢Dnešek na prd.

  7. Neskutečně trpělivá a vzorná mamina, kdybych to uměla, tak jí pomohu nalovit háďata a ještěrky a přinést seno na hnízdo, neskutečně jí fandím a věřím v dobrý závěr. ☺☺☺.

      1. Včera bylo v článku zmíněno, že nejspíše uhynul samec, až dnes je opraveno na opačnou verzi. Komentář je tedy v pořádku.

  8. Opět me ta zpráva zasáhla jako nedávno s Bivojem.Je mi to moc lito 😓Je možné přispět finanční částkou na krmení čápat?

    1. Příspěvek můžete poslat na účet, který je napsán pod mladobukačtí sirotci.
      Hezké dny. 🙂

  9. Nyní jsem hovořila se záchrannou stanicí v Jaroměři a byli nakrmit mladé i s maminou a budou se snažit je udržet v pohodě. Tak snad se zadaří . Budeme jim držet pěsti pro štěstí. ☺☺🙌🙌.

  10. Je mi hrozně moc líto co se stalo, sleduji B+B, B+K a Mladé Buky již druhým rokem. Chudák Bukáček má obrovskou smůlu, loni mu zahynula Bukynka a letos Barunka, snad se na něj konečně usměje štěstí. Barunka dnes naposledy odlétla v 8.15.10. Na cheatu se píše v 7,28, ale to byl Buky a po osmé hodině se vrátil s podestýlkou, teprve potom Barunka odlétla. od té doby ji nikdo neviděl a nyní již víme proč....Nezbývá než doufat, že se povede alespoň zachránit dráčky, když vidím co vše se pro jejich záchranu dělá, jsem optimistická. Doufám, že celá akce odchování draků se povede. Jsem z Kraslic, takže mohu přispět pouze finančně, ale ráda se zapojím. Buky drž se zlatíčko.

  11. Víte co je krásné na tom všem ošklivém, že mám doma dvě kočky a představte si, že oni se mnou poslouchají nářek mladých čápátek jako kdyby jim rozuměli. Lísají se o telefon a prostě jim fandí, a já věřím, že se povede. Jsem s Vámi. 👏👏👍👍

  12. je to hrozná tragédie, mám od pláče oči jako angorák. Bukáčka mi je líto a má kluk smůlu a samozřejmě že také pomohu finančně hned jak budu mít vše k dispozici..účet atd. Moc děkuji všem co se na záchraně podílí a modlím se aby vše dopadlo dobře.

  13. Bohužel čáp na hnízdě v Mladých Bukách nabídnutá kuřata vůbec nezkonzumoval. Postupně je naházel dolů z komína. Nepoznala jsem, jestli je chtěl spolknout a nepovedlo se mu to pro jejich velikost, nebo jestli je chtěl vyhodit. Škoda.

  14. Já se taky připojuji k finanční pomoci,potřebuju č.účtu a komu částku poslat.Moc ráda pomůžu,je mi všech tak líto,jinak než finančně ze zdr.důvodů nemůžu (Y)

  15. Jsme skupina nadšenců ze Zlina. Chtěli bychom přispět alespoň finančně na krmeni a pro dobré lidi, kteří se pokusí o záchranu rodu.

  16. Taková smutná věc, budu držet palce, aby všechno dobře dopadlo a čápi přežili i s dokrmováním. Ráda přispěju finančně, čápi si to zaslouží, nemžeme je v tom takhle nechat. A obdivuji tu lidskou soudržnost a chuť pomoci, není to s námi lidmi ještě tak špatné.

  17. Je to moc smutné a stálo by za zvážení,jestli by se toto hnízdo,až pozůstalý čápík odtáhne ,nemělo zcela zrušit,protože jinak se zde tyto tragedie budou stále opakovat.Jestli je oním pozůstalým Bukáček,bude to pro něj velké trauma,až mu zase budou odebírat jeho potomstvo a on zůstane v prázdném hnízdě zase sám.Nevím,jak by se toto dalo pořešit,ale když jsem sledovala záznam z loňského odběru Bukáčkových vajec a jeho návrat do prázdného hnízda,pukalo mi za něj srdce....

  18. Ach né... Chudák Buky. Ten má smůlu. 😥 Teď jsou sirotci a táta na mamku trpělivě čekal a ona se nevrátila. Strašně smutné.

  19. Zaúkolovat místní děti, poprosit dobrovolníky, hledat žížaly.... Zní to možná až směšně, ale několik hromádek žížal denně by malým pomohlo...

    1. Problém je, že se prý mladí žívými žížalami krmit nemají (od rodičů je už dostávají mrtvé a natrávené).

      1. Tomáši,prosím o zveřejnění č.účtu na záchranu čápíků sirotků + odkaz na ZS Jaroměř.Nikde ho nevidím.Děkuji moc.Irena

  20. Aha, takže spíš rybičky. Mám nápad. Prosím dejte sem účet, na který mohu přispět na rybičky apod., velmi ráda přispěju, to je jediné, co mohu udělat. Věřím, že bych nebyla sama....

  21. Dobrý den. K těm rybkám. Jsem teda z Prahy, tak radu berte s rezervou, neznám ten kraj ale na internetu je kousek od vás pstruhová farma Pilníkov 271, 54242. Tak třeba jestli oni nemají buď samotné rybky, nebo infromace, kde jsou třeba nějaké sádky....píšu to jen proto, že čtu Vaší výzvu na konci článku. Mějte se!

  22. To je smutné. Doufám v záchranu, snad dají dobří lidé dohromady zkušenosti s takovými případy čápů. Teď chápu, proč v nové výstavbě u nás se dává elektrika do země a postupně i ta starší.

  23. Děkujeme za informace, i když tato byla moc smutná. A dík patří všem, kteří se o čápy starají. Finanční podpora pro krmení čápat je samozřejmá. Přeji všem krásný den.

  24. Je mi to tak líto, jako nám všem, ale lítost nestačí, to je mi jasné, připojím se ráda ke sbírce na neúplné čapí rodinky...

  25. Veliký smutek, to se ani nedá napsat a obrovská úcta před lidmi, kteří se rozhodli pomáhat. Až bude zřízen účet, určitě všichni pomůžeme alespoň finančně. Těžko říci, jestli to takovýmto způsobem dobře dopadne, čápatka jsou ještě tak malinká. Koukat na Bukáčky bylo od samého začátku obrovské potěšení, ale nyní se člověk opravdu slzám neubrání.

  26. Dneska jsem koukala na krmení čápátek v přímém přenosu a Bukáček mi přišel už méně nervózní, tak snad se zadaří. A na internetových stránkách záchranné stanice Jaroměř jsou dvě čísla účtů :
    1.dary pro stanici
    2.dary pro aktivní přírodu a je možnost posílat i DMS -30,60,90 Kč.
    Zítra s velkými díky pro ošetřovatele jdu poslat peníze. 👍👍👍.

  27. Napište prosím číslo účtu kam můžu poslat peníze lidem co krmí ty čápátka. Děkuji

  28. A ještě připisuji zprávu :
    Právě jsem odeslala SMS na číslo 87777
    ve tvaru
    ZVIREVNOUZI mezeraJAROMER 90
    a byla doručena. Můžete poslat 30 nebo 60 nebo 90 za slovem JAROMER. Podle vašeho uvážení. Zdravím všechny fandy Bukáčků.

  29. Hezký den, tak Bukáček a dětičky to celkem dávají za pomoci ošetřovatelů a hasičů. Teď jen ať se oteplí a dopadne vyřízení účtu na pomoc s penězi. Moc tátovi fandím a držím pěsti pro štěstí. ☺☺☺☺☺.

  30. Ahoj,jste zlatí.Moc děkuji a také ráda pošlu příspěvek. Prosím hlavně seno, mají to tam úplně mokré .Děkuji moc

    1. Bukáček ráno vyhodil z hnízda nejmladšího a lidé začali vyvádět - proto ten vypnutý chat.

      1. Dobrý den,příroda si to rozhodla sama.Stává se to,je mi to moc líto.....A je dobře ,že je chat vypnutý.

      2. Tomáši,prosím,na jaký účet mám poslat peníze,jsou tam 3,ten první silně vytisknutý,trochu se v tom nevyznám (to stáří,ach jo:-( ),abych to poslala správně.Děkuju za radu.Irena (Y)

  31. Pane Prouza,nám fena zalehla štěně,věděla,že je nejslabší a dala šanci silnějším jedincům.Pláču,ale v přírodě to tak je.Velký obdiv a poděkování VŠEM.Mejl je je pro vás.Mirka

  32. Dobrý den, pokud o to stojíte, dovolil jsem si upravit anglicky psaný popisek pod videem s mladobuckými čápi. Překladač nepřeloží všechno úplně správně a některé věty by byly pro cizince matoucí.
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Feeding takes place typically twice a day, at 6:00AM and 6:00PM. We cannot feed in the rain, so do not be alarmed by the fact that chicks do not get their food on time.

    On May 28th, 2021, male stork called "Bukáček" threw the weakest and smallest chick out of the nest. People, do not be angry at him. Please consider that you are watching wildlife online. These birds are wild, they follow their instincts in order to survive, you cannot judge them according to human standards.

    On May 23rd, 2021, even this year, there has been a stork tragedy, when we lost a female stork after landing on high-voltage power lines. Since that moment, Mr.Havrán and Mr.Zeman have been feeding the stork family in order to keep them in the nest with their parent. Otherwise, the chicks would have to be taken off of the nest to safe their lives.
    Keep your fingers crossed for the stork family and for us as well.
    Thank you all for your support.
    Šándor Havrán and Jiří Zeman
    -----------------------------------------------------------------------------------------

    1. Nejsme provozovateli přenosu z Mladých Buků, pouze zde občas pouze informujeme o situaci, neboť tamější hnízdo nemá svůj web. Ideální by bylo obrátit se na p. Zemana ve FB skupině Čápi Mladé Buky.

  33. Dnes je 24.6. a čápata v počtu 3 se mají čile k světu. Na bouřky si docela zvykli a rostou báječně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00