Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Prší, prší, jen se leje

Kam se malé čápě skreje? Počasí je v posledních dnech hlavním hybatelem dění na hnízdě.

Během první poloviny čtvrtka bylo povětrnostní podmínky ještě dobré. Svítilo sluníčko, nefoukal vítr, teplota se po poledni vyšplhala k +23°C. Čápata pokračovala v tréninku pohybu po hnízdě, skoro to vypadalo, že se chystají ke hře na klavír. Po vydatném obědě opět následovalo hnízdoválení po Bohoušově boku. Odpoledne však narušila bouřka, která donutila Bohouše zalehnout na čápata a schovat je před deštěm. Bouřka nebyla nijak silná, jednalo se o pár spíše vzdálenějších blesků a vydatnější déšť bez větru.

Déšť navečer ustal a večeře byla díky němu vydatná, pořádný nášup žížal. A kde je příjem, musí být i výdej. Občasné obavy o “Plaváčka”, nejmladší z čápat, jsou plané. Když chce, tak se k potravě probojuje. Občas svačinu vynechá, protože je už přejedený. Je velmi aktivní a v kondici, stejně jako byl loni Bobeš.

Před půlnocí na pátek se k hnízdu přiblížila pro změnu studená fronta, na které dorazila další bouřka. Opět nebyla nijak silná, ale vydatně v ní pršelo. Krátce po půlnoci uhodil vedle hnízda blesk (asi 1,5 km daleko). Občasný déšť pokračoval s přestávkami do rána a prší i nyní, v deset hodin dopoledne. Při pohledu na meteorologický radar se nezdá, že by mělo záhy přestat. Čápata se proto semknula do klubíčka a Bohouš s Bohunkou se nad nimi střídají v pozici deštníku (už je nezalehávají v hnízdě). Dnes nebude příliš příjemný den, jak pro rodiče, tak čápata. Ale vlhké nepohodlí vynahradí množství snadno dostupné potravy. V sobotu by se mělo oteplit a snad vydržet beze srážek.

Klavírní virtuosové
Já už se na to počasí vyčápnu !
Úsměv, vyletí ptáček
Bratrské klubíčko
Maminka nás nenechá zmoknout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00