Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Jak se žije mimo hnízdo

V sobotu 1. srpna jsem s Lukášem plánovali druhé, tentokrát ranní a dopolední focení čápů v Bohuslavicích, Chvalči a Batňovicích. Čekal na nás krásný slunečný den, ve kterém teplota vystoupala až k +28 °C. V tomto článku se budu věnovat pouze našemu domácímu Kafkově komínu, o ostatních hnídzech se dočtete v druhém příspěvku.

Ranní akce

Nemusel jsem tentokrát nikam cestovat, neboť 8:35 mne vyzvedl Lukáš autem přímo doma a vydali jsme se do Bohuslavic. Již při sjezdu z bohuslavického kopce jsme viděli, že na komíně jsou pouze dva čápi (Šárka a Plaváček). Auto jsme ponechali u vjezdu na čapí loučku a vydali se přes ní pěšky k okraji řeky. Čekali jsme až do 9:10, kdy se náhle nad okrajem lesa ve směru od skládky objevil zbytek čapí rodiny. Mladí čápi postupně přistáli a dostali snídani od Bohouše. V 9:13 přistála komíně Bohunka se senem a Bohouš hnízdo opustil. Nízkým letem se pustil nad řekou k Adamovu. Lukáš pořídil ještě několik snímků probíhajícího vhazování a vyrazili jsme v Bohoušových stopách s nadějí, že ho třeba zastihneme na lovu. Došli jsme po silnici až k adamovské zatáčce, ale Bohouš nikde. A tak zase hezky po asfaltu zpět. První fáze fotografování skončila v 9:40, kdy jsme odjeli do Chvalče. Na hnízdě v té době byli všichni vyjma Bohouše. Při odjezdu jsme potkali návštěvnici z Liberce, která se také přijela podívat na naše černobílé miláčky.

Dopolední akce

Z Chvalče jsme se vrátili okolo 10:40 a hnízdo bylo v té době zcela prázdné. Zkusili jsme odbočit ke skládce, protože se zdálo, že čápi hnízdo opustili tímto směrem. Jednalo se ale o špatný tip. Když jsme se ale vraceli zpět na hlavní silnici, zahlédl Lukáš celou čapí rodinu na protějším svahu, na louce pod bývalou železniční zastávkou. Nechali jsme auto stát na odbočce k pile a opatrně se plížili remízkem na louku. Přímo proti nám stáli 3 mladí čápi, Bohunka s Bohoušem a čtvrtým čápětem se pásli o kousek dál za horizontem. Asi jsme se přiblížili moc blízko, neboť ti tři se za chvíli zvedli a odletěli pryč. Šárka se Ctiradem se vrátili na hnízdo, Bivoj zůstal ve vzduchu. S rodiči se pásl Plaváček, kterého o malou chvíli později vyplašil projíždějící vlak. Nakonec vzlétli i Bohunka s Bohoušem.

Nevrátili se však všichni na hnízdo, naopak ti co na něm už byli také vzlétli. A najednou jsme měli nad hlavou kolotoč šesti čápů nabírajících výšku v termice. Celá rodina si let užívala, mladí různě manévrovali a řádili ve vzduchu. Vystoupali docela vysoko, než začali opět klesat. Mladí pak postupně přistávali doma na komíně, ve vzduchu zůstali jen Bohunka s Bohoušem. Bohunka zamířila přímo k nám (stáli jsme na horní silnici) a usedla na odříznutou borovici. Na ní se nechala fotit jako modelka do doby, než se Lukáš přiblížil příliš blízko. Tehdy se zvedla a odletěla domů na komín, kde se konečně sešla celá rodina.

Co se dělo na hnízdě?

Na závěr přidám jako tradičně i několik záběrů z kamery na hnízdě, se zajímavými nebo úsměvnými momenty. Ráno jsme byli zaznamenáni, kterak kráčíme od auta přes louku k řece. Před polednem pak znovu, když jsme stáli na horní silnici a fotografovali Bohunku na borovici. Odpoledne mladí plašili holuba a Bohouška tlačil zase žaludek. Nebyl v tom ale sám, Šárka si musela taky ulevit. A co hledal Bivoj, nad tím raději příliš nepřemýšlet…

Kdo to jde po louce?
Bohunka a paparazzi
Stíhací holub
To je ale úleva!
S dovolením si také odložím
Bivoji, fuj!

3 komentáře

  1. Wow, wonderful photos and a great report from your second trip to the beloved stork family. You two did very well. The video is also a dream. It's so difficult to film storks flying ... Great job, hats off! I am thrilled that the second trip was also so successful. You two give us wonderful memories..... Thank you very much for that! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00