Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Fuška sojky Cimprlíny

Jak probíhalo letošní kroužkování jste si již mohli přečíst v klasické reportáži. Nyní dostáváte možnost prožít stejný příběh v zajímavějším literárním zpracování od Lucie Krystlíkové. Děkuji tímto za poskytnutí textu a svolení k jeho publikaci.

Fuška sojky Cimprlíny

Jako sojka nemám problém se kamkoliv dostat a cokoliv zjistit. Nevím proč se o mně říká, že jsem krkonošská drbna. Jako by byla má hlášení o tom, co se kde šustne něco špatného. Ruku na srdce, lidičky, kdo si rád neposlechne nějakou tu novinu, že…?!

Mimochodem, jmenuji se Cimprlína, to jen aby bylo jasno, komu za všechny zprávy poděkovat!

No, a teď k tomu, čeho jsem byla včera svědkem. Sedím si takhle na stromě v Mladých Bukách a odpočívám, když najednou započal ruch u čapího hnízda. Zbystřila jsem a vidím, jak Bukáček prchá a nechává mladého na hnízdě samotného. Sedl si kousek ode mě, a tak se ptám, cože se to děje. Hned jsem se dozvěděla, že prý jejich mladý dostane jméno a čapčanku.

Jméno, to chápu, ale co je to čapčanka, to mi teda nebylo jasné. Bukáček mi vysvětlil, že prý lidi tomu říkají občanka, ale po čapím je to správně čapčanka a je to kroužek, podle kterého čápa poznají.

A pak už jsem jen viděla, jak se někdo, no jasně, pan Kafka blíží k hnízdu (kdo by tady neznal pana Kafku!) a mladému čapíkovi nasazuje čapčanku s oznámením, že od teď je to Bucifálek. Podívala jsem se na Bukáčka a tomu se až zaleskly oči slzami. Říkal mi, že ho tenhle okamžik vždycky dojme. Moc se mu jméno líbilo i to, jak byl pan Kafka k jeho mladému ohleduplný.

Nepochybovala jsem, že pan Kafka bude ještě někam pokračovat, tak jsem si počkala, rozloučila se s Bukáčkem a vyrazila zjistit, kde se budou rozdávat čapčanky dál.

No, ne! Tak trutnovský komín je další na řadě. S mládeží byla na komíně Magda, která ještě před velkou událostí stihla děti nakrmit a hnízdo uklidit. Snad ti potkani, kteří jejím přičiněním letěli z komína, na nikoho nespadli. Magdu nechávalo cvakání skob lezoucího pana Kafky v klidu až do poslední chvíle. Až jsem se divila a měla pocit, že snad chce na čapčankování dohlížet přímo na hnízdě.

Jedno se musí panu Kafkovi nechat – i když to není opeřenec, tak odvahu má. Ono, pustit se do takové výšky bez křídel jen za pomoci pařátků, tedy pardon, po lidském rukou, to chce pořádnou kuráž. Ovšem, já si myslím, že v tom hraje roli i páně Kafkovo jméno. Ale ne, Pepíčku z Prčic, nemyslím Petr, myslím Kafka…

Komín zdolal bravurně a kupodivu čápata zalehla, jak na povel. A pak to šlo, jak vy říkáte, jako po másle. Od tohoto okamžiku jsou teď s Magdou a Matějem na komíně i jejich ratolesti Mikeš, Jonatán, Jurášek a Rozárka. Jéje, to je hnízdo přímo pohádkové!

A vzhůru do Bohuslavic! To by tak bylo, aby čapčankování zrovna tam pan Kafka vynechal. No dobře, zaslechla jsem to, vševědoucí nejsem, ale co nevím, to si zjistím, takže vlastně skoro jsem! Myslím tedy jako vševědoucí!

Letěla jsem, co mi křídla stačila, abych byla v Bohuslavicích včas. Už z dálky jsem viděla, že na komíně se svojí čapí pěticí pobývá Bohdan. Hned mi bylo jasné, že až zahlédne pana Kafku, bude se muset letět někam uklidnit, protože páně Kafkovo řádění jeho val nepřežije. A tak si dal letos záležet! Těch stromů, co na tohle dílo padlo! No nic! Bohdane, až se uklidníš, tak to budeš muset asi trochu opravit. Ale musím ti, Bóďo, vyseknout poklonu. Val se ti povedl. Vůbec bych nebyla překvapená, kdyby pan Kafka vzal s sebou na komín křovinořez, aby se tam vůbec dostal.

Čápata zalehla podobně jako v Trutnově. Ležela naskládaná jak šišky v hmyzím hotelu a ve stavu „já tu nejsem“ zůstala po celou dobu čapčankování. Největší z čapíků dostal jméno Herkules, menší Perseus, prostřední Atlas, další se může pochlubit jménem Afrodita a nejmenší Artemis. Co mi to jen připomíná?! No jasně, to byli nějací řečtí Bohové. Takže od teď je to boží hnízdo, ale mám pocit, že to bylo vždycky, takže vlastně žádná velká změna. Jen nebylo od čápat moc zdvořilé ostřelovat pana Kafku při výstupu na komín čápanci. Musím promluvit s Bohunkou a Bohdanem, aby svému božstvu vysvětlili, že takhle se návštěvy nevítají.

Řeknu vám byla to fuška nejen pro pana Kafku, ale i pro mě – obletět hnízda a zapamatovat si všechna jména, abych mohla podat zprávy. To víte, ve zvířecí říši ty vaše internety a obrázkostroje nemáme, tady stále spoléháme na předávání zpráv od zobáku k zobáku, od tlamy k tlamě, od zobáku k tlamě, od tlamy k zobáku… Nějak jsem se do toho zamotala, to bude únavou. Bylo toho hodně i na mě, tak zase někdy příště!

32 komentářů

  1. Super článek.

    Jen mě při čtení svrběly prsty, asi jako každého korektora, a měla jsem chuť ihned opravit všechny chyby, zvláště v čárkách. Je jich tam opravdu hodně.

    1. Sojka Cimprlína nechodila, pardon nelítala do základní školy. Takže chybějící čárky nejsou na závadu. Asi se tady spustilo počítání chyb, což jest kapitální blbost. Prosím autora, aby se takovýma blbostma vůbec nezabýval, spíš, aby té hromadě čápat, co se urodila popřál dobrý start do života a dobrý a bezpečný let, až budou moci odletět, jak je u čápů zvyklost.

    2. Vážená paní Gito, jsem vyznavačem mateřského jazyka, nelíbí se mi chyby a sama se snažím je nedělat. Ale v tomto případě myslím, že vaše kritika opravdu není na místě. Povídání o sojce a čapčankách bylo tak pěkné a jímavé, že tu a tam nějaká čárka skutečně nestojí za řeč. Tímto zároveň zdravím paní Lucii a děkuji.

  2. Díky za povídání, zrodila se další vypravěčka ve stylu našich reportérů. Však má taky o čem vyprávět, co okolní svět z jejího pohledu neví.
    Myslela jsem, že ten rychlý objekt, který padal kolem bohuslavického hnízda, je straka. Nevadí, Cimprlína je taky pěkné jméno. A že neodolala a koukala není divu - při kroužkování v roce 2024 bylo kolem tolik fanoušků, že u každého z hnízd asistovalo přes 1000 diváků...

  3. Musím pochválit Lucii, jak nádhernou pohádku napsala. Sledovala jsem online všechna tři místa během kroužkování a je to přesně tak, jak nám to Sojka Cimprlína popsala 😃🤗

  4. Veselé čtení od paní Lucie K., je pohádkové,sojka Cimprlína mi připomíná sojku Bonzačku,chybí u toho jen Trautenberk.A jak tak pan Kafka čapčankoval Bucifalka, sojka po odpočinku letěla do Trutnova. Ten 31 metrů vysoký komín mu dal zabrat,ale on je výborný lezec, pohledný, chat se přímo kochal jeho mužností. Bylo to čapčankování za jedna.Další let Bonzačky-Cimprlíny byl do Bohuslavic. Tam se všeobecně čekalo, jak pan Kafka přemůže obranný val Bohdana.No byla to fuška.Val budovaný ,co já pamatuji asi pět let, je v posledních letech Bohdanem stavitelem dokonalý. Jak tak sleduji monitorovaná hnízda , nenalezla jsem lepší.Petr Kafka si poradil, průrva k vlezení se mu povedla.Bonzačka jistě koukala,to byl zážitek ,také vzorné zalehnutí-akineze u čápat bylo bez problému. Jen ten Bohdan druhý den s celou rodinou stál u  průrvy hodně smutný. Už se pomalu val opravuje a bude to dobrý. Jména nových nositelů čapčanek nepíši, božská jména v Bohuslavicích si stejně nebudu pamatovat, protože mě paměť napadá Alzhaimer. Omlouvám se paní Lucii a děkuji za velmi pěkný příspěvek.

  5. Já jsem se pobavila. Moc hezky, vtipně napsaný. Autorka má spisovatelské nadání. Díky

    1. Děkuji moc paní Lucii, jak krásně příběh napsala. Opravdu moc pěkné. 👏👏👏 Vážně, jako nějaký pohádkový příběh. Určitě se k němu ještě vrátím a ráda si jej znovu přečtu. 👌🍀

  6. Srdečné díky, paní Lucie! Stejně hezké počteníčko, jako od pana Tomáše👍.A Cimprlína je sympatická sběratelka událostí (jinak řečeno drbna🤣).

  7. Bože to bylo krásné vyprávěni od paní Lucie Krystlíkové moc jí za to děkuji že vám to Tomáši dovolila zveřejnit jak celé kroužkovaní popsala slovy sojky. Nejvíc mě pobavily tý čápčanky co všechna čápata dostala.
    .

  8. Dobrý večer všem, díky za povídání, pohádky,fotky, za  tu spoustu nápadů.... Historky bohu z Olympu mě vždycky bavily, zase si je proctu. Oprášim.
    Jsem ráda že všechno dobře dopadlo. A náš prcek petnicek se stal skokanem roku. !!! Z petnicka rovnou bohyně lovu ! Maminka Bohunka mu ten titul ráda přenechá.
    Napadalo mě ,jestli pak čapi rodiče vědí, kdo je kluk a kdo holka... Ještě jednou díky , opatrujte se ! Ajka 🍀

  9. Ta nádherná sojčičina!!! Nádherné povídání!!! Četla jsem to jedním dechem... Paní Krystlíková, jste na ptačí a nejen ptačí nobelovku... Ještě teď se moje srdíčko raduje a léčí o závod s větrem kolem komína...Sledovali jsme pana kroužkovače, obdivovali jeho dovednost i statečnost... Všichni jsme s uznáním dali vysvědčení za jedna... Jak je dobře, že jsou takoví lidé na světě!!! Děkujeme Vám, děkujeme...

  10. Díky za vše, skoro lituji, že nemám také čapčanku, opravdu jste výborní vypravěči, smekám klobouk.👏👏👏👏👏 a těším se na další vtipné povídání ♥️♥️♥️♥️♥️

  11. Paní Lucie, krásnou pohádku na dobrou noc jste napsala.
    Zítra ji přečtu i synovi a doufám, že se mu bude taky tak líbit jako mě.

  12. Jedním slovem BOŽÍ!!! Opravdu krásné, napsáno s citem, respektem a láskou k čápíkům 😘 ....čapčanky se chytnou 😃. Děkujeme a krásný den všem

  13. Opravdu super nápadité shrnutí předávání čapčanek. Něco jako u lidí vítání občánků. Také jsem četla jedním dechem. Díky moc Lucie. A jedeme dál .

  14. Krásný příběh sojky a čápa bílého .nemají to lehké v životě tolik nástrah je čeká ale i radostí s výchovou dalšího pokolení capiku.

  15. Události, které jsem postupně sledovala, od jednoho hnízda ke druhému, jste nádherně popsala tak pěknými a milými slovy, že se k tomuto příběhu budu vracet při čtení vnoučatům i pravnoučatům. Prostě nádhera. Podle pocitu při čtení, i podle komentářů čtenářů, máte úžasný talent a takovéto krásné a milé čtení je nám všem moc potřeba. Velmi moc děkuji.

  16. Zdravím na komín a i na sojčí rozhlednu. Každému kdo tak krásně dokáže poskládat slova a nám udělat tolik radosti při čtení nějaká ta čárka sem i tam.........korektor je určitě potřeba ,ale šáhněte si do svědomí dokázala by jste to tak napsat. Nikoho nechci srážet nebo urazit, ale když tet sleduji výuku vnuků tak ti za chvilku nedají dohromady ani větu holou.....
    A chudák pan Kafka ještě mu domlouvejte opravy hnízd on by určitě rád pomohl ale kde vzít čas.....a oni si to ti kluci opraví určitě sami a lípppppppppp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00