Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Navrátilci z východu

Poslední březnový den přinesl historické teplotní rekordy (ve Svatoňovicích ukázal teploměr až +22,4°C) i ideální letové počasí pro čápy. Migrační vlna z východu konečně dosáhla domova a na mnoha hnízdech se během dnešního dne objevili noví čápi. Jednalo se o jednotlivce, ale i páry. Případně dorazil druhý z partnerů. Tak se zkompletoval pár v Závadě a objevil se první čáp v Oseku. Tam musel svést boj s dalším zájemcem o hnízdo, kterého úspěšně zahnal pryč.

V Žichlínku se dočkali v 15:21. Pan čáp pozdravil hnízdo jak se sluší a patři. Na partnerku čekal pouhých deset minut. Sotva dorazila, bez váhání začali pracovat na další čapí generaci.

O malou chvíli později (16:25) se objevil čáp na nově monitorovaném hnízdě v Ústí nad Orlicí. Na levé noze měl kroužek se značkou (pravděpodobně) DEH H8367. Pochází tedy nejspíš z Německa a byl kroužkován stejnou stanicí jako Bohunka. Po delším pobytu vyrazil z hnízda asi na průzkum okolí. Mimochodem tamější čápi se jmenují Ulrich a Uršula.

Později večer (okolo 17:40) přistál první čáp na hnízdě v Dubném. Sotva se rozkoukal, hned začal pracovat na jeho úpravě. Zobákem jako sbíječkou rozbíjel ztvrdlou hlínu a odnášel ji k okrajům hnízda. Dlouho ale nepobyl a zmizel ze záběru.

V Bohuslavicích nadále čekáme, ale dnešní čapí návraty jsou nadějí do dalších dní, že i naše hnízdo nakonec ožije.

Pracujeme na zachování rodu
Ústeckoorlický čáp
Dubenský čáp

8 komentářů

  1. Děkuji za perfektní informace, i když v průběhu dne sleduji veškeré dění okolo čápiku, prožívám vše s Vámi.
    Děkuji a držím palce v Bohuslavicich ať se v pořádku a už co nejdříve vrátí.
    Šenková

  2. Dobré ráno, už mi chodí novinky, takže jsem informovaná o dění na čapích hnízdech. Je to príma, jsem nadšenou fanynkou. Pořád čekám na B+B a další obyvatele zajímavých hnízd i ve světě. Snad se brzy dočkám, přeji krásný termický den ;-))

  3. U vás stále prázdno, u nás také (Čápi Třebíč) a přitom jsou to obě tak krásná hnízda. Snad se dočkáme. Na mapě pozorování ptáků je sice modré kolečko u hnízda Třebíč - Vnitřní město, ale to byl jen chvilkový návštěvník přede dvěma dny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00