Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Překvapení z Nahořan

Nahořany jsou malá obec ležící mezi Jaroměří a Novým Městem nad Metují, jižně od vodní nádrže Rozkoš. Kousek na severovýchod od ní se pěstují umělé trávníky a nachází se zde i další zemědělská půda. Tento prostor se nachází 22,5 km JJV směrem od “Kafkova” komína. V letošním roce si ho zvolili za shromaždiště před odletem na jih čápi z Náchodska (včetně Broumovska) a východního Trutnovska. Bylo napočítáno nejméně 55 čápů mladých i dospělých, někteří i s kroužky (pouze část se podařilo odečíst).

Protože se tato plocha nachází hned vedle novoměstského letiště, jehož aeroklubu je Lukáš členem, v sobotu i neděli čápy několikrát vyfotil. Když se se mnou včera večer o své úlovky podělil, pozorně jsem je studoval v naději, že mezi tamními čápy by mohl být i náš pohřešovaný Bivoj. A pak to přišlo…

Bivoj nalezen?

Na jednom ze snímků byl pasoucí se čáp skloněný hlavou k zemi. Na levé noze měl černý kroužek typu ELSA, začápený k nečitelnosti. Ale především – měl skvrnité (jak já říkám “kárované”) pravé křídlo. Okamžitě jsem si našel archivní snímky Bivoje a začal je porovnávat s nahořanským čápem. Petr Vranka pak vytvořil několik srovnávacích složenin (viz níže), ze kterých jsem nabyl přesvědčení, že čáp na Lukášově snímku je na 99 % Bivoj. Rozložení a velikost černých skvrn zcela odpovídá a nemyslím, že by se našli na tak malém území dva stejně vypadající čápi.

Bude-li to možné, vypravíme se znovu na ono místo a pokusíme se získání 100 % důkazu – snímku kroužku, nebo jedinečné Bivojovy pihy krásy. I když si myslím, že už srovnání je dostačující. Pokud se tam vypravíte i někdo další, zaměřte se i na jiné čápy s kroužky, ornitologové jistě uvítají informaci o tom, z jakých hnízd se tam čápi slétají.

Čáp vpravo vypadá povědomě…
Bivoj versus čáp z Nahořan – na louce
Bivoj versus čáp z Nahořan – na hnízdě
Bivoj versus čáp z Nahořan – ve stejné pozici

14 komentářů

  1. Tak to mi spadl velký kámen ze srdce, vypadá to, že jste opravdu našli Bivoje. Měla jsem o něj strach, když se vytratil v tak nepříznivém počasí. Včera pravděpodobně odlétli na nějaké seřadiště i tři mladí čápíci z Oseku u Rokycan, naděšel jejich čas. Moc a moc děkuju Tomáši

  2. Krásný den, 16.srpen. Moje tušení se splnilo. Stále jsem věřila tomu, že Bivoj odletěl na některé místo ,vhodné na shromáždění mladých čápů k přípravě odletu do zimoviště.Byl samostatný už v začátcích svého růstu, v porovnání s Ctiradem také vyrovnanější a tak zjišťuji, že jak se liší povahově lidé, tak i čápi mají svoje vývojové rozdíly v růstu a povaze. Děkuji Lukášovi, že zájem o fotky blesků, bouří a jiných přírodních jevů, rozšířil i o čápy. Tak udělal svým snímkem Bivoje radost hodně , hodně, fanouškům na FB a chatu. Vám Tomáši děkuji za svoje pátrání v okolí a za všechnu aktivitu informovat. Jste oba dva báječní mladí lidé .

  3. Výborně a moc děkuji. Hned jsem klidnější. Jemu se asi po hnízdě nestýská? Nedrží partu. Hlavně, že je mu dobře mezi kamarády.♥

  4. Mam velkou radost ze se nasel Bivoj, vagabund jeden. Je mu urcite dobre s kamarady. Velke diky nasim detektivum za patrani a informace!

  5. Také mám velkou radost, že je v pořádku. Hlavně ať se pořádně vykrmí, aby měl sílu na dlouhý let.

  6. To bylo ohromné štěstí a náhoda. Super! Neudělá někdo "šikovný" medajlonek Bivoje od jeho vylíhnutí, přes kroužkování, první let až do posledního opuštění rodného hnízda 14.8.? Určitě by to potěšilo hodně lidiček.

  7. Symbolické - ve večerníčku z pátku 14.8. je fotka jak Bivoj s Plaváčkem odlétají z hnízda (a asi je to ten čas před bouřkou).

  8. What a community, being able to share information and achieve such an amazing investigation work!
    I am so happy that Bivoj is safe...
    Thank you!

  9. Díky za krásné fotky, jsem moc ráda že jsem viděla ve středu celou rodinku pohromadě, a potom i s Batňovickými. Bivojek se našel. Díky za vše, co pro nás děláte, a jak je vidět, tak i s láskou!! Díky Lukáši a Tomáši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00