Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Smrt ve Wamelu

Wamelské hnízdo je snad prokleté… Když už se zdálo, že ho letos úspěšně opustí alespoň dvě čápata, došlo opět k tragédii. V průběhu noci na dnešek jedno z již velkých čápat uhynulo. Co bylo příčinou smrti se nejspíš nedozvíme, jednou z teorií však je, že za ni mohl zkonzumovaný krtek.

Toho přinesl do hnízda jeden z rodičů již včera po poledni. Spolklo ho právě uhynulé čápě, které se posléze začalo chovat zvláštně. Přenos jsem nesledoval, ale tamější pozorovatelé tvrdí, že krtek byl příliš velký a poškodil čápěti jícen či vole. Na záznamu je patrné, že čápě bylo delší dobu apatické, až během noci vydechlo naposledy.

Osudný krtek?

Jedna odpověď

  1. Včera v noci jsem se podívala po delší době na Wamel a zatrnulo mi, když jsem viděla čápě v divné poloze, pravděpodobně bezprostředně poté, co uhynulo, jak posléze vyplynulo ze zpětného záznamu a chatu. Tragickou situaci jsem viděla jen jednou, neměla jsem sílu to prohlížet víckrát. Rodič přinesl v zobáku živou kořist, kterou mu mládě víceméně vytrhlo a začalo požírat. Okamžitě se začalo plácat po hnízdě, jak s kořistí zápasilo. Poté, co se mu ji podařilo spolknout, bylo jasně vidět, jak je pod zobákem zakrvácené. Na chatu psali, že je to krtek, mně to při tom připadalo spíš jak velice tlustý potkan. Pokud jste se během odpoledne podívali na hnízdo, mohli jste mít pocit, že je všechno v pořádku, čápě si i probíralo peří. Večer začalo být apatické, už jen polehávalo. Nevím, jestli je možné, že by kořist byla živá ještě v žaludku, ale příčinou je nepochybně vnitřní zranění . A přitom letos ve Wamelu panoval takový klid a jak se situace náhle změní. Držím palce zbylému čápěti. Jana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00