Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Na letním bytě

Bohdan s Bohunkou si i v úterý užívali klidu a pohody ve svém novém letním bytě v Batňovicích. Ráno po osmé hodině vyrazili do přírody, téměř celý den strávili mimo hnízdo u vody. Nebylo se jim co divit, protože obloha byla skoro jasná a teplota se vyšplhala až k +31 °C. Pozdě odpoledne jsem dalekohledem pozoroval nejspíš Bohdana, stojícího na hrázi rybníčku. Po chvíli se vznesl, prolétl mi přímo nad hlavou ve výšce okolo deseti metrů a přistál na svahu kopce Varta. Bohunku jsem v té době nikde nezahlédl.

Trutnovští draci během dne řádili na střechách obchodního domu Billa, okresního soudu a správy sociálního zabezpečení. Po poledni se dvakrát přihnali domů za rodiči vyžebrat něco dobrého na zob. Ve 20:15 se jako první vrátila domů Evelyn, následovaná Samuelem. Igo dorazil až o deset minut později.

Odpoledne se Lukáš vydal znovu na lov beze zbraní. Nad Trutnovem u Dvoračky se mu na louce podařilo přistihnout Betynku s Bukáčkem. Poté vyrazil opět do Batňovic, po cestě mne přibral s sebou. Měli jsme štěstí, Bohdan s Bohunkou se již nabažili okolních luk, vod a strání a odpočívali na hnízdě. Lukáš tak mohl zachytit spoustu detailů, včetně Bohunčina kroužku. Od obyvatel ze sousedního statku jsme se dozvěděli informaci, že před více jak 10 lety na tomto hnízdě přišla o život čápice při úderu blesku. Uvidíme, jak dlouho se zde ještě naši čápi zdrží. V níže připojené galerii naleznete snímky od Trutnova (trutnovští & mladobučtí) a z Batňovic.

Též se k nám donesla smutná zpráva, že mladý Zilvar z Rychnova nad Kněžnou musel být záchranné stanici uspán, neboť jeho zranění po pádu bylo příliš komplikované pro úspěšnou léčbu.

25 komentářů

  1. Nádhera, děkuji. Jeden by neřekl, jak jsou ti trutnovští mlaďoši chytří. Když jim v minulých dnech nic nekáplo v Bille, tak zašli na sociálku, a tam zřejmě také nic nekáplo, tak museli na soud, dát podání, jak si to my, člověčí tvorové, představujeme, že se o ně nepostaráme. Není to s nimi legrace? Nemám ráda polidšťování divokých živočichů, ale toto mi nedalo. Jsou to krásní ptáci a nejen oni, vše v přírodě je pozoruhodné.

  2. Tomáši děkuji za krásný a výstižný večerníček o čápících z Trutnovského kraje a vám Lukáši za nadherné fotky. Zilvara je mě moc líto ale pokud bylo jeho zranění tak neslučitelné se životem je lepší než aby se trápil za duhovým mostem je mu líp.

  3. Zilvarka je mi moc líto, už tě nic srdíčko nebolí, měl jsi na světě, tak málo času 😥❤️nedokáži si představit co je komplikované, že čápátko neléčí a  uspi,když v Makově dělají čápatku protézku,muselo to být velmi vážné zranění,když nebyl pokus jej vyléčit.....Bohunečka s Bohdánkem si pěkně užívají.❤️❤️..jen doufám,že se tam nebudou chtít přestěhovat,ale musím se smát formulaci, draci řádili na střeše socialky a soudu 😂to jsou lumpici ..😄😛 musí být nádhera, vidět, ještě i Betynku s Bukynkem, řadící draky 😃,nádherné fotečky i počteničko...

    1. Děkuji za krásné fotky, počteníčko i za všechnu práci i čas, který věnujete nám lidomilúm čapím i čápům. Pěkné pokoukání na naše milé - Bohuslavické,Mladobucké i Trutnovské. Malého zemřelého dráčka je mi líto, ale je to jako u lidí. Osud.

  4. Tak teď už opravdu nemohu pochybovat, že v Batňovicích je skutečně Bohunka s Bohdánkem. Zdá se, že si to užívají a moc jim to spolu sluší. Tak hlavně ať naberou síly na dalekou cestu a ať se nám na jaře zase vrátí. Jen tedy doufám, že se vrátí do Bohuslavic a nezmění bydliště. Stýskalo by se mi.
    Zilvárka je mi moc líto, doufala jsem, že to nebude vážné a že se bude moci vrátit do přírody nebo alespoň, že se třeba časem bude moci kamarádit s Elvírou. Ale pokud to opravdu nešlo vyřešit jinak, tak se nedá nic dělat. Lepší, než kdyby měl trpět.
    Zdá se, že trutnovští jsou opravdoví draci 😀

  5. Opět mám radost jako malé dítě když jsem zjistila, že mám opět pokračování o čápech. Je to super, že jsou ještě ve vaší blízkosti a můžete je fotit a pozorovat. Bohunka a Bohdánek si to s vámi Tomáši a Lukáši opravdu užívají. Zilverka je mě také velice líto ale i když je to smutné tak se to stává. Přeji ještě spousty krásných dnů s našimi čápi. Díky za vše co děláte.

  6. Nádherný článek to nemá chybu.. čápi a letní byt to jsem ještě neslyšela.jste
    borci.krasne snímky..díky za to 🌷🌷🌷

  7. Pristi sezona bude v Batnovicich 🙂 A vite co? Vubec by mi to nevadilo 🙂 pokud B&B uznaji ze tam je to pro ne a mladatka lepsi, rad prime prenosy z hnizda ozelim 🙂 At jsou tam, kde je jim nejlip 🙂 Diky Tomovi a Lukymu o nich vedet budeme, jen si nechaji toho tajemstvi trochu vic 🙂

  8. Večerníčky pokračují, díky vám a čapím aktérům. Bez vás a vašeho vybavení by nebyly a my bychom nemohli dál sledovat jejich pobyt před odletem. Snad nám to ještě pár dní vydrží, poznáváme další čapí místa, i když ta už bez kamer na hnízdech. Děkuji za pěkné fotografie 🙂

  9. Opět krásné fotky a pocteni.👏👏Pánové,jste fakt profici.👍Zilvarkovi je za duhovym mostem dobře.Bohuzel někdy není vyhnutí.Je to stejne ve zvířecím i lidském světě.Ale naši ostatní capici nám to vynahradí.❤️🌞

  10. Dobré ráno, opět velmi vtipné počteníčko, nádherné fotografie.😀
    Rovněž velmi výstižné a vtipné shrnutí od paní Sidonie😀.
    Je mi moc líto každého čapíka, který nemůže přežít.
    Všem přeji krásný den😀

  11. Jsem potĕšena,že si Bohunka a Bohdan užívají letního počasí a moc dĕkuji za reportáž i krásné fotky v detailním provedení. Úžasné.

  12. To je super, že ještě čapí příběhy pokračují ! Zilvarka je mi líto, ale určitě je mu teď líp a možná pozoruje, jak si ostatní vedou..Bohdánek s Bohunkou si tu dovolenou opravdu zaslouží, o děti se starali víc, než vzorně. Tak ať naberou sílu k dlouhému letu - budu doufat, že se příští rok vrátí. A vám oběma srdečné díky❤️

  13. Děkuji Vám pánové za milé čtení a  krásné fotky. B+B jsou nádherný pár. Čápi mají prostě kouzlo a  tajemství.
    Taky ale koukám na mapu a dumám, kde asi může být mládež. S  odvaznou Vileminkou ,úžasnou Irskou, s mušketyry a  ostatními veselymi capaty. Kdyby se  objevila nějaká stopa dejte prosím vědět. Myslím na Vás všechny a samozřejmě i na  Evlirku. Tak hodně štěstí a zdraví všem ! a ještě jednou Dík. Ajka

  14. Pěkný den Všem nadšencům, píšu poprvé, ale kochám se pořád krásnými momentkami čápích krasavcú od mlaďošků i obětavou láskou jejich rodičů, vyprávěními, i komentáři. Moc děkuji, že něco takového lidi děláte,jste srdcaři, supr a dík Vám❤️
    No a těm čapím krasavcúm moc moc štěsťí a zdraví na cestu a ve zdraví se vraťte❤️🥰

  15. Bohunka...Bohdane,jestli se nevykoupeš,tak s tebou do Afriky neletím..jsi jako šmudla.Bohdan..Miláčku ty máš prstýnek a brčko,ale mě by jinak nikdo nepoznal...

  16. Jak vlastně mladí čápi vědí cestu na zimoviště? Myslela jsem, že letí s rodiči, kteří jim cestu ukážou. Hlavně ať dobře doletí a v pořádku se nám vrátí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00